Folkeskove slår rod i Danmark

Flere kommuner melder sig på banen for at plante folkeskove. Konceptet forbedrer ikke alene klimaet, men engagerer også borgerne, viser erfaringer.

I Aarhus er de allerede i gang. På søndag følger Randers trop.

Folkeskove plantes i flere danske kommuner landet over i et samarbejde med netværket Growing Trees. Målet er at sikre fremtidens rene drikkevand og samtidigt mindske mængden af CO2.

- Det danske grundvand er udfordret. Der lukkes cirka to drikkevandsboringer om ugen på grund af forekomster af pesticider og kvælstof, siger grundlægger Lars Heiselberg Jensen.

- Naturløsningen er fantastisk. Når du planter træer, kan du lave en hel stribe af positive naturpåvirkninger.

Med konceptet folkeskoven.dk tilbyder Growing Trees borgerne, virksomheder og foreninger at købe træer til kommunens nye skov, der vil blive plantet nær en vandboring.

Træerne vil dermed ikke alene optage CO2, men også fungere som et værn, der beskytter drikkevandet.

Kommunen stiller jorden til rådighed og forpligter sig til at vedligeholde træerne.

Ifølge Randi Flensborg Jørgensen, der er skov- og landskabsingeniør i Randers Kommune, kræver en folkeskov meget mere af kommunen rent energi- og ressourcemæssigt.

Omvendt udløser det så også et større engagement hos borgerne, påpeger hun.

- I og med at folk er med til at støtte op om skoven, synes jeg, at det bliver en helt anden skov, end de skove jeg ellers har været med til at lave.

- Der er et helt andet drive, hvilket er rigtig fedt, siger skov- og landskabsingeniøren, der også tror, at borgerinddragelsen kan være med til at minimere risikoen for hærværk mod de nyplantede træer, som man tidligere har oplevet.

- Der er aldrig nogen garanti, men i og med at det er vores skov frem for kommunens, tror jeg, at vi starter et helt andet sted i folks bevidsthed, siger hun.

Udover Aarhus og Randers har Odense og Høje Taastrup også meldt sig klar til at plante folkeskov.

Og ifølge Lars Heiselberg Jensen har flere andre kommuner sagt, at de er interesseret - heriblandt Skive, Kolding og Guldborgsund.

- I slutningen af det her år eller starten af næste år er der formentlig 10 kommuner eller mere med under konceptet, vurderer han.

/ritzau/

 

Emneord: Folkeskove, Kommuner, Growing Trees, Co2, Borgere
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.11.14 Politik
  Kommuner skal tænke kreativt om køn i nyt netværk

  Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har startet et netværk af syv kommuner, som skal se på, hvordan de gode eksempler for ligestilling i kommunernes service til borgerne kan udbredes til resten af landet.

 • 23.10.14 Velfærd
  Få kommuner byder på egne opgaver

  Kun få kommuner og offentlige myndigheder byder selv på opgaver, de har sendt i udbud. Det viser ”Analyse af omfanget af og erfaringer med kontrolbud”, som Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde har udarbejdet.

 • 28.05.14 Ledelse
  Stort overskud i Rødovre Kommune

  Rødovre Kommune gik ud af 2013 med et mindreforbrug på 49,5 mio.kr. Det skyldes først og fremmest, at hele organisationen har holdt igen for at undgå økonomiske sanktioner fra staten. Mindreforbruget er ikke gået ud over serviceniveauet, der er blevet fastholdt.

 • 23.05.14 Velfærd
  Synlighed om resultater skal løfte kvaliteten i sundhedsvæsenet

  Regioner, sygehuse og kommuner leverer god sundhedskvalitet til danskerne. Men nogle gør det bedre end andre. Det viser to nye rapporter, der sætter fokus på regioner og kommuners resultater på sundhedsområdet.

 • 29.11.13 Velfærd
  Kommunerne er godt i gang med forebyggelsespakkerne

  En kortlægning af, hvor langt kommunerne er kommet med at indføre Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker, viser, at kommunerne vurderer forebyggelsespakkerne positivt, og at de er kommet godt i gang med arbejdet.