Flere forbund overvejer at kaste sig ind i pilotkonflikt

LO indkalder forbund til møde om situationen i Norwegian. Norsk fagforening beder om hjælp i pilotkonflikt.

I de kommende dage vil det blive afgjort, om flere danske fagforeninger vil rasle med konfliktvåbnene i sympati med de skandinaviske piloter i Norwegian, der har nedlagt arbejdet.

Hovedorganisationen LO indkalder sine medlemmer til et koordinerende møde i starten af næste uge, hvor en eventuel sympatikonflikt skal diskuteres, fortæller advokat i LO Peter Nisbeth.

- Den norske fagforening Parat har spurgt, om man vil etablere en sympatikonflikt. Det har Serviceforbundet nu sagt ja til. De andre LO-forbund har ikke besluttet sig endnu.

- Det er helt sædvanlig praksis, at man lige undersøger med hinanden, om der er interesse for at deltage i en sympatikonflikt, siger han.

Fagforbundene står i en lidt speciel situation, fordi selskabet, som bliver ramt af en eventuel sympatikonflikt, ikke er dansk.

- Det er ikke helt almindeligt. Normalt varsler vi sympatikonflikter med overenskomster, der er i Danmark. Det gør situationen anderledes, men sympatikonflikter med udenlandske virksomheder er set før, siger Peter Nisbeth.


- Det er ikke helt enkelt. Der stilles skrappere krav til, at sympatikonflikten har en effekt på piloternes hovedkonflikt. Der skal også være en tilknytning til Danmark, siger han.

De skærpede krav til en sympatikonflikt under omstændighederne er noget af det, LO skal se nærmere på frem mod mødet i næste uge.

- Vi skal se nærmere på konflikten, hvad er det for en selskabsstruktur, der er, hvem er involveret og så videre. De enkelte forbund skal også finde ud af, om der rent faktisk er opbakning blandt medlemmerne til at gå med i en eventuel sympatikonflikt, siger advokaten.

LO har ikke på nuværende tidspunkt overblik over, hvor mange medlemmer, der direkte eller indirekte betjener Norwegian, og dermed potentielt kan blive involveret i sympatikonflikten. 

Piloterne i Norwegian har nedlagt arbejdet, fordi de frygter, at det skandinaviske datterselskab, som de er ansat i, Norwegian Air Norway (NAN), bliver nedlagt, og at de i stedet bliver tilbudt dårligere kontrakter i et nyt selskab.

Derfor kræver piloterne, at de bliver ansat i moderselskabet Norwegian Air Shuttle, men det afviser topchefen i Norwegian, Bjørn Kjos.

FAKTA: Hvad er en sympatikonflikt

Serviceforbundet varsler sympatikonflikt med piloterne i Norwegian, der har nedlagt arbejdet.

 

Piloterne i Norwegian, der har nedlagt arbejdet, får nu støtte fra danske fagforeninger.

Serviceforbundet har afsendt første varsel om sympatikonflikt. Se her, hvad det betyder:

* En sympatikonflikt er, når faggrupper, organiseret i andre fagforeninger, afviser at udføre arbejde for en virksomhed, der nægter at indgå en overenskomst. 

* Man kan skelne mellem en sympatistrejke og en sympatiblokade.

* Ved en sympatistrejke kan andre faggrupper inden for en virksomhed, hvor der er en verserende konflikt, vælge at nedlægge arbejdet i sympati med kolleger.

* Ved en sympatiblokade kan ansatte i andre virksomheder afvise at udføre arbejde for den strejkeramte virksomhed - for eksempel levere mad, at gøre rent eller udføre andre opgaver.

* En sympatikonflikt er lovlig, hvis hovedkonflikten er lovlig. 

* Sympatikonflikter skal varsles på samme måde som hovedkonflikter.

Kilder: LO, Dansk Erhverv

 
Emneord: LO, Fagforeninger, Københavns Lufthavn, Konflikthåndtering, Overenskomster
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.08.18 Infrastruktur
  3F: Historier om manglende arbejdskraft holder ikke

  Når fagforeningerne ringer med ledige, er der pludselig ansættelsesstop, fortæller 3F, der har tryktestet flere tilfælde, hvor medier fortæller om manglende arbejdskraft hos konkrete virksomheder. Murermester, svineavler og direktør mangler kun arbejdskraft, når de beklager deres nød i medierne, siger forbundssekretær.

 • 23.08.18 Politik
  LO: Godt at A-kasserne nu får mere ansvar

  - Ros til partierne for, at de nu omsider viser a-kasserne den tillid, de fortjener. Jeg havde dog hellere set, at a-kasserne havde fået opgaven som en fast ordning i stedet for et forsøg, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

 • 12.06.18 Ledelse
  Her er Ledelseskommissionens syv anbefalinger

  Lederne i den offentlige sektor står for ofte alene med opgaverne. Det er et af de budskaber, som regeringens ledelseskommission kommer med i rapporten ”Sæt borgerne først – ledelse i den offentlige sektor med fokus på udvikling af driften”. Rapporten indeholder syv overordnede anbefalinger, der skal sikre bedre ledelse i den offentlige sektor.

 • 08.03.18 Politik
  Lockout vil ramme almindelige danskere hårdt

  Lønmodtagerne ønsker en løsning for alle – ikke en lammende konflikt ! Med sine voldsomme lockout-varsler ved en kommende storkonflikt risikerer de offentlige arbejdsgivere at sætte hele den danske model på spil.

 • 07.12.17 Infrastruktur
  Transportminister: Folketinget har skabt fagforeningsmonopol

  Et flertal af Folketingets partier har netop besluttet at skabe et fagforeningsmonopol, som vil gøre det svært at drive taxivirksomhed i store dele af landet, mener transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.