Flere ældre og færre penge: 25 procent forskel ti års udgifter til ældre

Velfærd

12/09/2018 09:28

Nick Allentoft

Siden kommunalreformen i 2007 er den gennemsnitlige udgift per ældre i kommunerne faldet fra 55.229 kroner til 41.315 kroner.

Der kommer flere ældre, men der bliver afsat færre penge til dem.

Siden kommunalreformen i 2007 er der sket et fald i udgifterne per ældre på 25,2 procent. Det fremgår af ny rapport fra Cevea, der har set på andelen af ældre og de udgifter, der bliver afsat til dem.

Det skriver Fagbladet 3F.

Ceveas analytiker, Rie Ljungmann, mener, at udviklingen har gjort, at ældre i dag får mindre og dårligere hjælp end for ti år siden.

- Udgifterne følger slet ikke med i forhold til antallet af ældre. Jeg kan godt blive bekymret for, hvordan det kommer til at se ud i fremtiden, siger hun til Fagbladet 3F.

I 2008 udgjorde andelen af ældre over 65 år kun 15,7 procent af hele befolkningen, men sidste år var andelen oppe på 19,1 procent. I samme periode er den samlede udgift per ældre faldet med 12.338 kroner.

Tallene kommer ikke bag på direktøren i Faglige Seniorer ( Organisation for fagbevægelsens seniormedlemmer, red.) Palle Smed, der længe har råbt efter flere midler.

- Mange kommuner har undervurderet den demografiske udvikling. Antallet af ældre stiger langt hurtigere end de udgifter, som følger med. Vi bliver flere, fordi vi bliver sundere, men politikerne har ikke tænkt på, at flere samtidig får behov for pleje. Det er en kæmpemæssig udfordring, siger han.

I de sidste uge lancerede Lars Løkke Rasmussen (V) en stor annoncekampagne under sloganet "Venstre - arbejder for fællesskabet".

Den kampagne giver Socialdemokratiets ældreordfører Astrid Krag ikke meget for.

- Når de i tre år har skåret i kernen af ældreplejen, kan man ikke bruge deres nye udspil til så meget. Der er kun kommet færre medarbejdere, og med flere ældre betyder det, at de skal kunne løbe hurtigere. Det hænger ikke sammen med, at man “vil velfærden”, når man hvert eneste år underfinansierer området, siger Astrid Krag.

Ifølge Regeringspartiet Venstre er ældre det velfærdsområde, der sidste år fik tilført flest midler.

Jane Heitmann (V), der er Ventres sundheds- og ældreordfører, påpeger desuden, at ældre i dag lever et sundere liv og i stigende grad anvender teknologi til at gøre sig mere selvhjulpne.

- Man kan derfor ikke lave en en-til-en sammenligning mellem stigningen af antal ældre og udgiftsniveauet, siger Jane Heitmann (V).

Hos Ældre Sagen mener man dog ikke, at de lavere udgifter alene kan forklares ved, at de ældre bliver sundere. Udgifterne er nemlig faldet hurtigere, end de ældre har fået det bedre.

- Der er jo også kommet flere borgere over 80 år, og de har stadig brug for hjælp. Vi ser tallene som udtryk for, at hjemme- og plejehjælpen har fået færre midler og tid til at gøres deres arbejde, siger Jens Højgaard, der er souschef i Ældre Sagen.

Mest Læste

Annonce