FBI bekræfter efterforskning af russisk indblanding i valg

Amerikanske FBI er i færd med en aktiv efterforskning af russisk manipulation af det amerikanske præsidentvalg. Den politiske komite har dog ingen beviser for samarbejde mellem Trump og Rusland, siger formanden.

FBI bekræfter i en høring, at man har en aktiv efterforskning omkring Ruslands mulige indblanding i det amerikanske præsidentvalg samt forbindelser til præsident Donald Trump.

Det siger FBI's chef, James Comey, i en åben høring i Kongressen.


Efterforskningen involverer potentielle relationer mellem medlemmer af Donald Trumps stab og Rusland samt et potentielt aktivt samarbejde mellem Rusland og Donald Trumps kampagne.

LÆS OGSÅ: Her er sagerne, der rejser tvivl

- FBI undersøger Ruslands manipulation i valgkampen. Det inkluderer forbindelser mellem medlemmer af Trumps kampagne og Rusland samt muligt samarbejde.

- Det er en igangværende efterforskning, der er fortrolig. Så jeg kan ikke sige mere om, hvem den inkluderer, eller hvad der er fundet, siger James Comey.

Han advarer imod at drage konklusioner, når han ikke kan svare på spørgsmål.

- Jeg ved, at det er meget frustrerende, at jeg ikke kan svare på alt, siger James Comey.

Han siger derudover, at det ikke er til at sige, hvor lang tid efterforskningen vil fortsætte.

En talsmand for præsident Donald Trump skriver ifølge nyhedsbureauet AFP i en kommentar til James Comeys udtalelser:

- Der er ingen beviser for Trump-russisk samarbejde, og der er ingen beviser for en Trump-Rusland skandale.

I åbningen til høringen, hvor også chefen for efterretningstjenesten NSA, Mike Rogers, afgiver forklaring, sagde komitéens næstformand, Adam Schiff:

- Hvis der er sket et aktivt samarbejde, vil det være det mest chokerende forræderi mod vores demokrati i dets historie, sagde han.

Ud over at bekræfte, at FBI har en aktiv efterforskning af mulig russisk manipulation i valget, sagde James Comey om de mange læk, der har været om forbindelser mellem Trump-kampagnen og Rusland:

- Læk er en alvorlig, alvorlig forbrydelse, der skal efterforskes.

Komiteen finder ingen beviser

Der er dog ikke fundet beviser for, et samarbejde mellem præsident Donald Trumps valgkampagne og Rusland, lyder det samtidig fra komiteen. Komiteens arbejde er dog ikke slut.

Det siger formanden for komitéen, Devin Nunes. Komitéen er nedsat for at afdække, om Rusland var indblandet i præsidentvalget i 2016, hvor Donald Trump blev valgt som præsident.
 
- Vi ved, at Rusland har en lang historie i at blande sig i valg og bruge cyberangreb. Deres handlinger er på linje med, hvad der blev set under Sovjetunionen. Vores manglende reaktion og forsvar imod Ruslands ageren, der er set mange andre steder i verden, er den største fejl lavet af efterretningstjenesterne siden 11. september 2001, siger Devin Nunes ved åbningen af mødet mandag.
 
Han fortæller derudover, at der ikke er fundet beviser for, at Donald Trump eller hans stab bevidst har samarbejdet med Rusland for at påvirke præsidentvalget.
 
- En positiv ting ved dette her er, at vi nu er opmærksomme på truslen fra Rusland, siger Devin Nunes.
 
Udtalelserne kommer under en åben høring i Kongressen, hvor cheferne for FBI og NSA afgiver forklaring til komitéen. Næstformanden for komitéen, demokraten Adam Schiff, fortæller, at han håber, at man kommer til bunds i mistankerne om samarbejde mellem Rusland og Donald Trumps kampagne.
 
I sin åbningstale oplistede han, hvordan der har været møder mellem medlemmer af Donald Trumps stab og Rusland. Samt hvordan medlemmer af Trumps kampagne vidste, at fortrolig information hacket af Rusland ville blive offentliggjort.
 
- Er det muligt, at dette bare er et stort tilfælde? Ja, det er muligt. Men det er sandsynligt, at russerne har brugt samme teknik, som de har brugt andre steder i verden, til at manipulere det amerikanske valg. Vi vil til bunds i dette. Intet mindre end fremtiden for vores demokrati og verdenssyn er på spil, siger Adam Schiff.
 
Hvad der er enighed om, er, at Rusland blandede sig i valgkampen, og FBI er overbevist om, at russerne gjorde det for at hjælpe Donald Trump ved at skade modkandidaten Hillary Clinton.
 
- Vi konkluderede tidligt, at russerne ville skade vores demokrati. Vladimir Putin (Ruslands præsident, red.) hadede Clinton så meget, at det gav sig selv, at han ville støtte Trump, siger FBI's direktør, James Comey, mandag.
 
Præsident Donald Trump skriver mandag på Twitter - umiddelbart helt i modstrid med det, der er sagt under høringen:
 
- NSA og FBI fortæller til Kongressen, at Rusland ikke blandede sig i valghandlingen.
 
/ritzau/
Emneord: FBI, Donald Trump, Præsidentvalg, Rusland, Vladimir Putin, Udland, Efterretningstjeneste
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.