Flertal støtter ja til EU's patentdomstol

De fleste danskere vil stemme ja til, at Danmark deltager i EU's patentdomstol, viser meningsmåling.

Danmark skal deltage i EU's patentdomstol.

Det mener de fleste danskere i A&B Analyses meningsmåling for netavisen Altinget.dk .

54 procent vil stemme ja, 20 procent siger nej, mens 26 procent ikke har afgjort, hvad de vil stemme.

I Folketinget er Enhedslisten og Dansk Folkeparti imod. Danskerne skal formentlig til folkeafstemning 25. maj, da de i forvejen skal vælge danske medlemmer af Europa-Parlamentet.

Ja-siden skal ikke glæde sig for tidligt, for danskerne kan skifte holdning i valgkampen, siger professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Rune Slothuus.

- Erfaringer fra tidligere afstemninger har vist, at der kan flyttes en hel del holdninger i løbet af månederne op til en folkeafstemning. I den forstand så kan man ikke slutte allerede nu, at en folkeafstemning vil ende med et sikkert ja, siger Rune Slothuus.

Han forsker i vælgernes holdning til patentdomstolen. Ja-siden havde stort forspring, men tabte folkeafstemningen om euroen i september 2000.

- Når vi nærmer os, så vil mediedækningen blive mere balanceret på den måde, at der vil komme relativt flere røster til orde. Det er det mønster, der gør, at hvis man skal gætte på, hvordan udviklingen vil gå, så vil nej-siden vokse, siger Rune Slothuus.

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Pia Adelsteen, erkender, at det er "op ad bakke"

- Men man kan også sige, at valgkampen ikke rigtig er kommet i gang endnu. Jeg er ret sikker på, at tingene vil ændre sig, når vi først får gang i debatten, siger hun.

Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen venter en lige valgkamp.

- Hvis vi tilslutter os EU’s patentdomstol vil vi miste demokratisk og juridisk indflydelse på, hvad der skal være patent på. Det argument tror jeg godt, at danskerne kan følge, siger han.

/ritzau/

Emneord: EU, Patentdomstol, Meningsmåling
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også