Flere og flere unge snyder sig til højere SU

I Danmark får vi ‘betaling’ for at gå i skole, i form af at vi får SU. Det er dog ikke alle som synes at den hjemmeboendesats er høj nok - og derfor snyder de sig til en højere SU-sats.

Den seneste årsrapport for Ankenævnet for Statens Uddannelsesstøtteordninger viser, at der er sket et boom i sager om unge der modtager udeboende SU, mens de stadig bor hjemme. Faktisk er der en stigning på hele 44 procent af disse sager. 
 
Et eksempel i årsrapporten er et kærestepar som udnytter systemet. Da de begge er fyldt 18 år ‘bytter’ de adresse, det vil sige at de begge flytter deres adresse til hjem til deres svigerforældre - på den måde står de begge som udeboende, men fysisk bliver de hver især boende hjemme hos deres respektive forældre.
 
Dette er blot ét eksempel ud af mange sager.
 
SU-styrelsen har øget kontrollen af studerende som får udeboende su - det betyder at sagerne om dette er eksploderet og Ankenævnet nu har et ekstra stort antal sager at behandle.
 
Snyder via MobilePay
De unge bruger MobilePay til som kvitteringer for at de har betalt husleje. Det vil sige at de sender et beløb til deres ‘udlejer’ via MobilePay og så bruger denne kvittering som dokumentation for at der er betalt husleje. 
 
Men den går ikke - det er ifølge Ankenævnet ikke dokumentation for at have betalt husleje. I reglerne omkring dette står der blandt andet “Som dokumentation for digital betaling af husleje kræves det blandt andet, at der også indsendes kontoudtog, hvoraf overførslerne fremgår.” 
 
Det unge kærestepar som fremgår i eksemplet havde desuden også indsendt få kvitteringer fra bagerier og supermarkeder i området, hvor de skulle ‘bo’, som dokumentation for at de altså havde bopæl på de angivne adresser. 
 
Satsen for hjemmeboende SU på en videregående uddannelse er på 946 kroner om måneden, hvor satsen for udeboende SU på videregående uddannelse er på 6.090 kroner om måneden.
 
Hvis man går på en ungdomsuddannelse og er under 20 år, så skal der gives dispensation til at få udeboende SU. Her er den laveste sats på 3.907 kroner.
 
Det er derfor mange ekstra penge som de unge snyder sig til hver måned, hvis de får udeboende SU frem for hjemmeboende.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.09.20 Uddannelse
  Syv fremragende undervisere bliver hyldet med Undervisningsprisen

  H.K.H Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen uddeler Undervisningsprisen til syv af Danmarks dygtigste undervisere. Underviserne, der i alt modtager 3,5 mio. kr., bliver hyldet for deres evne til at inddrage, inspirere og pirre nysgerrigheden hos de studerende

 • 27.09.20 Uddannelse
  Alt for mange elever består ikke dansk og matematik

  Op mod hver tiende elev består ikke folkeskolens afgangsprøve i dansk og matematik. Det er triste tal, som er uforandrede i de sidste 5 år, mener Dansk Industri, som nu foreslår, at der årligt sættes 200 millioner kroner af til de af landets skoler, hvor flest dumper i de to vigtige fag.

 • 27.09.20 Uddannelse
  Gymnasieelever: Høje karakterer er vigtigere end venner og at lære noget nyt

  Hver fjerde gymnasieelev har større fokus på at få høje karakterer end på gode venner og muligheden for at lære noget nyt. Det viser en undersøgelse blandt elever, der er i gang med sidste år i gymnasiet. Uddannelses- og forskningsministeren er klar til at lave optagelsessystemet om.

 • 20.08.20 Uddannelse
  Ny uddannelse med løn skal give akademikere mulighed for at blive pædagoger

  Mens det er svært for mange akademikere at få fodfæste på arbejdsmarkedet, er der mangel på pædagoger. Forslag om ny merituddannelse, der støttes af to københavnske borgmestre, kan gøre bachelorer til pædagoger på godt to år med løn under uddannelsen.

 • 29.07.20 Uddannelse
  Kvinderne mangler på STEM-studierne

  Trods et øget fokus på at få flere kvinder til at vælge en STEM-uddannelse, ser vi i år kun en meget lille stigning i andelen af kvindelige studerende på STEM-uddannelserne. Det ærgrer Ledernes uddannelseschef, Thomas Christensen.