Foto: Ilona Gondesen

Flygtningestrøm svækker dansk velfærd i generationer

Den aktuelle flygtningestrøm bliver en bekostelig affære. Særligt på længere sigt.

Karakteren af flygtningestrømmen kan nemlig true velfærden, som vi kender den i dag. Det siger blandt andre økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Københavns Universitet. 
Det skriver Kristeligt Dagblad.


Det er særligt udgifter til syrere, der flygter til Danmark, som kan presse statskassen fremover. 

”Man kan bestemt være bekymret for den gruppe af flygtninge, der kommer i denne omgang. Der er forskel på såkaldt almindelige indvandrere og de flygtninge, der kommer med krigstraumer. På grund af de problemer, de tager med sig, kan det blive en relativt dyrere gruppe, end dem man gennemsnitligt har taget imod,” siger Bo Sandemann Rasmussen og frygter, at velfærdssamfundet kan tage skade.

”Nu har man senest taget midler fra u-landsbistanden, men det er ikke en vej, man kan betræde for evigt. Hvis flygtningestrømmen fortsætter, må man skære i alt fra undervisnings- til ældreområdet,” siger han. 

Økonomiprofessorens analyse støttes af blandt andet en analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed i år. Den viser, at gruppen af ikke-vestlige indvandrere ikke kan forventes at bidrage positivt til velfærdsstaten i de næste 35 år.

Der findes ikke præcise tal for de økonomiske konsekvenser af de flygtninge, der netop nu kommer til Danmark. Men rapporten fra Rockwool Fonden understøttes af en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening fra 2014, som viste, at ikke-vestlige indvandrere stod for den markant største udgift af alle undersøgte befolkningsgrupper. Hver ikke-vestlig indvandrer vil koste de offentlige kasser i gennemsnit 17.000 kroner hvert år i løbet af et helt liv, og dermed er gruppen næsten tre gange så dyr at forsørge som danske statsborgere.

Emneord: Flygtninge, Velfærdsdebatten, Bo Sandemann Rasmussen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 15.03.19 Politik
  Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.

 • 01.03.19 Politik
  Professorer: Politikere er låst i hensyn til middelklassen

  PODCAST: Jørn Henrik Petersen og Ove Kaj Pedersen påtaler en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, mener de.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 19.02.19 Velfærd
  De fede tressere og statens enevældige magt

  PODCAST - Velfærdsdebatten del 2: Anden del af samtalen mellem de to professorer Ove Kaj Pedersen og Jørn Henrik Petersen om velfærdsmodellens historie. Nick Allentoft er vært.