Folketinget kræver eksperthøring om spiontjeneste

Partier er bekymret over ny lov, der blåstempler Forsvarets Efterretningstjenestes civile internetovervågning.

En række af Folketingets partier vil nu selv tale med de eksperter, som advarer om, at borgernes retssikkerhed kan være i fare, fordi statens civile internetovervågning er flyttet ind hos Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det skriver Politiken mandag.

Venstre, SF, Liberal Alliance og Enhedslisten står bag et ønske om en eksperthøring om sagen i Folketingets Retsudvalg.

- Der er et misforhold mellem det, vi kan se, at forstandige folk siger om forslaget, og hvad vi får at vide fra Forsvarsministeriet, siger Simon Emil Ammitzbøll, Liberal Alliance, til Politiken.

Statens civile internetovervågning er allerede for halvandet år siden slået sammen med den militære ditto i Center for Cybersikkerhed og placeret under forsvarets hemmelige spiontjeneste.

Men først nu forsøger regeringen at få Folketingets tilslutning til den lov, som skal regulere, hvordan og hvor meget Forsvarets Efterretningstjeneste må få fingrene ned i de oplysninger, som opsamles, når blandt andet ministeriernes internet overvåges.

Forsvarsministeriets udkast til loven har fået eksperter i en række organisationer - fra Dansk Industri til Institut for Menneskerettigheder - samt Rigsadvokaten og rigspolitichefen til at løfte pegefingeren.

De advarer om, at beskyttelsen af borgerens retssikkerhed og adskillelsen mellem politiets efterforskning og spiontjenestens arbejde ikke er sikret tilstrækkeligt.

Hverken persondataloven, forvaltningsloven, offentlighedsloven eller retsplejeloven gælder for Forsvarets Efterretningstjeneste.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen, SF, bakker op om høringen. Hun bekræfter desuden, at der vil komme en parallelbehandling af lovforslaget i retsudvalget.

Det omdiskuterede lovforslag skulle have været fremsat i Folketinget forrige fredag.

Nu oplyser Forsvarsministeriet i et skriftligt svar til Politiken, at "lovforslaget forventes stadig fremsat inden for denne folketingssamling", hvilket vil sige inden sommerferien.

/ritzau/

 
Emneord: Spiontjeneste, Forsvarets Efterretningstjeneste, Internetovervågning, Center for Cypersikkerhed
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.