Folketinget kræver eksperthøring om spiontjeneste

Partier er bekymret over ny lov, der blåstempler Forsvarets Efterretningstjenestes civile internetovervågning.

En række af Folketingets partier vil nu selv tale med de eksperter, som advarer om, at borgernes retssikkerhed kan være i fare, fordi statens civile internetovervågning er flyttet ind hos Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det skriver Politiken mandag.

Venstre, SF, Liberal Alliance og Enhedslisten står bag et ønske om en eksperthøring om sagen i Folketingets Retsudvalg.

- Der er et misforhold mellem det, vi kan se, at forstandige folk siger om forslaget, og hvad vi får at vide fra Forsvarsministeriet, siger Simon Emil Ammitzbøll, Liberal Alliance, til Politiken.

Statens civile internetovervågning er allerede for halvandet år siden slået sammen med den militære ditto i Center for Cybersikkerhed og placeret under forsvarets hemmelige spiontjeneste.

Men først nu forsøger regeringen at få Folketingets tilslutning til den lov, som skal regulere, hvordan og hvor meget Forsvarets Efterretningstjeneste må få fingrene ned i de oplysninger, som opsamles, når blandt andet ministeriernes internet overvåges.

Forsvarsministeriets udkast til loven har fået eksperter i en række organisationer - fra Dansk Industri til Institut for Menneskerettigheder - samt Rigsadvokaten og rigspolitichefen til at løfte pegefingeren.

De advarer om, at beskyttelsen af borgerens retssikkerhed og adskillelsen mellem politiets efterforskning og spiontjenestens arbejde ikke er sikret tilstrækkeligt.

Hverken persondataloven, forvaltningsloven, offentlighedsloven eller retsplejeloven gælder for Forsvarets Efterretningstjeneste.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen, SF, bakker op om høringen. Hun bekræfter desuden, at der vil komme en parallelbehandling af lovforslaget i retsudvalget.

Det omdiskuterede lovforslag skulle have været fremsat i Folketinget forrige fredag.

Nu oplyser Forsvarsministeriet i et skriftligt svar til Politiken, at "lovforslaget forventes stadig fremsat inden for denne folketingssamling", hvilket vil sige inden sommerferien.

/ritzau/

 
Emneord: Spiontjeneste, Forsvarets Efterretningstjeneste, Internetovervågning, Center for Cypersikkerhed
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.