Flertal vil forbyde rejser til terrorzoner

Regeringen vil straffe indrejse til konfliktzoner som Syrien med op til seks års fængsel. Socialdemokraterne og DF bakker op, mens ekspert tvivler på effekten.

Danskere og herboende udlændinge kan se frem til en tur bag tremmer, hvis de fremover så meget som nærmer sig de områder, hvor terrorgrupper som Islamisk Stat opererer.

Med et forslag til ændring af straffeloven vil justitsminister Søren Pind (V) gøre det muligt at straffe indrejser til eksempelvis konfliktzonerne i Syrien og Irak med op til seks års fængsel.

- Det bliver simpelthen forbudt at sætte foden på bestemte områder, siger Søren Pind i en pressemeddelelse.

- Med det nye indrejseforbud adresserer vi en af de største trusler mod vores sikkerhed herhjemme, som er de personer, der rejser til for eksempel konflikten i Syrien og kommer radikaliserede tilbage til vores samfund, siger justitsministeren.

Netop tiltag mod hjemvendte syriensfarere er højaktuelt, efter Københavns Politi og PET torsdag slog til og anholdt fire unge mænd, der angiveligt er blevet hvervet af Islamisk Stat.

De fire risikerer, som loven er i dag - hvis de tiltales og dømmes - en straf på op til seks års fængsel for at lade sig hverve til terrorvirke. Det strafniveau vil Søren Pind med det nye forslag have hævet til 10 års fængsel - og i særlige tilfælde indtil 16 års fængsel.

De foreslåede stramninger baserer sig på en ny betænkning fra Straffelovrådet og har været under vejs i længere tid.

Til gengæld har det ikke taget justitsministeren mange minutter at finde et politisk flertal til den hårdere kurs, idet både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti straks bakker op.

- Det er et glimrende forslag og har været en prioritet for os gennem et stykke tid, så lad os endelig få det gennemført, siger DF's retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

Og hos Socialdemokraterne understreger retsordfører Trine Bramsen, at det faktisk var det tidligere regeringsparti, der bad Straffelovrådet om at komme med en model for, hvordan et indrejseforbud kunne se ud.

- Derfor støtter vi naturligvis det her, da vi selv satte arbejdet i gang. Vi bakker fuldt op om det og vil følge det helt til dørs, siger hun.

Trods det fælles politiske fodslag tvivler Tore Hamming på, hvor stor effekten af en strammere kurs med indrejseforbud vil være.

Han forsker i militant islamisme ved European University Institute i Firenze, og efter hans opfattelse er forslaget "ren symbolpolitik".

- Jeg forstår godt, at man vil sætte hårdt mod hårdt, men jeg tror ikke, at det vil bremse nogen i at tage af sted. Det risikerer til gengæld at ramme folk, der ikke tager derned for at støtte Islamisk Stat, siger han. 

Heller ikke eksperterne i Straffelovrådet føler sig overbeviste om, at et indrejseforbud vil løse problemerne med unge danskere, der tiltrækkes af terrororganisationerne.

- Dette skyldes (...), at der vil være personer, der føler så stærkt for den sag, de ønsker at kæmpe for, at de ikke vil blive afskrækket af risikoen for selv en langvarig fængselsstraf, skriver rådet i sin betænkning.

Regeringen vil træffe beslutning om, for hvilket eller hvilke konkrete områder, der skal gælde et indrejseforbud, efter lovforslagets vedtagelse i Folketinget.

/ritzau/

Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.