FAKTA: Få hurtigt overblik over sagen om børnechecken

Regeringen og Folketinget forhandler om EU-borgeres ret til børnecheck

Skatteminister Morten Østergaard (R) mødes fredag formiddag med Venstre og Konservative om børnechecken. Her får du et overblik over sagen.

* I 2010 indfører VK-regeringen og Dansk Folkeparti et optjeningsprincip. Det skal sikre, at EU-borgere har reel tilknytning til Danmark, før de kan få sociale ydelser som børnecheck.

* 1. januar 2012 træder den nye lov i kraft. For at få børnecheck skal EU-borgere ifølge optjeningsprincippet have arbejdet eller boet i Danmark i to år.

* Et halvt år efter klager en tysk statsborger på Als over, at han ikke kan få børnecheck. På hans vegne henvender Region Sønderjylland-Slesvig sig til EU-Kommissionen.

* I april 2013 fastslår EU-Kommissionen, at optjeningskravet er i strid med det såkaldte sammenlægningsprincip i en EU-forordning fra 2004 Forordningen forbyder forskelsbehandling, når der udbetales sociale ydelser.

* I juni 2013 retter S-R-SF-regeringen ind efter EU-Kommissionen. Regeringen opgiver at kræve to års arbejde eller ophold i Danmark, før EU-borgere får børnecheck.

* Beslutningen møder kritik fra begge sider af folketingssalen. Flere partier kræver, at sagen prøves ved EU-Domstolen.

* Det afviser regeringen. Ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er juraen klar: To tidligere domme fra EU-Domstolen fastslår, at EU-borgere har ret til sociale ydelser, selv om de ikke har haft arbejde i en fastsat periode.

* Medier har påvist, at embedsmænd advarede VK-regeringen før sit lovforslag om, at optjeningsprincippet kunne være i strid med EU-retten.

* Det koster staten godt 15 millioner kroner at sløjfe optjeningsprincippet. Der udbetales årligt børne- og ungeydelse for 14,5 milliarder kroner og børnetilskud for 2,5 milliarder kroner i Danmark.

* Syv af 10 vælgere støtter ifølge analyseinstituttet Wilkes måling i Jyllands-Posten et optjeningsprincip, så EU-borgere først får fuld børnecheck efter to års arbejde i Danmark

Kilde: Skatteministeriet, Folketingets EU-oplysning og Folketingets Skatteudvalg.

 

Emneord: Fakta, Børnecheck
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 03.02.15 Infrastruktur
  Fakta og Hus Forbi i nyt partnerskab

  Fakta og Hus Forbi har indgået et strategisk og humanitært samarbejde, som bl.a. giver de hjemløse bedre adgang til at sælge deres aviser.