Finanslov: S prioriterer offentlig velfærd med sit finanslovsforslag

Socialdemokratiet vil ikke prioritere skattelettelser, men den offentlige velfærd, som partiet mener er under pres.

Der er få til at passe vores ældre, der er ikke nok pædagoger til at trøste, og personalet på sygehusene løber alt for stærkt.

Alt for mange oplever, at den offentligt finansierede velfærd er under pres, lyder det fra Folketingets største parti, Socialdemokratiet.

På dagen, hvor regeringens finanslovsforslag skal førstebehandles, spiller partiet ud med et oplæg til forhandlingerne, hvor offentlig velfærd er det altoverskyggende fokus. 

Følg spillet om finanslov 2018 på temasiden

Vi har oprettet en tema-side, der samler alle relevante historier om Finanslov 2018. Find den her.

- Vi skal sikre vores velfærd og være sikre på, at vi kan levere en ordentlig velfærdsservice, siger Benny Engelbrecht, Socialdemokratiets finansordfører. 

Partiet vil give velfærdsområdet et løft og tilføre tre milliarder kroner, hvoraf 500 millioner skal målrettes ældreområdet.

- Vores forslag adskiller sig fra regeringens, fordi vi prioriterer anderledes. Vi har nøjagtig de samme penge, de samme forhandlingsreserver, men vi prioriterer ikke skattelettelser, men derimod først og fremmest velfærden, siger Benny Engelbrecht. 

Finanslovsforslaget indeholder også nogle pligtopgaver, påpeger han.

Det handler blandt andet om at sikre borgernes tryghed ved at prioritere mere synligt politi og et styrket forsvar.

- Vi har oplevet udfordringer med bandekonflikter, og det kræver yderligere midler. Det er vi naturligvis også klar til at finde, siger S-ordføreren. 

- Hvis regeringen inviterer os med til forhandlingsbordet, er vi klar til at levere på sikkerheden. 

Benny Engelbrecht håber også, at regeringen vil indkalde til brede forhandlinger om omlægningen af registreringsafgiften. 

Regeringen har umiddelbart svært ved at finde flertal for et forslag om at sænke afgiften for alle biler til 100 procent.

Dansk Folkeparti har som modsvar fremlagt en model, hvor afgifterne gøres afhængig af bilens sikkerhed og miljøeffekt.

- Vi er meget optaget af, at Dansk Folkeparti har slået meget hårdt ind på den kurs, og det tyder på, at der er et bredt flertal for at gøre noget uden om regeringen, siger Benny Engelbrecht. 

Regeringens udspil til en finanslov indeholder også besparelser på DSB. Statens betaling til DSB skal reduceres med 207 millioner kroner i år stigende til 829 millioner i 2021, lyder det. 

Men det bakker Socialdemokratiet ikke op om, fremgår det af partiets oplæg til forligsforhandlingerne. 

Partiet er "bekymret over regeringens forslag om at skære i DSB’s budget, uden at det går ud over kvaliteten i den kollektive trafik".

/ritzau/

Emneord: Velfærdsdebatten, Velfærd eller Skattelettelser, Socialdemokraterne, Benny Engelbrecht, Finanslov 2018
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 15.03.19 Politik
  Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.

 • 01.03.19 Politik
  Professorer: Politikere er låst i hensyn til middelklassen

  PODCAST: Jørn Henrik Petersen og Ove Kaj Pedersen påtaler en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, mener de.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 19.02.19 Velfærd
  De fede tressere og statens enevældige magt

  PODCAST - Velfærdsdebatten del 2: Anden del af samtalen mellem de to professorer Ove Kaj Pedersen og Jørn Henrik Petersen om velfærdsmodellens historie. Nick Allentoft er vært.