FAKTA: SF vælger ny formand - hvad er op og ned

SF skal vælge ny formand - men hvad er på spil, hvem stiller op, og hvem bærer nag? Her bliver du klogere:

* SF's kommende formand samt to næstformænd skal vælges på et ekstraordinært landsmøde den 1.-2. marts.

* Kandidaterne bliver offentliggjort den 14. februar. Endnu har ingen meldt deres kandidatur. Flere afviser at stille op, mens Pia Olsen Dyhr og Jonas Dahl endnu ikke har bestemt sig.

* Pia Olsen Dyhr: Er blevet opfordret til at stille op af både gruppeformand Pernille Vigsø Bagge, europaparlamentarikeren Margrete Auken og veteranen Kristen Touborg.

Olsen Dyhr stillede op som formand i 2005, men tabte til Villy Søvndal. Tilhører den grønne fløj i partiet med stor fokus på miljøet. Er en af fortalerne for regeringssamarbejdet.

* Jonas Dahl: Med en kort karriere som minister er han ikke fedtet ind i regeringsprojektet, og han kan være kompromiskandidaten, som kan forene det splittede parti.

Ifølge TV2 har der været samtaler mellem Jonas Dahl og den mere røde fraktion af politikere, som gerne ser partiet vende mere tilbage til rollen som klassisk arbejderparti.

* Andre: Trine Pertou Mach nævnes som den røde fløjs bedste bud på en formand, og efter først at have afvist at være kandidat, er hun nu knap så kategorisk.

Trine Pertou Mach er en af de SF'ere, der ønsker mere klassisk venstrefløjspolitik. Gruppen har stor opbakning i baglandet.

* Af andre profiler har forhenværende politisk ordfører Lisbeth Bech Poulsen, den ene næstformand, lejreborgmesteren Mette Touborg, den anden næstformand Peter Westermann samt sundhedsordfører Özlem Cekic meddelt, at de ikke stiller op.

Tidligere miljøminister Ida Auken, fra den grønne fløj i partiet, er skiftet til De Radikale, mens tidligere sundhedsminister Astrid Krag, fra den regeringsvenlige gruppe omkring tidligere formand Villy Søvndal, er skiftet til Socialdemokraterne.

* SF har tradition for kampvalg om posten som formand. Da Annette Vilhelmsen blev valgt for godt et år siden, førte det til dyb splittelse mellem de dengang tre grupper - uenigheden ulmer fortsat i partiet, og det var medvirkende til Vilhelmsens fald.

* Den nye højrefløj: Gruppen omkring daværende formand Villy Søvndal var arkitekterne bag SF's regeringssøgende profil, og de stillede med Astrid Krag som formandskandidat.

Hun tabte med et brag til Annette Vilhelmsen. Og siden har talenter som Jesper Petersen, Astrid Krag, Emilie Turunen, Thor Möger Pedersen og Mattias Tesfaye meldt sig ind i Socialdemokraterne. Gruppen har ikke længere noget at skulle have sagt.

* Den grønne gruppe, der er rundet af det, man kan kalde højskole-SF, opstillede ingen kandidat til formandsvalget sidste gang, men de pegede på Astrid Krag, fordi hun var fortaler for regeringssamarbejdet.

Gruppen har lige mistet et stort navn i Ida Auken, men Pia Olsen Dyhr, Mette Touborg og Steen Gade er en del af gruppen, der ønsker en midtsøgende kurs tæt på regeringen. Pia Olsen Dyhr har udtalt, at hun ikke ser SF som et Enhedslisten light.

* Den klassiske venstrefløj: Var kritisk overfor Villy Søvndal og hans gruppe, som de mente havde solgt ud af de klassiske dyder for at kunne indgå i regeringen. Gruppen ønsker mere klassiske venstrefløjspolitik med fokus på de svageste.

Har stor opbakning blandt græsrødderne og stillede op med den ukendte Annette Vilhelmsen som kandidat sidste gang. Hun lovede at lytte mere til den magtfulde landsledelse, når der skulle føres politik på Christiansborg.

Paradoksalt nok var det personer fra denne gruppe, der tæller Karsten Hønge og Trine Pertou Mach, som var med til at føre til Vilhelmsens fald, da de syntes, at der fortsat blev gået for meget på kompromis med SF's sjæl i forbindelse med salget af Dong.

/ritzau/

 
Emneord: Fakta, SF, Formandsvalg
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 24.11.17 Infrastruktur
  Et enigt Folketing står bag nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser

  Med aftalen er der enighed om at gennemføre en reform af bevillingssystemet for de videregående uddannelser. Læs hele aftalen her.

 • 03.06.16 Politik
  Bredt forlig om gymnasiereform

  Reform af de gymnasiale uddannelser vil ruste Danmarks studenter til at møde de krav, der venter dem i deres videre uddannelse og tilværelse, og på et arbejdsmarked, der fremover stiller endnu større krav til den enkelte. Hent aftale teksten her.

 • 03.02.15 Infrastruktur
  Fakta og Hus Forbi i nyt partnerskab

  Fakta og Hus Forbi har indgået et strategisk og humanitært samarbejde, som bl.a. giver de hjemløse bedre adgang til at sælge deres aviser.