Finanslov er tæt på at falde på plads: Ny ydelse på vej

Regeringen, SF og Enhedslisten er tæt på at lande en aftale om ny ydelse i dagpenge-problematikken.

Regeringen, SF og Enhedslisten er tæt på at få landet en politisk aftale om ledige, der er faldet ud af dagpengesystemet, erfarer DR Nyheder.

Dermed ser det ud til, at vejen er banet for den endelige aftale om finansloven for 2015.

Forslaget om at forlænge arbejdsmarkedsydelsen er opgivet. I stedet indføres en ny ydelse, der hører hjemme i kontanthjælpssystemet.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har ydelsen undervejs i forhandlingerne haft arbejdstitlen "kontantydelse".

Ydelsen kan gives til folk, der hverken kan modtage dagpenge eller kontanthjælp. Ydelsen skal dog udbetales efter særlige regler og altså ikke pr. automatik.

Den ny ydelse vil økonomisk svare til arbejdsmarkedsydelsen - svarende til 60 procent af dagpengene for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere.

Og ifølge DR Nyheder står den omstridte gensidige forsørgerpligt i kontanthjælpssystemet til at blive afskaffet. Den har været udsat for hård kritik, siden den blev indført i forbindelse med kontanthjælpsreformen i 2013.

I løbet af 2015 udløber de midlertidige ydelser som for eksempel arbejdsmarkedsydelsen. Og det vil indebære, at en del ledige falder helt ud af systemet, hvis de ikke når at finde et arbejde og ikke har ret til anden form for hjælp.

Både SF og Enhedslisten har kæmpet for, at selve dagpengereformen - herunder genoptjeningskravet - blev ændret som led i en rød finanslovaftale.

Ifølge Børsens politiske kommentator, Helle Ib, lader det ikke til, at de to partier kommer igennem med det, ligesom regeringen heller ikke har villet forlænge arbejdsmarkedsydelsen, der ellers har samlet ledige op, som mistede retten til dagpenge.

I stedet kan det altså blive en del af kompromiset, at der lanceres en helt ny ydelse til de hårdest ramte arbejdsløse, skriver Børsen.

/ritzau/

Emneord: Finanslov 2015, Dagpengeaftalen, Dagpengesystemet, Dagpengereform
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 26.04.17 Politik
  Politiske forhandlinger går igang: Dagpengesystem skal også favne selvstændige

  Arbejdsgruppen om selvstændige i dagpengesystemet giver i dag regeringen sine anbefalinger til et nyt dagpengesystem, der i højere grad kan favne nye beskæftigelsesformer. Regeringen indkalder til politiske forhandlinger.

 • 15.12.16 Velfærd
  OECD: Danmark kan gøre mere for at hjælpe udsatte ledige

  Ifølge en ny OECD-rapport bør Danmark øge dagpengedækningen for lavtuddannede og lavtlønnede arbejdstagere og forbedre den hjælp, der står til rådighed for disse som en del af en række reformer, der skal hjælpe afskedigede arbejdstagere med at komme hurtigere tilbage i arbejde.

 • 22.10.15 Politik
  Dagpengeaftale kan ende som stort selvmål

  Aftalen om fremtidens dagpengesystem, hvor en stor del af finansieringen hentes ved at forringe ordningen for de især de nyuddannede, kan meget vel svække hele a-kassesystemet

 • 22.10.15 Velfærd
  FTF: Rigtig dagpengemodel med forkerte betalere

  Aftalen om en ny dagpengemodel giver os et meget bedre system med op til tre års dagpenge og fleksibel genoptjening, men det er urimeligt, at de nyuddannede skal betale så stor del af prisen. Politikerne har ikke taget ansvar nok for de skader, de selv havde skabt i det gamle system, mener FTF’s formand.