Forsker: Ny PET-lov skal have lov at virke

Forståeligt, at der ikke efter 10 års PET-kulegravning er opbakning til overvågningskommission, siger forsker.

Der er god grund til at holde tæt øje med og være kritisk overfor både privates og myndigheders omfattende overvågning af danskerne.

Men det er forståeligt, når partier som Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti ikke støtter et forslag om en overvågningskommission, der skal kulegrave området.

Det siger ph.d., cand.jur. Emil Bock Greve fra Aarhus Universitet, som for nylig forsvarede sin afhandling om Politiets Efterretningstjeneste (PET), der for første gang granskes med danske forskerbriller.

Ifølge SF er masseovervågningen af danskerne løbet løbsk både fra officiel og privat side og bør derfor kulegraves. Idéen støttes af Enhedslisten og Liberal Alliance, mens hverken regeringen, Venstre og Dansk Folkeparti mener, der er brug for en kommission.

- Vi har lige brugt små 12-13 år på kommissionsarbejde omkring PET og FE, og det er der så kommet en helt ny og kun fire måneder gammel lov ud af. Jeg kan derfor godt forstå, at de bærende politiske partier ikke er vildt ivrige efter at nedsætte flere kommissioner lige nu, men tænker: Lad os nu lige få set, om det virker, siger han.

Effekten af den nye PET-lov er svær at spå om, vurderer han.

- Da vi fik ombudsmanden i 1950'erne, så var der ikke noget i loven, der viste, at han skulle få nogen stor rolle at spille, fordi han ikke var tillagt reelle magtbeføjelser. Men i dag har han jo kæmpebetydning for kontrollen med forvaltningen.

- Med det retsgrundlag, der ligger nu for PET-området, kan det gå begge veje. Det kan blive et tilsyn, der forsvinder ud i glemslen, eller også blive et stærkt kontrolorgan hvis man bruger de beføjelser, der er.

- Det handler jo netop om personoplysninger og udvekslingen af oplysninger. Det kerneområde er rimeligt godt dækket af det nye tilsyn, og så er det et spørgsmål, om man får det til at virke, siger han.

/ritzau/

Emneord: Overvågning, PET, Kulegravning, Erik Bock Greve, Overvågningskommission
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.