Fejl i alle prøver fra danske søer og vandløb i 15 måneder

Infrastruktur

26/06/2017 09:23

Nick Allentoft

Forældet metode betyder, at alle resultater af fosfor- og kvælstofprøver siden starten af 2016 er forkerte.

Miljøstyrelsen har fået et alvorligt problem at tage hånd om: Der er fejl i alle analyseresultaterne af indholdet af kvælstof og fosfor i vandprøver fra alle danske vandløb og søer foretaget i hele 2016 og frem til april 2017.

Det skriver Ingeniøren.

De ubrugelige resultater skyldes, at prøverne er blevet analyseret med en forældet metode hos laboratoriet ALS Danmark i Humlebæk. Den overtog opgaven i januar sidste år, men opdagede man ikke, at man analyserede vandet forkert.

Fejlene i vandprøverne skyldes en forældet metode, der er blevet brugt i hele 2016 og frem til april 2017, skriver Ingeniøren. Derfor er resultaterne for 15 måneder ubrugelige.

Metoden er nu ændret, men da vandprøver kun gemmes i to måneder, kan man ikke analysere prøverne på ny.

Miljøstyrelsen opdagede problemet i foråret i år ved en gennemgang af metoder og analyseresultater.

- Det er helt forfærdeligt. Der er sket en manuel fejl her hos os, siger direktør Camilla Højsted fra ALS Danmark til Ingeniøren.

Vandanalyserne bliver normalt sendt til forskningsinstitutioner, der anvender prøveresultaterne i en årlig rapport om udledning af næringsstoffer.

I et kortfattet bilag til Folketingets miljø- og fødevareudvalg oplyser ministeren og Miljøstyrelsen dog, at de fejlagtige prøveresultater er blevet fjernet.

Og eftersom rapporten om den årlige udledning normalt først foreligger sidst på året det efterfølgende år, har de ikke medvirket til at give et forkert billede af vandkvaliteten.

Men Miljøstyrelsen og forskningsinstitutionerne er ved at vurdere, hvad det betyder for den årlige afrapportering, at der mangler vandprøver fra søer og vandløb.

Man vil også se på, om det er muligt at foretage korrigerende tiltag.

Fejlen hos ALS Danmark opstod, fordi laboratoriet tidligere har løst samme opgave for Miljøstyrelsen. Dengang anvendte man den nu forældede metode.

Virksomheden har nu ændret metoden, men da vandprøver kun gemmes i to måneder, kan man ikke analysere prøverne på ny.

Det er endnu ikke afklaret, hvad fejlen kommer til at betyde for ALS.

Efter sommerferien vil folketingsudvalget få en gennemgang af sagen.

Ingeniøren har bedt Miljøstyrelsen om at svare på spørgsmål i sagen. Men i en e-mail henviser styrelsen til ministerens korte orientering af folketingsudvalget.

Opposition om prøvefejl: Vi risikerer at famle i blinde Det er både uacceptabelt og alvorligt, at der er fejl i samtlige resultater for niveauet af fosfor og kvælstof i alle danske vandløb og søer i 15 måneder. Derfor må miljøminister Esben Lunde Larsen (V) på banen, lyder det fra oppositionen.

- Det er selvfølgelig uacceptabelt, at der er fejl i så stor en mængde prøver, siger Ida Auken, miljøordfører for De Radikale og tidligere miljøminister.

- Jeg forventer, at ministeren får rettet op på det hurtigst muligt, så man sikrer troværdigheden om hele den danske miljøindsats, siger hun.

Maria Reumert Gjerding, Enhedslistens miljøordfører, kalder det dybt bekymrende og efterlyser handling fra ministeren.

Hun frygter, at politikerne bliver klædt dårligere på til at vurdere, hvordan man passer bedst på Danmarks miljø og natur.

- Det er et stort problem, fordi vi kommer til at famle i blinde. Det er ikke det eneste, man måler på, så vi må forsøge at stykke et billede sammen, men grundlaget for at vurdere forureningstilstanden i vores natur bliver mere usikker, siger Maria Reumert Gjerding.

Hun henviser til, at landbrugspakken blev vedtaget sidste år. Den gav landmænd lov til at opdyrke randzoner ved vandløb og gøde mere, hvilket øger udledningen af kvælstof til søer, åer og bugter.

Det bliver nu sværere at vurdere effekten af, når der er et hul i databanken, mener Maria Reumert Gjerding.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen erkender, at der er et problem.

- Det er enormt utilfredsstillende, at det er lavet fejl i analyserne af kvælstof og fosfor fra det eksterne laboratorium. Ministeriet er i øjeblikket ved afklare, hvilke konsekvenser fejlen vil have, siger han i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce