Flere tusinde tidligere skolelever skal undersøges for kræftrisiko

Risikerer man at få kræft, hvis man har gået på én af de folkeskoler, der ligger ved den tidligere Eternitgrund i Aalborg?

Dét skal nu undersøges i et stort forskningsprojekt, der skal give svar på hvor mange tidligere elever, der er blevet syge, fordi de er blevet udsat for asbest på skolen. Det fortæller DR Nordjylland. 

Tidligere har en undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital vist, at en række kvinder med lungehindekræft har haft en mand, søn eller far, der arbejdede med asbest på fabrikken - og sandsynligvis har haft asbeststøvet med hjem i arbejdstøjet. 

- Hvor er det mange, der kan være ramt uden at vide det, og det er da alarmerende, siger Gitte Starcke. 

Hun gik for 30 år siden på den nu lukkede Alléskolen, som lå tæt på Eternitfabrikken. 

- Der har jo også været masser af støv ned over skolen, siger hun. 


Det er tidligere elever fra de fire skoler Sønderbro Skole, Vejgaard Vestre Skole, Østermarkens Skole samt Alléskolen, der skal undersøges. 

Arbejdsmedicinsk Klinik i Aalborg, som er med til at lave undersøgelsen, har indsamlet data om elever, der har gået der i perioden 1950 - 1980. 

- Det er der asbest-eksponeringen har været størst, siger overlæge Øyvind Omland. 

Dansk Eternitfabrik, som lå tæt på Aalborgs centrum, producerede eternit af asbest fra 1927 og frem til midten af 1980'erne. 

Asbest kan blandt andet forårsage den dødelige sygdom lungehindekræft. 

- De fire skoler, vi vil kigge på ligger i en afstand på mellem 100 og 700 meter, og det karakteristiske for dem er, at de ligger i vindretningen, siger overlæge Øyvind Omland fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Aalborg til DR Nordjylland. 

Udover Arbejdsmedicinsk Klinik, så deltager Kræftens Bekæmpelse samt kræftlæger fra Aalborg Universitetshospital i forskningsprojektet. 

Man forventer at undersøgelsen vil tage tre år.

Emneord: Asbest, Kræfttilfælde, Kræftbehandling, Kræft, Folkeskoler
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også