Flere tilbud til nye familier

16 initiativer fra Danske Regioner skal sikre, at alle gravide og nye familier kommer godt fra start

Det er helt forskelligt, hvad en ny familie har brug for, og derfor skal regionerne blive bedre til at tilbyde forskellige løsninger tilpasset den enkelte familie. Det er hovedideen i et nyt udspil, ”Godt fra Start”, med 16 konkrete initiativer, der skal løfte svangre-omsorgen i Danmark.
 
- Vi skal blive endnu bedre til at lytte til den enkelte families behov og samtidig skabe mere individuelle løsninger for nyfødte og nye familier. Det nytter ikke, at vi tilbyder samme metervare til alle. Både familierne og regionerne skal vænne sig til tanken om, at ikke alle har brug for det samme, og at vi i stedet skal lave skræddersyede, individuelle løsninger, siger Ulla Astman, næstformand i Danske Regioner.
 
Fødestuer og App's
Med udspillet vil regionerne bl.a. styrke fødsels- og forældreforberedelsen, som fremover skal tilbydes i mindre hold og i samarbejde med kommunerne. Blandt initiativerne er også, at regionerne vil etablere ”familiens team” for sårbare gravide på tværs af fødeafdelinger og kommuner. Desuden vil regionerne tilbyde fødestuer, der skaber ro og tryghed hos forældrene, og giver bedre mulighed for at inddrage den fødendes partner i fødselsforløbet.

Prøv DenOffentlige

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Regionerne vil også give kommende og nybagte forældre et bedre overblik over deres forløb gennem en app, hvor de også modtager målrettet information og kan rådføre sig med sundhedspersonale.

 
Fælles for initiativerne er, at de allerede fungerer nogle steder i landet, og at det nye udspil fra Danske Regioner skal sikre, at de udbredes til hele landet.
 
Helheden skal ses
”Godt fra start” er regionernes svar på de udfordringer, som svangre-omsorgen står overfor. Blandt andet ved vi, at der frem mod 2025 vil blive født op mod 10.000 flere børn om året. Samtidig er der en gruppe gravide med kronisk sygdom, psykiske lidelser og sociale problemer, som har brug for en ekstra indsats og omsorg.
 
En anden hovedtanke i udspillet er, at der er masser af gevinster for både familierne og samfundet, hvis vi ser graviditet, fødsel og den første tid med den lille ny i sammenhæng
 
- Det er ikke nok alene at tænke på tiden, den nyfødte og forældrene er på hospitalet. Graviditeten og den første tid som ny familie er nemlig også yderst vigtig for, at den enkelte familie kommer godt fra start. Vi skal i samarbejde med kommunerne tænke mere på det samlede forløb for den enkelte familie, siger Ulla Astman.
 
En af de store gevinster ved den måde at tænke på er, at det giver en unik mulighed for at forebygge komplikationer, psykiske lidelser og sociale problemer senere i livet hos den nyfødte og forældrene.
 
- Danmark er kendt i hele verden for at tage sig godt af de nye familier. Det bygger vi videre på med dette ambitiøse udspil. Vi skal fortsætte med at udvikle den høje faglige kvalitet sammen med de engagerede og dygtige medarbejdere i svangre-omsorgen, siger hun.
 
Fakta
 
Hvert år fødes flere end 60.000 børn i Danmark, og det sker med høj kvalitet og faglighed. Danmark er et af de sikreste lande at føde i.
 
87 procent af kvinder, der for nylig har født svarer, at de i meget høj eller i høj grad er tilfredse med deres samlede fødselsforløb. Det viser ”Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende 2017.”
 
En repræsentativ undersøgelse foretaget af Epinion for Danske Regioner i 2017 blandt kvinder, der var blevet mor inden for de sidste to år, viser, at:
71 procent bakker op om en større differentiering i antallet af konsultationer hos egen læge og jordemoder i graviditeten. Det betyder, at de fx er enige i, at en kvinde med en ukompliceret graviditet får færre faste konsultationer end en kvinde med en kompliceret graviditet, men at hun har mulighed for at henvende sig, hvis behovet opstår.
 
Emneord: Danske Regioner, Regionerne, Sundhedsområdet, Sundhedspolitik, 201018
Danske Regioner på DenOffentlige.dk Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem danske regioner...
Aktivitet: Artikler: 25 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 23.04.19 Sundhed
  Skovhus Privathospital bliver landsdækkende

  Danmarks største psykiatriske privathospital Skovhus Privathospital mærker stigende efterspørgsel på behandling og udredning fra patienter i hele landet. Derfor åbner hospitalet nu en klinik på Fyn og en i Aalborg.

 • 27.03.19 Infrastruktur
  Regeringen og DF: Kommuner skal overtage al kollektiv trafik

  Kommunerne overtager ansvaret for den regionale trafik som følge af regeringens og Dansk Folkepartis aftale om en sundhedsreform. Dermed bliver organiseringen af den lokale og regionale trafik forenklet, og beslutningerne træffes tættere på borgerne.