Forsker: Dagpenge-exit klipper det faglige bånd

Reformen af dagpengesystemet ser ud til at skabe flere problemer end løsninger, mener arbejdsmarkedsforsker.

Når der fortsat er flere tusind, der mister retten til dagpenge, har dagpengereformen ikke virket efter hensigten. 

Det mener Mads Peter Klindt, arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Aalborg Universitet, efter at 50.648 personer har tabt retten til dagpenge de seneste to år ifølge AK-Samvirke.

- Der er helt sikkert nogen, som er kommet i job tidligere, end de ellers ville have gjort som følge af reformen. Men jeg synes bare, de problemer, som reformen har skabt, overstiger de problemer, den har løst, siger han. 

Som følge af reformen blev dagpengeperioden halveret fra fire til to år. Men da et uventet højt antal personer mistede dagpengeretten efter reformen, blev der indført muligheden for midlertidig arbejdsmarkedsydelse.


Mads Peter Klindt nævner også, at nogle af dem, som falder ud af dagpengesystemet, bliver samlet op af arbejdsmarkedsydelsen, mens andre er kommet i uddannelse eller har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

At folk på den måde er faldet ud af dagpengesystemet er dermed ikke ensbetydende med, at de står fuldstændig uden indtægt, forklarer arbejdsmarkedsforskeren. 

- Det er også noget, som regeringen flere gange har bestræbt sig på. Altså lave nogle trædesten, som folk så kan hoppe over på, når de mister dagpengene, siger han. 

Problemet ligger til gengæld i, at alternativerne til opbrugt dagpengeret typisk er en noget ringere økonomisk kompensation. Derudover tabes den faglige tilknytning, mener Mads Peter Klindt.

- Det er det faglige bånd, der bliver klippet, når man ryger ud af dagpengesystemet. For mig at se er det nærmest det farligste ved det, fordi det kan betyde, at man kommer længere væk fra arbejdsmarkedet.

- Reformen skulle sådan set bidrage til det modsatte, og folk skulle have et stærkere incitament til at vende tilbage på arbejdsmarkedet. Det virker for nogen, men for rigtig mange er det ikke tilstrækkeligt, siger han.

Emneord: Dagpengereform, Dagpengesystemet, Dagpengeaftalen, Aalborg Universitet
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også