Fik ikke nyt job i tide: Over 83.000 har mistet dagpengeret

83.079 ledige har mistet dagpengene siden 2013, da dagpengeperioden blev skåret ned til to år.

Ledige fortsatte med at falde ud af dagpengesystemet i 2016 i stor stil: 12.524 opbrugte retten til dagpenge sidste år.

Dermed har i alt 83.079 ledige opbrugt retten til dagpenge siden 2013, hvor den to-årige dagpengeperiode slog igennem, viser et nyt notat fra 3F, baseret på tal fra STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering).

Det skriver Fagbladet 3F.

Temasektion om Dagpengereform

Læs mere om dagpenge-spøgelset og forsøgene på at finde en bæredygtig løsning i vores særlige tema-sektion lige her. 

Før 2013, hvor man kunne få dagpenge i op til fire år, var der normalt cirka 2.000 ledige, der mistede dagpengeretten hvert år.

- De fire år fra 2013 til 2016 har været sorte år i dagpengehistorien. Aldrig har så mange mærket så hårde konsekvenser af stramninger af reglerne. Som ledig får man mindre for pengene, og forskellen mellem lønindtægt og dagpenge vokser, siger forretningsfører i 3F’s a-kasse Eva Obdrup.

Det er i de store byer – København, Århus, Odense - at flest ledige har opbrugt retten til dagpenge. Det er der ikke noget mærkeligt i. Men det er de københavnske omegnskommuner, som har haft den højeste andel af ledige, der er faldet ud. Kommuner som Ishøj og Albertslund topper listen.

I Ishøj var det 16 procent af de dagpengeledige, der mistede dagpengene i 2013. Sidste år var det ni procent. Ifølge centerchef for beskæftigelse Rene Mikkelsen i Jobcenter Vallensbæk, der også dækker Ishøj, er forklaringen, at blandt andet Ishøj har mange langtidsledige.

- De ledige på Vestegnen har generelt set kortere uddannelse, så de hører til dem, der kom først ud og sidst ind på arbejdsmarkedet. Vi har relativt mange uuddannede, en stor overvægt af kortuddannede, og de er mindre geografisk og fagligt mobile, og helbredsmæssigt svagere. Desuden har vi en overvægt af ledige med anden etnisk baggrund, der også har sprogvanskeligheder, siger han.

Tallene vil – i hele landet – snart se noget anderledes ud. For i år trådte den ny dagpengereform i kraft, som giver mulighed for at forlænge dagpengeperioden via lønarbejde.

Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser, der tidligere korrekt har forudsagt udviklingen, er sikker på, at færre vil falde ud i år. Men han tør ikke spå om antallet.

- Dagpengekommission har sagt, at tallet vil falde med cirka 2.000 på grund af forlængelsesmuligheden. Dertil kommer så, at forlængelsesmuligheden udskyder udfaldet i starten af 2017, i hvert fald de første måneder. Endelig er konjunkturerne bedre nu, så flere kommer i arbejde. Derfor vil klart færre falde ud i år, siger Verner Sand Kirk.

Se her hvor mange der er faldet ud i hver kommune

 

Emneord: Dagpengereform, Dagpengeperiode, Nyt dagpengesystem, Dagpengesystem
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 26.04.17 Politik
  Politiske forhandlinger går igang: Dagpengesystem skal også favne selvstændige

  Arbejdsgruppen om selvstændige i dagpengesystemet giver i dag regeringen sine anbefalinger til et nyt dagpengesystem, der i højere grad kan favne nye beskæftigelsesformer. Regeringen indkalder til politiske forhandlinger.

 • 15.12.16 Velfærd
  OECD: Danmark kan gøre mere for at hjælpe udsatte ledige

  Ifølge en ny OECD-rapport bør Danmark øge dagpengedækningen for lavtuddannede og lavtlønnede arbejdstagere og forbedre den hjælp, der står til rådighed for disse som en del af en række reformer, der skal hjælpe afskedigede arbejdstagere med at komme hurtigere tilbage i arbejde.

 • 22.10.15 Politik
  Dagpengeaftale kan ende som stort selvmål

  Aftalen om fremtidens dagpengesystem, hvor en stor del af finansieringen hentes ved at forringe ordningen for de især de nyuddannede, kan meget vel svække hele a-kassesystemet

 • 22.10.15 Velfærd
  FTF: Rigtig dagpengemodel med forkerte betalere

  Aftalen om en ny dagpengemodel giver os et meget bedre system med op til tre års dagpenge og fleksibel genoptjening, men det er urimeligt, at de nyuddannede skal betale så stor del af prisen. Politikerne har ikke taget ansvar nok for de skader, de selv havde skabt i det gamle system, mener FTF’s formand.