Flere virksomheder drejer nøglen om og går konkurs

Knap 5000 virksomheder er det seneste år gået konkurs. Det bekræfter et billede af en træg dansk økonomi.

Det seneste år har 4931 virksomheder måtte dreje nøglen om. Det er en stigning på 18 procent siden året før, viser en optælling af konkurser foretaget af analysefirmaet Experian.

Konkurserne bekræfter et billede af en træg dansk økonomi, forklarer økonom hos Dansk Erhverv Jens Hjarsbech.

- Stigningen i konkurserne er endnu et tegn på, at økonomien ikke har det så godt, som vi kunne ønske.


At økonomien generelt har det svært for tiden, viser den lave vækst i bruttonationalproduktet, BNP. Væksten for 2015 landede kun på en vækst på 1,2 procent. Privatforbruget trak dog væksten lidt op med en vækst på 2,1 procent.

Læs også: Danmark står stille: Manglende vækst har kostet over 100 mia

- Det er denne her generelle nedgang i verdensøkonomien, som også ser ud til at have påvirket de danske virksomheder.

- Vi har set et fald i vores eksport til udlandet. Det virker som om, at det også påvirker konkurstallene, siger Jens Hjarsbech.

Optællingen af konkurser er for perioden marts 2015 til februar 2016. Stigningen laver et knæk opad på en kurve, der ellers har vist et fald i antallet af konkurser siden optællingen fra 2010-2011, hvor der var 6006 konkurser.

Generelt gælder, at der er en stigning af konkurser i hele landet. Der er dog store regionale forskelle. Især Sjælland er hårdt ramt med en stigning på 48 procent i forhold til det seneste år.

- Region Sjælland er en region, der har lidt udfordringer rent konjunkturmæssigt. Vi ser også, at de her har det svært ved at komme i gang med beskæftigelsesfremgangen.

- Det er en region, der har svært ved at komme lige så meget igennem krisen, som resten af landet, siger han.

Ser man på hvilke brancher, der er hårdest ramt, er især landbrug og fiskeri og byggeri-branchen ramt af flere konkurser det seneste år.

Ifølge Jens Harsbech er der ingen grund til at tro, at være mere optimistisk for næste års tal.

- Vi forventer ikke, at vi kommer til at se en særlig høj vækst i år. Vi regner med en BNP-vækst på under en procent. Det vil sandsynligvis også smitte af i konkurserne. Vi forventer ikke, at vi vil se et fald i antallet af konkurser, siger han.

Konkurstallene har de seneste måneder været påvirket af en ophobning af sager hos Erhvervsstyrelsen, men da det gælder sager fra sommeren 2015, bør optællingen stadig give et retvisende billede ifølge Dansk Erhverv.

/ritzau/

Emneord: Konkursbølge, Konkurser, Konkurs Vækst, Erhvervsliv
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 20.03.20 Politik
  Lederne: Vigtig hjælpepakke til dansk erhvervsliv

  edernes Hovedorganisation roser den massive hjælpepakke til erhvervslivet, som alle partier i Folketinget er blevet enige om. Det er et meget stærkt signal om, at politikerne vil gøre meget for at hjælpe virksomhederne og lønmodtagerne så skånsomt som muligt gennem corona-krisen.

 • 19.03.20 Politik
  Regeringens nye redningspakke kommer til at gavne 40.000 virksomheder i region Sjælland

  Coronakrisen har store konsekvenser for erhvervslivet i region Sjælland, men de nye redningspakker kommer også til at gøre en stor forskel for virksomhederne. I alt anslås det, at ca. 40.000 virksomhederne får gavn af den seneste pakke for mindre virksomheder.

 • 05.10.17 Politik
  Nye regler skal forebygge konkurser i hjemmeplejen

  Retvisende priser, lovkrav om beredskabsplaner og et styrket samarbejde mellem kommuner og private hjemmeplejefirmaer. Det er nogle af de initiativer, som skal være med til at forebygge konkurser i hjemmeplejen. Hent aftalen her.

 • 08.05.17 Velfærd
  Aarhus største plejehjemsfirma går konkurs

  Aarhus Kommune gør alt for at hjælpe berørte borgere, efter at hjemmehjælpsfirmaet Hjemmehjælpen A/S er gået konkurs. Rådmand vil have speedet op på ældreministerens initiativer, som skal skabe større tryghed for de ældre.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.