Flere børn og demente kan blive politianmeldt

- Hvis jeg mødte op på dit arbejde og stak dig en ordentlig en på hovedet, så ville du ikke være i tvivl om, at det var krænkende, og at det var vold. Hvorfor skal vi andre så bare kunne tåle det?

Sådan lyder det fra Per Grieger-Rene, som er arbejdsskadekonsulent i fagforbundet FOA. Det skriver Avisen.dk.


Udtalelsen er en reaktion på, at Erstatningsnævnet nu har strammet op på praksis, så det er blevet sværere for omsorgsarbejdere at få erstatning, hvis de bliver udsat for vold på jobbet.

        Læs også: Ventetider for arbejdsskader er eksploderet

Konsekvensen er, at sygeplejersker, socialpædagoger og andre omsorgsarbejdere bliver presset ud i en situation, hvor de må vælge mellem at anmelde børn, handicappede eller demente ældre til politiet - eller på forhånd glemme alt om erstatning.

Det frygter fagforbundene FOA og Socialpædagogerne, der finder stramningen helt urimelig. Det samme gør Enhedslisten, der vil stille spørgsmål til beskæftigelsesministeren om sagen, når folketingsåret starter.

        Læs også: Politiet kan blive lagt ned af anmeldelser

Tirsdag kom det frem, at Erstatningsnævnet har ændret praksis, så nævnet nu kun behandler voldssager, der er blevet meldt til politiet.

Vold, overgreb og chikane på arbejdspladsen er et udbredt problem for omsorgsarbejdere, viser tidligere undersøgelser. Det gælder især for ansatte, der tager sig af mennesker, som ikke er 100 procent tilregnelige - for eksempel demente ældre, psykisk syge, børn og mentalt handicappede. Problemet er, at den type sager som regel ikke bliver anmeldt til politiet. Det giver nemlig ikke mening, og vil ofte blot resultere i en lang, opslidende sag, fortæller Per Grieger-Rene fra FOA.

Han finder det absurd, at vold på jobbet ikke kan anerkendes som vold uden en politianmeldelse.
Det samme mener fagforbundet Socialpædagogerne.

- Det er helt urimeligt, at vores medlemmer kan blive tvunget ud i at politianmelde utilregnelige patienter, der reagerer uhensigtsmæssigt. Der er jo ikke tale om en kriminel handling, og vores medlemmer ønsker ikke at politianmelde det. Men samtidig kan vold få tragiske konsekvenser for medlemmerne, både fysiske, psykiske og økonomiske, hvis de for eksempel ikke kan fortsætte med at arbejde bagefter, siger Benny Andersen, der er forbundsformand til Avisen.dk.

I foråret fremsatte Enhedslisten og Dansk Folkeparti et beslutningsforslag, der netop skulle give omsorgsarbejdere bedre mulighed for at få erstatning for vold på jobbet - men det blev aldrig vedtaget.

- Der er tale om mennesker, der påtager sig et vigtigt arbejde med at tage sig af syge i samfundet, og så spænder reglerne ben, når de kommer til skade. Det burde være åbenlyst for enhver, at det er vi simpelthen nødt til at lave om, siger Pernille Skipper, som er retsordfører for Enhedslisten til Avisen.dk.
Partiet vil stille spørgsmål om sagen til beskæftigelsesministeren, når det nye folketingsår begynder.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Peter Skaarup, der er retsordfører for Dansk Folkeparti og med til at fremsætte beslutningsforslaget i foråret, og fra beskæftigelsesordførere fra Venstre, Socialdemokraterne og SF. Det har dog ikke været muligt på grund af ferie.

Emneord: Politianmeldelse, Vold på jobbet, Erstatningsansvar, Erstatningsnævnet
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 24.07.15 Marianne carlsson
  Vold på jobbet

  Det er helt forkert, at omsorgsmedarbejdere skal politianmelde udviklingshæmmede, demente eller på anden måde psykisk handicappede borgere, for at få vold på jobbet anerkendt som arbejdsskade. Handicappede borgere med udadrettet adfærd reagerer på angst og frustration ligesom små børn og ved ikke hvad de gør. En politianmeldelse og deraf følgende sagsforløb samt straf kan få uoprettelige følger for den handicappede borgers psykiske velfærd. Vi bør som samfund have tillid til og stole på de pågældende omsorgsmedarbejderes vurdering og ikke forlange af dem, at de politianmelder deres borgere. Det er omsorgsmedarbejdere, der frivilligt yder en ubetalelig indsats for vore allersvageste og mest udsatte og sårbare medborgere. De har i den grad krav på vores tillid og respekt.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 27.02.14 Velfærd
  Medarbejder er politianmeldt for mistanke om underslæb

  Ansat på bosted for psykisk syge og handikappede er politianmeldt for mistanke om underslæb mod beboerne.