Flere penge skal redde Europa fra økonomisk ørkenvandring

Den Europæiske Centralbank (ECB) ventes torsdag sende flere euro i omløb for at redde væksten i Europa.

For blot får år siden var det utænkeligt at sende flere euro i omløb, men økonomer venter, at det vil ske nu. Den Europæiske Centralbank (ECB) vil for første gang starte seddelpressen for at købe statsobligationer op.

Det sker i et forsøg på at redde europæisk økonomi fra en langvarig ørkenvandring med deflation og stagnation. Beslutningen ventes truffet af bankens styrelsesråd torsdag.

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, siger, at det er en beslutning, der har været længe undervejs.

- Det bryder med den oprindelige tankegang i ECB at bruge den form for ekspansiv pengepolitik.

- Men styrken af krisen og dens længde har fået centralbanken til at indse, at den er nødt til at bruge de midler, der er til rådighed. Deflationen overtræder ECB's mål om en inflation på to procent meget markant, siger Steen Bocian.

Cheføkonomen venter, at ECB's opkøbsprogram vil blive på 750 milliarder euro - svarende til 5625 milliarder danske kroner eller knap tre gange det danske bruttonationalprodukt.

- Spørgsmålet er så, i hvilke lande ECB vil købe statsobligationer. Det får vi at se torsdag. Det kan blive i lande som Portugal, Spanien og Italien, mens opkøb i Grækenland måske vil vise sig at være for risikabelt, siger Steen Bocian

Opkøbene i statsobligationer vil få renterne til at falde, og euroen vil dermed blive yderligere svækket overfor den amerikanske dollar. Det vil gøre europæiske varer billigere og dermed styrke eksportmulighederne.

Cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven, advarer mod at tro, at medicinen virker på patienten med det samme.

- Der vil gå nogen tid, før det virker. Deflationen vil ikke blive vendt til inflation lige det første halve år, siger Jacob Graven.

ECB's opkøbsprogram vil dog kunne smitte af på Danmark. Går det bedre for europæisk økonomi, vil det gavne den danske vækst. De lavere renter vil dog ifølge Jacob Graven kun have marginal effekt på de danske realkreditobligationer.

- Renten til boligejerne vil måske falde en lille smule, men det bliver meget marginalt, siger Jacob Graven.

Til gengæld venter økonomerne, at den danske Nationalbank vil sænke renten på indskudsbeviser. Den er i forvejen negativ med 0,20 procent.

Sænkes den yderligere, vil det blive dyrere for bankerne at have penge i Nationalbanken. Økonomer vurderer, at det allerede vil kunne ske torsdag.

 
Emneord: ECB, Det sociale Europa, EU's Økonomi, Pengepolitik
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 09.10.14 Infrastruktur
  EU-alliance mod social dumping vokser

  Transportminister Magnus Heunicke har ved et ministerrådsmøde præsenteret syv konkrete forslag til klarere regler mod ulovlig cabotagekørsel. På rådsmødet diskuterede ministrene bl.a. muligheden for et åbent marked for civile droner i EU.

 • 08.05.14 Velfærd
  Det Sociale Europa? Debat med kandidater til EP-valget

  Den seneste tids debat i Danmark om EU-borgeres adgang til nationale social- og velfærdsydelser, har for alvor skudt valgkampen til Europa-Parlamentet i gang. Men hvad mener de danske EP-kandidater egentlig?