FAKTA: Få hurtigt overblik over sagen om børnechecken

Regeringen og Folketinget forhandler om EU-borgeres ret til børnecheck

Skatteminister Morten Østergaard (R) mødes fredag formiddag med Venstre og Konservative om børnechecken. Her får du et overblik over sagen.

* I 2010 indfører VK-regeringen og Dansk Folkeparti et optjeningsprincip. Det skal sikre, at EU-borgere har reel tilknytning til Danmark, før de kan få sociale ydelser som børnecheck.

* 1. januar 2012 træder den nye lov i kraft. For at få børnecheck skal EU-borgere ifølge optjeningsprincippet have arbejdet eller boet i Danmark i to år.

* Et halvt år efter klager en tysk statsborger på Als over, at han ikke kan få børnecheck. På hans vegne henvender Region Sønderjylland-Slesvig sig til EU-Kommissionen.

* I april 2013 fastslår EU-Kommissionen, at optjeningskravet er i strid med det såkaldte sammenlægningsprincip i en EU-forordning fra 2004 Forordningen forbyder forskelsbehandling, når der udbetales sociale ydelser.

* I juni 2013 retter S-R-SF-regeringen ind efter EU-Kommissionen. Regeringen opgiver at kræve to års arbejde eller ophold i Danmark, før EU-borgere får børnecheck.

* Beslutningen møder kritik fra begge sider af folketingssalen. Flere partier kræver, at sagen prøves ved EU-Domstolen.

* Det afviser regeringen. Ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er juraen klar: To tidligere domme fra EU-Domstolen fastslår, at EU-borgere har ret til sociale ydelser, selv om de ikke har haft arbejde i en fastsat periode.

* Medier har påvist, at embedsmænd advarede VK-regeringen før sit lovforslag om, at optjeningsprincippet kunne være i strid med EU-retten.

* Det koster staten godt 15 millioner kroner at sløjfe optjeningsprincippet. Der udbetales årligt børne- og ungeydelse for 14,5 milliarder kroner og børnetilskud for 2,5 milliarder kroner i Danmark.

* Syv af 10 vælgere støtter ifølge analyseinstituttet Wilkes måling i Jyllands-Posten et optjeningsprincip, så EU-borgere først får fuld børnecheck efter to års arbejde i Danmark

Kilde: Skatteministeriet, Folketingets EU-oplysning og Folketingets Skatteudvalg.

 

Emneord: Fakta, Børnecheck
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.03.21 Politik
  FN holder topmøde i New York. Verdens børn holder topmøde i Billund

  Børn og unge fra hele verden inviteres til at deltage i Children’s General Assembly i Billund. Resultatet overleveres til statslederne i New York.

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 03.02.15 Infrastruktur
  Fakta og Hus Forbi i nyt partnerskab

  Fakta og Hus Forbi har indgået et strategisk og humanitært samarbejde, som bl.a. giver de hjemløse bedre adgang til at sælge deres aviser.