Flere børn og ældre koster kommuner over en milliard næste år

Udviklingen i befolkningen betyder større udgifter til blandt andet børn og ældre næste år. Hvis ikke kommunerne tager højde for de stigende udgifter, betyder det reelt at kvaliteten forringes, advarer FOA.

Udgifterne til blandt andet ældrepleje og daginstitutioner kommer næste år til at stige med 1.3 milliarder kroner. Det viser beregninger, som FOA har foretaget på baggrund af befolkningsfremskrivningen fra Danmarks Statistik.

Der kommer nemlig over 20.000 flere ældre over 65 år og over 3.000 flere børn mellem 0 og 5 år i 2021 i forhold til i år.

Kommunerne er netop nu ved at lægge sidste hånd på budgetterne for næste år

”Det er altafgørende for velfærden, at kommunerne er opmærksomme på udviklingen og tager højde for den, når de lægger budgettet for næste år,” siger næstformand i FOA Thomas Enghausen.

”Hvis man undlader at regne de flere ældre og børn med, kan hvad der virker som en investering i velfærdsområdet reelt set betyde færre udgifter per ældre eller barn,” siger han.

Kun 20 kommuner kan næste år se frem til mindre udgifter som følge af det befolkningsudviklingen, mens de resterende 78 kommuner skal finde penge til stigende serviceudgifter.

I Vallensbæk Kommune bliver der næste år markant flere ældre over 65 år. Sammen med en stigning i antallet af især 0-5-årige betyder det, at serviceudgifterne stiger med knap to procent – svarende til, at kommunen skal investere næsten 15 millioner mere i velfærd for at opretholde serviceniveauet næste år.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Kommunalt
  Albertslund Kommune har ansat ny kommunaldirektør

  Albertslund Kommune har ansat Henrik Harder som ny kommunaldirektør. Han kommer fra en stilling som kommunaldirektør i Dragør Kommune og tiltræder stillingen i Albertslund den 1.august

 • 25.06.21 Kommunalt
  Kommunerne kan få store gevinster ud af corona-krisen

  Der er mange gode erfaringer fra corona-krisen på sundheds- og ældreområdet, viser en ny rapport fra VIVE. Kommunerne kan få store gevinster ud af at arbejde systematisk med at fastholde og videreudvikle de positive erfaringer, de har gjort sig lokalt, mener formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann.

 • 24.06.21 Kommunalt
  Første gang i 50 år: Særlig fisk fundet i dansk å

  For første gang i over 50 år er der fundet unger af den hvidfinnede ferskvandsulk. Det er sket i Susåen, hvor moder-fiskene blev sat ud for tre år siden efter at være importeret fra Sverige. Ulken er en del af et naturgenopretningsprojekt, der skal sikre bevarelsen af den tykskallede malermusling, hvis unger er afhængige af at kunne sætter sig på ulkens gælder.

 • 18.06.21 Kommunalt
  Dansk kommune ude med nyt initiativ: Nu bliver arbejdstiden røgfri

  Gældende fra 1. oktober bliver arbejdstiden røgfri for alle ansatte i Aabenraa Kommune.

 • 10.06.21 Kommunalt
  Nu kan sogn genåbne

  Dagens corona-tal fra Statens Serum Institut, viser, at Gellerup Sogn kan genåbne fra og med i morgen torsdag 10. juni 2021, da incidensen de seneste syv dage i træk har ligget under 600. Sognet har dog fortsat en høj positivprocent, som kan indikere, der er et relativt højt smittetryk i området - situationen følges derfor tæt, og særlige indsatser fastholdes.