Fejl lækkede persondata om ansatte i Kriminalforsorgen

590 ansatte i Kriminalforsorgen har fået lagt følsomme oplysninger på nettet. - Absurd, siger forbundsformand.

I 20 dage hen over årsskiftet lå hundredvis af statsansattes cpr-numre, navne, funktioner og ansættelsessted frit tilgængeligt på internettet på en testside, som it-leverandøren Miracle arbejdede med, skriver Politiken onsdag.

Datalækket blev kun opdaget, fordi en ansat i Kriminalforsorgen på en tilfældig søndag googlede sit eget navn og fik rækken af fortrolige oplysninger frem på skærmen.

Sagen er hidtil ukendt i offentligheden, men Kriminalforsorgen, Udenrigsministeriet og Socialstyrelsen bekræfter over for Politiken, at de er berørt af Miracles persondatalæk. 

Socialstyrelsen og Udenrigsministeriet kunne tirsdag ikke oplyse, hvad og hvor mange der er berørt af lækket.


Men i Kriminalforsorgen har 590 ansatte, heriblandt mange fængselsbetjente, fået eksponeret deres fortrolige data.

Fængselspersonalet er voldsomt udsat for vold, trusler, chikane og hævnaktioner fra tidligere indsatte og kriminelle grupperinger. 

Derfor bliver de ansatte oplært i at afskærme deres profiler på de sociale medier og generelt at bevæge sig med stor forsigtighed på internettet. 

- Det er fuldkommen absurd, at en så sikkerhedsfikseret institution som vores ikke har styr på, at følsomme data kan slippe ud via en it-leverandør, siger Kim Østerbye, formand i Fængselsforbundet, til Politiken.

- Det er menneskeligt at fejle, men det her kan have så uoverskuelige konsekvenser for den enkelte, at det bare ikke må ske.

Lækket af statsansattes persondata er sket som konsekvens af en række fejl begået af it-virksomheden Miracle.

En liste med 590 af Kriminalforsorgens ansatte og tidligere ansatte var tilgængelig fra 20. december 2017 til 8. januar 2018. 

Google skanner kontinuerligt nettet og laver kopier af hjemmesider, og derfor kunne man finde oplysningerne via søgemaskinen i de 8 første dage af januar, skriver Politiken. 

/ritzau/

Emneord: Personfølsomme oplysninger, Kriminalforsorgen, Datasikkerhed, Miracle, 200618
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også