Flere får konstateret kræft - men færre dør af sygdommen

Dødeligheden falder inden for de fleste typer af kræft. Udviklingen inden for livmoderhalskræft bekymrer dog.

Knap 40.000 danskere fik sidste år stillet en kræftdiagnose. Det er en stigning på 5,8 procent i forhold til året før. Men den gode nyhed er, at langt flere kræftpatienter overlever sygdommen, skriver Berlingske.

De nye tal fra cancer- og dødsårsagsregistrene skaber forsigtig optimisme hos både Kræftens Bekæmpelse og hos sundhedsminister Sophie Løhde (V).

- Selv om flere danskere får en kræftsygdom, kan vi heldigvis se, at færre dør af kræft. Det er rigtig glædeligt og et bevis på, at det går fremad med opsporingen og behandlingen på kræftområdet, siger hun til Berlingske. 


Omkring 300.000 danskere lever i dag med en kræftsygdom. En medvirkende årsag til, at flere af dem ikke dør af sygdommen er, at et stort antal personer har kvittet smøgerne, vurderer Kræftens Bekæmpelse.

Men bedre behandlingsmetoder og store investeringer på kræftområdet har også en betydning. Derudover har et nationalt screeningsprogram for tarmkræft betydet, at nok er antallet af diagnoser skudt i vejret, men dødeligheden er på vej ned.

Dødeligheden for tyk- og endetarmskræft, som over 5000 blev diagnosticeret med sidste år, faldt således med 4,1 procent.

- De tal viser, at programmet er en gevinst. Der sker lige præcis det, vi gerne vil have, nemlig at man får stillet diagnosen tidligt, så der er mulighed for at yde en bedre, mere skånsom behandling. 

- Generelt er der tale om en rigtig, rigtig positiv udvikling på kræftområdet, siger lægefaglig vicedirektør i Kræftens Bekæmpelse Hans H. Storm til Berlingske. 

Også dødeligheden blandt patienter med lungekræft faldt en smule i 2014.

Der er dog ét område, hvor udviklingen giver anledning til panderynker hos sundhedsmyndigheder og interesseorganisationer. 

Antallet af kvinder, som får konstateret livmoderhalskræft, steg med 12,2 procent sidste år. Håbet er, at en HPV-vaccine kan føre til et markant fald, men tilslutningen til vaccinationsprogrammet er dalet kraftigt efter en ophedet debat om sikkerheden med vaccinen. 

FAKTA: Disse kræftformer rammer flest i Danmark
Prostata- og brystkræft er de mest udbredte kræfttyper, som henholdsvis mænd og kvinder bliver ramt af. 
Knap 40.000 danskere blev i 2014 ramt af en kræftsygdom. Her er de fem mest udbredte kræftformer hos henholdsvis mænd og kvinder samt antallet af nye diagnoser:
 
* Mænd
 
- Prostatakræft: 4577
 
- Tyk- og endetarmskræft: 2898
 
- Kræft i lunger, bronkier og luftrør: 2402
 
- Modermærkekræft og anden hudkræft: 2305*
 
- Urinvejskræft inklusive nyrekræft: 2205
 
* Kvinder
 
- Brystkræft: 4727
 
- Tyk- og endetarmskræft: 2422
 
- Kræft i lunger, bronkier og luftrør: 2229
 
- Modermærkekræft og anden hudkræft: 2144*
 
- Urinvejskræft inklusive nyrekræft: 868
 
* Basalcellehudkræft er ikke medregnet
 
Kilder: Cancerregistret og Dødsårsagsregistret ifølge Berlingske
 
/ritzau/
Emneord: Kræftbehandling, Kræftrådgivning, Kræfttilfælde, Kræftpatienter
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.09.18 Sundhed
  Nye tal for sundhedsvæsnet: Det går fremad på 18 ud af 33 områder

  Det danske sundhedsvæsen er på et år blevet bedre på 18 ud af 33 målepunkter, viser ny rapport over de nationale sundhedsmål. Blandt andet lever kræft- og hjertepatienter længere. Hent rapporten her.

 • 19.04.17 Velfærd
  København: Markerer 10 år med kræftcenter

  Hvert år bliver omkring 1000 københavnere henvist til Center for Kræft & Sundhed København, som er blandt de førende i Danmark inden for kommunal kræftrehabilitering. I denne uge er det 10 år siden, at centret slog dørene op for første gang.

 • 18.11.16 Politik
  Finanslov 2017: 1,5 mia. kr. til sundheds- og ældreområdet i 2017

  Kræftpatienter og ældre tilgodeses med ekstra penge på næste års finanslov. Pengene skal bl.a. gå til en ny kræftplan, som skal forbedre og fremtidssikre kræftbehandlingen, og til initiativer, der skal give ældre en mere værdig pleje og bedre mad.

 • 08.11.16 Politik
  Satspulje: 770 mio. til sundhed og ældre

  Regeringen og satspuljepartierne har indgået en satspuljeaftale til ca. 770 mio. kr. på sundheds- og ældreområdet. Med aftalen styrkes indsatserne over for blandt andre børn i sårbare familier, kræftpatienter, mennesker med psykiske lidelser og svage ældre.

 • 24.08.16
  Ny kræftplan fra sundhedsministeren: Første røgfri generation i 2030

  PRESSEMEDDELELSE – En massiv økonomisk satsning, der skal fremtidssikre og forbedre kræftbehandlingen. Sådan betegner sundhedsminister Sophie Løhde regeringens Kræftplan IV, der bl.a. skal sikre, at danske kræftpatienter i 2025 skal have samme chance for at overleve en kræftsygdom som de bedste af vores nordiske naboer.