Forsker: Det er svært at være klimavenlig forbruger

Politikerne skal gribe ind, så forbrugerne får nemmere ved at træffe et klimarigtigt valg, mener forsker.

Der er masser af danske forbrugere, som gerne vil være med til at reducere CO2-udledningen.

Flere af dem går med et godt hjerte også længere end bare at forkorte de varme bade, men mange initiativer fungerer ikke efter hensigten.

Det siger fremtidsforsker Martin Kruse, der blandt andet beskæftiger sig med klima, energi og fødevarer hos Instituttet for Fremtidsforskning.

- Det er for eksempel en trend, at folk dyrker deres egen have, og det er virkelig tydeligt, at de prøver at gøre noget for klimaet. Men lokalproduktion er ikke nødvendigvis mere CO2-venligt, fordi du skal transportere nogle varer frem og tilbage til produktionen.

- Regnestykket er ikke helt tænkt igennem, for ser man på den fulde cyklus, så sviner det ofte mere, end folk tror. Det er ikke det samme som at sige, at man ikke kan lave en lokalproduktion, men det er en god idé, at initiativerne bliver tjekket igennem.

- Der er en stor forvirring om hos forbrugerne, hvad der det rigtige at gøre og købe, siger han.

FN's klimapanel (IPCC) fremlagde søndag en rapport, hvor af det fremgik, at hvis man skal undgå temperaturstigninger på over to grader, skal man udlede 40-70 procent mindre CO2.

Ifølge Martin Kruse skal der gribes ind politisk over for udledningsproblemet, men ud over at det rent praktisk er svært, er det heller ikke omkostningsfrit.

- Vi agerer meget kortsigtet. Det er svært at gå ind og ændre de lovgivninger, der skal til, for at vi får reduceret CO2-udslippet, og så koster det arbejdspladser. Det skal også ske på internationalt plan, men det er ekstremt svært at ændre noget bilateralt.

- Der kan for eksempel lægges en CO2-afgift på importerede produkter, fordi det bliver et økonomisk incitament for forbrugerne. Man kan se fra økologi, at folk gerne betaler lidt ekstra, hvis det gør en forskel, siger Martin Kruse.

I samme ombæring påpeger han, at det er et stort problem, at de grønne energier ikke er konkurrencedygtige. Store udvindinger af skiffergas gør det for eksempel svært for solcelle-energi at konkurrere på prisen.

/ritzau/

Emneord: Klima, Forbrug, Martin Kruse, Instituttet for Fremtidsforskning, FN's Klimapanel, IPCC
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.03.20 Infrastruktur
  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg leverer 20 procent af CO2-reduktionerne frem mod 2030

  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg lægger i sine anbefalinger til regeringen op til en gennemgribende forandring af bygge- og anlægsbranchen. CO2-regnskaber for bygge- og anlægsprojekter, forbud mod oliefyr og strenge krav til renoveringer af offentlige og private bygninger er nogle af de mere end 60 forslag fra klimapartnerskabet.

 • 05.03.20 Infrastruktur
  National rapport: Danmarks vitale infrastruktur lider under klimapres

  Ny rapport peger på, at Danmark mangler op mod 175 milliarder for at kunne opretholde en ordentlig fremtids- og klimasikret infrastruktur. Værst ser det ud for vores vandforsyning, de kommunale bygninger, veje og broer samt jernbanenettet. Klimaparatheden halter for stort set alle infrastrukturområder.

 • 02.03.20
  Miljøministeren: Klimaramte kommuners forslag skal på bordet

  Lea Wermelin opfordrer Kommunernes Landsforening og borgmestre, som er ramt af de aktuelle oversvømmelser til at komme med forslag til regeringens plan for klimatilpasning.

 • 25.02.20 Infrastruktur
  Regeringen: Danmark skal klimasikres bedre

  Danmark er alt for sårbar overfor massivt regnfald. Der skal gang i klimatilpasningen rundt om i landet. Derfor foreslår regeringen en gennemgribende ændring af reglerne, der skal gøre det lettere og billigere at lave tiltag, der kan håndtere de stigende vandmængder og beskytte danskerne mod oversvømmelser ved massiv regn.

 • 16.02.15 Politik
  Ambitiøs klimaindsats frem mod 2020

  Med aftalen om fordelingen af en pulje på kr. 151,9 mio. kr. til klimatiltag har regeringen, SF og Enhedslisten sikret, at Danmark gør en ekstra indsats for at leve op til de nationale klimamål. Puljen til klimatiltag er en del af aftalen for Finansloven for 2015. Med den samlede klimapakke fra finansloven barberer Danmark således op mod 500.000 ton af sin drivhusgasudledning i 2020.