Djøf-tallet er vokset med over 60 procent på blot ti år.

Flere DJØF’ere i det offentlige

Antallet af ansatte inden for Djøf-området er vokset med over 60 procent på ti år, skriver Fagbladet 3F.

Mens flere end 25.000 stillinger til blandt andet pædagoger, rengøringsfolk og gartnere er blevet nedlagt i den offentlige velfærd, er der opstået mange nye stillinger til økonomer og jurister, skriver Fagbladet 3F.


De seneste to år er der kommet over 900 flere jurister, økonomer og andre DJØF’ere i kommuner og regioner. Samtidig er der fra 2010 til 2014 kommet over 2.000 flere DJØF'ere i staten. Det dokumenterer nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, der har redegjort for udviklingen i et svar til Liberal Alliances Joachim B. Olsen.

Læs også: Djøf svarer igen: Hold nu op 3F

Her fremgår det blandt andet, at det offentlige siden 2004 samlet set har ansat 62% flere helårsværk inden for fagforeningen DJØF’s overenskomstområde.

Det er en voldsom udvikling, mener flere partier i Folketinget, der er stærkt bekymrede for, at det skader velfærden.

- Man må sige, at den borgernære velfærd i den periode ikke er blevet bedre. Vi har for mange DJØF'ere, der ikke gør velfærden bedre, men bare gør den dyrere, mener Joachim B. Olsen, arbejdsmarkedsordfører for Liberal Alliance.


Årsagen til de mange nye akademikere er især, at kontrollen med ansatte i det offentlige har udviklet sig til det groteske, mener Eigil Andersen, arbejdsmarkedsordfører for SF.

- Det er en meget voldsom udvikling. Nogle af ansættelserne er givet vis velbegrundede, men problemet er, at en del DJØF'ere bliver ansat til at kontrollere pædagoger og SOSU'er, siger SF's ordfører.

Hos Enhedslisten mener arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl, at beskæftigelsesministeren bør kortlægge, hvorfor det offentlige ansætter flere DJØF'ere, mens de fyrer dem, der løser de praktiske opgaver og har direkte kontakt med borgerne.

- Det er et signal om en skidt udvikling, siger han.

Det har ikke været muligt at træffe Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Lennart Damsbo-Andersen for en kommentar til tallene.

 

 

 • notat_.pdf

  Se stigningen af Djøffere fra Beskæftigelsesministeriets notat

Emneord: DJØF, Djøficering, Bureaukrati
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 23.01.15 Lisa Herold Ferbing
  Husk proportionerne

  Hold nu op, 3F!

  Af Lisa Herold Ferbing, formand for Djøf

  TV2 fangede for mange år siden tidsånden med sangen "Det er samfundets skyld". I dag er det populært - og populistisk - at give djøferne skyldes for alskens ulykker i den offentlige sektor. Senest trak Fagbladet 3F en tyk parallel mellem fyringer af 3F'ere og så et stigende antal djøfere i stat, regioner og kommuner i artiklen ”Nyt boom af DJØF’ere i det offentlige” d. 21. januar.

  Procentstigninger er taknemmelige. Så lad mig lige sætte Fagbladets tal i et perspektiv. Det er ingen hemmelighed, at kommunalreformen i 2007 gjorde kommunerne større og gav dem en række nye arbejdsopgaver. Det affødte en vækst i antallet af djøferne - men fra et meget beskedent udgangspunkt. I Næstved oplevede man en stigning, ja. I dag har vi, og hold nu fast, 74 medlemmer i kommunen. De arbejder sammen med ca. 6.500 kollegaer om at servicere de godt 81.000 borgere. På landsplan udgør djøferne godt halvanden procent af alle ansatte i kommunerne.

  Hold nu op, 3F. Der er ikke horder af djøfere, der skyller ind over kommunegrænserne.

  Der er ikke ét af problemerne i den offentlige sektor, der bliver løst, fordi man stiller sig op på en ølkasse og råber af en anden faggruppe. 3F'eren, folkeskolelæreren, djøferen, sygeplejersken og alle de andre dygtige folk i den offentlige sektor lever under præcist de samme vilkår, som landets folkevalgte har vedtaget på demokratisk vis.

  Alle ansatte bidrager til den offentlige sektor. For der er ikke plads til gratister indenfor den økonomiske ramme, som politikerne har fastlagt.

  Så ja, der er heldigvis jurister, som sikrer, at vi har en retsstat i international topklasse. Ja, der er ansat økonomer. De sørger for, at danskernes skat går til de formål, som politikerne har besluttet i en åben demokratisk proces. Og ja, der er djøfere, der rådgiver borgerne, udvikler den offentlige sektor og påtager sig ledelsesopgaven.

  Det er jeg stolt af på mine medlemmers vegne. Jeg har derfor ikke behov for at tale andre faggrupper ned, for på den måde at fremhæve min egen.

  Tværtimod vil jeg gerne i dialog med alle de, der gerne vil være fælles om at udvikle den offentlige sektor.

 • 22.01.15 Hans
  Det er det rene vanvid

  Jeg har arbejdet i det offentlige i en længere årrække og har længe haft det på fornemmelsen. Jeg arbejder i en driftsorganisation, som er borgerne hvor vi vært år er blevet pålagt at spare nogle procenter og opretholde det nuværende serviceniveau?! Hvilket I min verden kræver en DJØF'er, at sammensætte en sådan sætning. I ledelsen er, vi blevet mere end halveret og medarbejderne er blevet selvstyrende for at spare på administrationen. Det eneste der er sket ved det, er at de gode ledere, der havde overblikket enten er fyret eller har mistet overblikket samt at fagligt dygtige medarbejdere er frustrede over at bruge alt deres tid på administration. Er det mere velfærd? På papiret er der sparet nogle lønninger men der er jo også fjernet kerneopgaver, som er blevet erstattet af administration, altså alt i alt mindre hr og fru Jensen tid for skattekronerne. Vi er hele tiden blevet pålagt at effektivisere og innovere, som betyder at skære i tiden til kerneydelserne og på kvaliteten i kerneydelserne. Gud bevares der er da sket forbedringer ind i mellem hvor teknologi og nye arbejdsgange er gået op i en højere enhed og skabt bedre service til mindre penge men det er bare undtagelsen, fordi der bliver skåret så kraftigt. I den tid hvor denne proces er stået på, der i øvrigt er udtænkt og nedfældet på papir af DJØF'ere er antallet af DJØFere bare steget og steget mens vi nedskærer ansættes der økonomikonsulenter, politiske sekretærer, indkøbskonsulenter, udbudskonsulenter, HR konsulenter, HR Chefer, HR medarbejdere, Udviklingskonsulenter og diverse afarter af projektledere og projektkoordinatorer i forvaltningerne i en lind strøm. Jeg synes, at debatten omkring højtlønnede akademikere i den offentlige sektor bør være det væsentligste fokus område fremadrettet, hvis vi gerne vil bevare det, vi som borgere forstår ved velfærd nemlig de ydelser, vi får leveret for vores skattekroner. Der er immervæk de færreste af os almindelige borgere, der har brug for højpandede analyser omkring EU udbud, arbejdsmarkedslovgivning og om hvordan man bedst muligt omgår overenskomster. Lige en sidste bitter pille, husk at DJØF'erne er den eneste faggruppe i den offentlige sektor, der har haft en god lønudvikling under krisen, da de åbenbart er den mest uundværlige gruppe medarbejdere i det offentlige.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også