Forsker efter nyt studie: P-piller øger risikoen for brystkræft med 20 procent

Ny dansk forskning viser, at jo længere tid, kvinder bruger p-piller, hormonspiral eller anden hormonprævention, desto større er risikoen for brystkræft.

Kvinder mellem 15 og 49 år, der spiser p-piller, har en hormonspiral eller bruger anden hormonprævention, har i gennemsnit 20 procent øget risiko for at få brystkræft.

Det viser ny, dansk forskning, som torsdag er offentliggjort i et af verdens førende videnskabelige tidsskrifter New England Journal of Medicine. 

Det skriver Politiken.


55 kvinder ud af 100.000 mellem 15 og 49 år, som aldrig har brugt hormonal prævention, vil normalt i løbet af et år få brystkræft. Mens 68 ud af 100.000, der bruger hormonal prævention, udvikler brystkræft.

Dermed giver p-piller, hormonspiraler, minipiller, p-plastre og p-ringe 13 ekstra tilfælde af brystkræft per 100.000 kvinder hvert år.

Øjvind Lidegaard er seniorforfatter til studiet. Han er professor på Rigshospitalet og en af verdens førende forskere i p-pillesikkerhed.

- Det er første gang på verdensplan, at vi har en undersøgelse af denne størrelse, hvor vi har kunnet fastlægge risikoen for brystkræft i forhold til, hvor længe kvinden har brugt præparatet, siger han til Politiken.

Studiet viser, at risikoen for at udvikle brystkræft stiger, jo længere tid kvinden har brugt hormonproduktet. Efter det første år er risikoen steget med ni procent, mens der efter ti års brug er en 38 procent øget risiko for brystkræft.

Ifølge professoren opstår 15 procent af alle tilfælde af brystkræft, inden kvinden er fyldt 50 år. I alt får 5000 danske kvinder hvert år diagnosen.

Studiet lægger sig i række af øvrige solide undersøgelser fra Rigshospitalet, der de senere år har kædet hormonprævention sammen med en øget risiko for depression, selvmord og selvmordsforsøg. Samtidig er det veldokumenteret, at lægemidlerne øger risikoen for blodpropper.

Ifølge studiet er der ingen forskel på, hvilken form for hormonal prævention som kvinderne anvendte og risikoen for at få brystkræft.

Anders Beich, formand for de praktiserende lægers videnskabelige selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin, er 'noget overrasket' over, at studiet også kæder hormonspiral sammen med den øgede risiko for brystkræft, siger han til Politiken.

Overlæge i Lægemiddelstyrelsen Doris Stenver og medlem af EU's bivirkningskomité, pointerer, at præventionsmedicin er "vigtigt for mange kvinder, vi kan ikke undvære den".

Alligevel vil det nye studie blive taget op på et kommende møde blandt EU's lægemiddelmyndigheder, siger hun.

/ritzau/

Emneord: Prævention, P-piller, Spiral, Hormonprævention, Forskning, Kvinder
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 07.12.17 Anne-Marie Krogsbøll
  Hvorfor fokuseres der altid på p-piller i overskrifterne?

  Hormonspiralen er lige så farlig - det er direkte løgn, når man bilder kvinder ind, at den stort set kun virker lokalt - hvilket den nylige forskning omkring hormonel prævention og øget risiko for selvmord tydeligt bekræfter: Risikoen er endnu større ved hormonspiral end ved p-piller (i følge Politikens artikel om sagen)- men det kom ikke rigtigt frem.

  Så med mindre man får implanteret hormonspiralen i hjernen (og det gør ingen), så er det lodret løgn, at den stort set kun virker lokalt - endnu engang har medicinalindustrien løbet om hjørner med verden.

  Underligt, at det er nyt for Anders Beich, at hormonspiralen øger risikoen for brystkræft. Det er velkendt - og fremgår ligefrem af indlægssedlen på hormonspiralen: http://min.medicin.dk/medicin/praeparater/1606

  Men det viser måske, at mange læger også ligger under for medicinalindustriens propaganda, så også de tror, at spiralen stort set kun virker lokalt?

  Og for nylig kom ny forskning, der ret klart viser, at hormonspiralen gør rigtigt mange grimme ting ved kvinders hjerner - f.eks. at den øger følsomheden for stress kraftigt, idet den medfører kraftigt forhøjede niveauer af cortisol - det mest fremherskende stresshormon. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28315609

  Cortisol er særdeles usundt for kroppen og hjernen, når det er tilstede i øgede mængder ud over et kort tidsrum - så det er meget alvorligt, at hormonspiralen ser ud til at forhøje cortisolniveauet meget kraftigt. Og oven i købet har man jo typisk en hormonspiral i mange år - så det giftige cortisol får rigtigt god tid til at give rigtigt mange skader i kroppen og hjernen. Kunne det være en medvirkende årsag til, at den øger risikoen for brystkræft? Alligevel promoverer man i stigende grad hormonspiralen til helt unge piger - det er uansvarligt.

  Måske burde man se på, om der er en sammenhæng mellem hormonspiralen eller p-piller og vor tids stressepidemi? Ikke den eneste grund - der er mange samfundsforhold, er er medskyldige - men måske én af grundene?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også