Fødevareministeren skruer op for kontrollen af tunbøffer

Fødevarestyrelsen har fundet ulovlige mængder antioxidanter i tunfisk hos hver tredje importør. Derfor bliver der nu skruet op for kontrollen. Tilsætningsstofferne får fisken til at se mere rød og frisk ud.

Nitrit, antioxidanter og kulilte kan få tunkød til at se mere friskt ud. Men nitrit og kulilte er ikke tilladt at bruge til fisk, og antioxidanterne er ulovlige, hvis de overskrider EU’s vejledende grænser. Alligevel fandt Fødevarestyrelsen sidste år indhold af antioxidanter der var op til 7 gange højere end EU’s vejledende grænser i importeret tun hos 6 ud af 17 danske importører. 

De ulovlige mængder antioxidanter har ikke gjort tunfiskene farlige at spise, men antioxidanter farver det brunlige tunkød mere rødt, så det ser friskere ud og dermed kan sløre både arten og kvaliteten. Det er vildledning af forbrugerne.

"Det er helt uacceptabelt, at der bliver svindlet med tilsætningsstoffer, så forbrugerne ikke kan se, hvad de køber. Når vi finder varer med ulovlige mængder tilsætningsstoffer hos hver tredje importør, så er det nødvendigt at opretholde fokus på problemet i 2020," siger fødevareminister Mogens Jensen. 

Det er antioxidanten ascorbinsyre der er fundet i tunfiskene. Fødevarestyrelsen har også kontrolleret for tilsætning af nitrit og kulilte, men har ikke fundet indhold af disse stoffer.

Fødevarestyrelsen følger i år op på undersøgelsen med fortsat fokus i kontrollen og flere analyser for ulovlig brug af tilsætningsstoffer i tun. I 2019 blev der samlet udtaget 24 prøver. I 2020 udtager Fødevarestyrelsen cirka 50 prøver af tun til analyse. 

"Fødevarestyrelsens undersøgelser viser, at det ikke er de danske importører, som står bag den overdrevne brug af antioxidanter, men beskeden til dem er klar. Importørerne har ansvaret for, at deres varer er uden ulovlige tilsætningsstoffer, og de må stille krav til deres leverandører, så reglerne bliver fulgt. Min forventning er, at pres fra danske importører og de europæiske myndigheder vil føre til mindre brug af ulovlige tilsætningsstoffer i fremtiden," siger fødevareminister Mogens Jensen. 

Fødevarestyrelsen fandt ulovlige mængder antioxidanter i tun indført fra andre EU-lande og importeret direkte fra Vietnam. 

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 08.06.20 Politik
  Lønkompensationsordningen skal udfases

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om en udfasning af den midlertidige lønkompensationsordning for lønmodtagere frem til og med 29. august. Herefter ophører ordningen.

 • 02.06.20 Politik
  Så meget har regeringen sparet på konsulenter

  Regeringen, KL og Danske Regioner er som en del af økonomiaftalerne for 2021 blevet enige om, at forbruget af eksterne konsulenter i kommuner og regioner er for højt og skal nedbringes. Dermed er der nu under et år efter regeringens tiltrædelse aftalt eksterne konsulentbesparelser i den offentlige sektor på i alt 2 mia. kr. årligt. To tredjedele af regeringens ambition om årlige konsulentbesparelser på 3 mia. kr. er således nået.

 • 29.05.20 Politik
  Beskæftigelsesministeren: Vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber

  De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser en stigning i ledigheden på 35.500 fuldtidspersoner i april 2020. Ledigheden er på 152.800 fuldtidspersoner svarende til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Stigningen i ledigheden overstiger langt de stigninger, vi så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden steg allermest som følge af finanskrisen. Ledigheden er i alt steget med 49.400 i marts og april.

 • 26.05.20 Politik
  Danmark sender 150 millioner kroner ekstra i klimabistand til verdens fattigste

  Regeringen er sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blevet enige om at give 150 mio. kr. ekstra klimabistand til verdens fattigste. Pengene stammer fra finansloven 2020, hvor aftalepartierne blev enige om at afsætte 150 mio. kr. i tillæg til den generelle udviklingsbistand på 0,7 pct. af BNI.

 • 13.05.20 Politik
  COVID-19: Så mange selvstændige har fået hjælp

  Nye tal viser, at der er sendt cirka 45.000 udbetalinger afsted under ordningen til selvstændige og freelancere. I alt er over 3 mia. kr. udbetalt under ordningen.