Flere arbejdsløse danskere finder job i Norge

Også svenskere drager mod Norge, hvor der er langt flere ledige stillinger end i resten af Skandinavien.

Flere danskere søger nordpå i jagten på et job.

Mellem 2008 og 2012 er antallet af danskere med arbejde i Norge steget fra 13.600 til 16.400, viser tal fra Norges Statistisk Centralbyrå. Det svarer til en stigning på 20 procent, skriver Information.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen er forklaringen en kombination af høj arbejdsløshed i Danmark og mangel på arbejdskraft i Norge, hvor der "virkelig er drøn på økonomien".

- Med den arbejdsløshed, vi har i Danmark, er det fint. Ellers går vi arbejdsløse i en længere periode og er i fare for at ryge ud med de ændrede dagpengeregler, der er helt horribelt hårde, siger han til Information.

Selv om efterspørgslen på arbejdskraft i Norge er dalet lidt siden sidste år, viser tal fra den norske jobformidling NAV, at der stadig er 32.200 ubesatte stillinger.

Ledigheden i den samlede danske arbejdsstyrke har været støt faldende det sidste par år, men den er stadig væsentligt højere end i 2008.

Hos Job & Uddannelse i Øresundsregionen, som er et initiativ, Københavns Kommune står bag, kender man godt til tendensen.

- Mange tager op og arbejder hårdt i to eller tre uger, kommer hjem i en uge, og så tager de op igen og arbejder, forklarer projektleder Jacob Løbner Pedersen.

Det er derfor især antallet af pendlere, som bor i Danmark og arbejder i Norge, der er steget. I perioden 2008 til 2012 er der næsten sket en fordobling fra 3000 pendlere til 5500.

Det er ikke kun danskerne, der finder job i Norge. Antallet af svenskere, som arbejder i nabolandet, er steget fra 47.300 i 2008 til 52.300 i 2012, og i modsætning til danskerne er stigningen sket blandt dem, som også bosætter sig i Norge frem for at pendle.

- Det har ikke været nødvendigt for os i Danmark, fordi vi har kunnet få job, der hvor vi bor, så det er først her efter krisen, at vi er begyndt at orientere os mod det nære udland, siger Jacob Løbner Pedersen.

/ritzau/

 

Emneord: Jobsøgning, Arbejdsløshed, Norge, Jakob Løbner Pedersen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.04.21 Velfærd
  Godt nyt: Kommunes udsatte boligområder i positiv udvikling

  Tal for 2020 viser, at det går fremad med den sociale balance i Gladsaxes udsatte boligområder. Arbejdsløsheden falder, flere får en uddannelse og gennemsnitsindkomsten stiger.

 • 15.04.21 Velfærd
  Forlig om bosteder svigter de svageste

  Regeringen havde varslet et opgør med private overskud på offentlige botilbud. Den del er væk i et nyt forlig. Det strider mod sund fornuft, mener fagforbundet FOA.

 • 06.04.21 Velfærd
  I Vedbæk Sogn tjener de fem gange mere end i det fattigste sogn

  Borgerne i Vedbæk tjener i gennemsnit 1,5 millioner kroner om året før skat, når de går på arbejde, mens gennemsnitsindkomsten for beskæftigede i Vollsmose Sogn er lidt mere end 300.000 kroner, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Se oversigt med knap 2000 sogne i hele Danmark.

 • 25.02.20 Social
  Microsoft og Københavns Kommune går sammen om at få ledige akademikere i digitale job

  Ledige akademikere skal med nye digitale færdigheder rykkes tættere på et job. Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i København indleder et nyt samarbejde med Microsoft, hvor ledige får tilbud om et intensivt digitalt kursus og mulighed for at komme i virksomhedspraktik og job hos en af Microsofts partnervirksomheder.

 • 29.06.15 Ledelse
  Fælles a-kasse-indsats forenkler jobreformen

  De fire a-kasser på FTF-området har slået sig sammen om at organisere de mange nye samtaler, som landets ca. mere end 100.000 forsikrede arbejdsløse skal have med både jobcentre og a-kasser som følge af beskæftigelsesreformen. Samarbejdet begrænser det logistikkaos og ressourcespild, som mange har frygtet.