Forsker: Kommunalreform er skyld i lav valgdeltagelse

Borgerne oplever de nye store kommuner som store og fjerne. Derfor er valgdeltagelsen lav, mener forsker.

Det er kommunalreformens og de store kommuners skyld, at valgdeltagelsen var historisk lav i 2009.

Det er ikke de unges, de udsatte gruppers eller de etniske gruppers skyld, som fortællingen ellers lyder for tiden.

Det siger kommunalforsker Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Det ærgerlige ved den fortælling, som er skabt, er, at det er sådan set ikke de unges skyld, indvandrernes skyld eller de udsatte gruppers skyld. Det er sådan set kommunernes skyld og kommunalreformens skyld, siger han.

Ifølge Roger Buch er politikerne godt klar over problemet.

- Det kan godt være, at man kan presse valgdeltagelsen op med kampagner, men det betyder ikke, at man har løst problemet. Det er grundlæggende en forkert diagnose af, hvad problemet er, siger han.

Fredag lanceres endnu en kampagne under sloganet "Tænk dig om, før du IKKE stemmer". Formålet med kampagnen er at vække demokratilysten i Danmark.

I en ny rapport fra Indenrigsministeriet er en af konklusionerne, at kommunalreformen har gjort kommunerne til nogle store, fjerne størrelser.

- Det, vi skal finde ud af, er, hvordan vi får skabt et demokrati, der ikke er fjernt og tomt for borgerne, i stedet for at fixe det her med kampagner rettet mod specifikke grupper i samfundet.

Man skal i gang med at gentænke det lokale demokrati, siger Roger Buch.

Og der er brug for mange aspekter, mener han.

- Der er brug for at overveje, hvordan får vi de lokale medier med i en dialog. Aflønningen af de lokale politikere, og den lokale partistøtte, som er langt mindre end landspartistøtten, skal der også ses på, siger han.

En borgmester får omkring 600.000 kroner i løn om året. En minister får omkring 1,2 million kroner.

- Lønnen er langt ringere end den, man giver en minister, selv om man i mange kommuner har flere ansatte og større budgetter end mange af ministrene har, siger Roger Buch.

/ritzau/

 

Emneord: KV13, Valgdeltagelse, Kommunalreform, Roger Buch
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.05.19 Infrastruktur
  Landdistrikter: Udflytning har været uden betydning

  - På grund af fortsat centralisering og besparelser på uddannelsesområdet har vi ikke set den positive effekt som forventet, siger Landdistrikternes formand om udflytning. Balance i landet har lange udsigter, konkluderer kommunalforsker.

 • 03.01.14 Bæredygtighed
  Stigende valgdeltagelse blandt socialt udsatte

  Valgdeltagelsen i socialt udsatte boligområder steg markant under kommunalvalget i november sidste år. Dermed ser valgkampagner som Stemmer på Kanten ud til at have haft effekt. Lisbeth Zornig Andersen glæder sig over resultaterne.

 • 17.11.13 Politik
  Folkelig opbakning til Stemmer på Kanten

  Den landsdækkende demokratikampagne Stemmer på Kanten, som stræber efter at få socialt udsatte til at stemme, får bred opbakning fra vælgerne. Det viser en meningsmåling gennemført af analyseinstituttet InFact. Hver anden dansker har hørt om kampagnen, og to ud af tre synes det er et godt initiativ.

 • 03.10.13 Politik
  Valgkonkurrencer skal skabe større engagement i nærdemokratiet

  Ved seneste kommunalvalg i 2009 havde vi på landsplan den laveste stemmeprocent i 35 år. Kun 65,8 procent af alle stemmeberettigede i landet afleverede deres stemmeseddel. På Stevns lå stemmeprocenten på 71, men ved det kommende kommunalvalg tirsdag den 19. november er barren sat endnu højere, oplyser borgmester Poul Arne Nielsen.

 • 27.09.13 Politik
  Tilkald kavaleriet. Og find ud af, hvorfor du skal stemme.

  Ansatte i Greve Kommune har dannet Kommunekavaleriet. Kavaleriet rykker ud og fortæller, hvad kommunen egentlig laver. Og hvorfor det er vigtigt at stemme til kommunalvalget og dermed være med til at bestemme, hvordan det skal være at bo i Greve.