Forsker: Flere konflikter på det offentlige arbejdsmarked

Skift forhandlingsmetode på det offentlige arbejdsmarked, lyder rådet fra forsker på Aalborg Universitet

Der bør indføres nye måder at forhandle overenskomster på, når det gælder det offentlige arbejdsmarked.
- Det vil til gavn for os alle kunne mindske antallet af arbejdskonflikter på det offentlige område, siger Laust Høgedahl, postdoc ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet til DR Nordjylland.
I denne uge indledes forhandlingerne mellem offentligt ansatte og de offentlige arbejdsgivere om nye overenskomster.
Oftere og oftere ender forhandlingerne i konflikt - og det skyldes, at man på det offentlige arbejdsmarked forhandler på samme måde som på det private arbejdsmarked, mener Laust Høgedahl.
- Men hvor en konflikt på det private arbejdsmarked koster både arbejdstagere og arbejdsgivere penge, så tjener det offentlige på en konflikt, fordi der ikke skal udbetales løn, men hvor det offentlige stadig får indtægter i form af eksempelvis skatter, siger Laust Høgedahl til DR Nordjylland.

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

Derfor ser vi en situation, hvor der er et lavt konfliktniveau på det private arbejdsmarked, mens der er et højt konfliktniveau på det offentlige arbejdsmarked.
Laust Høgedahl mener, at skifter man ikke forhandlingsmetoder, så kan vi se frem til endnu flere konflikter på det offentlige arbejdsmarked.
- Offentligt ansattes løn- og arbejdsvilkår er i stigende grad blevet kilde til besparelser. Og når arbejdsgiverne samtidig er lovgivere og budgetmyndighed, så har de fat i den lange ende og kan trodse konflikter og presse deres krav igennem, siger han.
Den situation kan i høj grad komme til at gå ud over de offentligt ansatte i de kommende år, hvor der stilles krav til omstillinger i den offentlige sektor.
Laust Høgedahl - og kollegerne på Aalborg Universitet - fremlægger derfor en række forslag til, hvordan man kunne gribe forhandlingerne an i stedet for.
- Når det gælder arbejdsgiverrollen, så foreslår vi, at man griber det an som i Sverige. Her har man skabt Arbejdsgiverværket, hvor man har en armslængde mellem politikerrollen og arbejdsgiverrollen.
Arbejdsgiverværket er uafhængig af det politiske system og fungerer som en professionel arbejdsgiverorganisation på samme måde som i den private sektor.
Formanden for de nordjyske kommuner, borgmester i Jammerbugt, Mogens Gade (V) mener, at behovet for nye forhandlingsformer er lille.
- Vi er kun interesseret i at yde vores borgere den service, de har brug for. Vi har ingen interesser i, at konflikter udvikler sig, siger han til DR Nordjylland.
Han forstår ikke forslaget om at lade en uafhængig institution overtage forhandlingerne med de ansattes organisationer.
- Jeg kan være lidt bekymret for, at nogle skal ud at forhandle på vores vegne. De skal jo alligevel have et mandat fra kommunerne. Det kommer til at blive lidt kunstigt, at dem, der betaler, ikke er til stede under forhandlingerne, siger han.
I Kommunernes Landsforening er man også skeptisk overfor at lave forhandlingerne om.
- Vi har haft nogle enkelte konflikter, men at sige, at det sker oftere og oftere, er jeg simpelthen ikke enig i, siger Michael Ziegler, formand for Løn- og Personaleudvalget i KL til DR Nordjylland.
Et af de problemer, som Laust Høgedahl peger på, er misforholdet mellem forhandlingsparterne, men det er Michael Ziegler heller ikke enig i.
- Jeg mener ikke, at der er et misforhold. Det er rigtigt, at der er andre roller på det offentlige område end på det private, men det ligger i sagens natur, at det kan man ikke konstruere sig ud af, siger han.
Forhandlingerne om en ny overenskomst skal være på plads 1. april 2018.

Hele historien hos DR

Emneord: OK18, Overenskomstforhandlinger, Arbejdsmarkedsområdet, Laust Høgedahl, Aalborg Universitet, Forskning, Fremtidens arbejdsmarked, Overenskomster, Offentligt ansatte, 131217
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.