Flere indberetter bekymringer om sociale tilbud anonymt

Socialtilsynenes anonyme whistleblowerordning får flere og flere henvendelser.

Pårørende, beboere og ansatte på institutioner indberetter i stigende grad bekymrende forhold på landets sociale tilbud anonymt.

Det viser tal fra Socialstyrelsen, skriver DR.

Siden 2014 har det været muligt anonymt at anmelde bekymrende forhold i et tilbud. Sidste år modtog og behandlede Danmarks fem regionale socialtilsyn i alt 1030 af den slags anonyme henvendelser, fremgår det af Socialstyrelsens årsrapport for socialtilsynene.


I 2014 trådte en ny tilsynsreform på det sociale område i kraft. En af de nye tiltag i reformen var den såkaldte whistleblowerordning. Første år med ordningen medførte 853 henvendelser i de fem tilsyn.

- Der er således sket en stigning i antallet af henvendelser på 21 procent, konstaterer Socialstyrelsen i sin årsrapport for 2015.

En tidligere evaluering af ordningen viser, at det typisk er pårørende, nuværende og tidligere medarbejdere eller naboer og bekendte, der anvender ordningen.

- Henvendelserne til de fem socialtilsyn har primært givet anledning til anmeldte eller uanmeldte tilsynsbesøg samt anden videre undersøgelse, skriver styrelsen. 

Det sker med henvisning til en tidligere rapport, der evaluerer tilsynsreformen.

Tidligere resultater fra undersøgelsen viser også, at årsager til de anonyme henvendelser ofte er dårlig ledelse eller dårlige socialfaglige kompetencer på et tilbud.

Færre henvendelser handler om fysisk eller psykisk vold og seksuelle overgreb. Det viser tidligere resultater ifølge DR.

/ritzau/

Emneord: Whistleblower-ordning, Socialstyrelsen, Socialtilsyn
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også