Forsker: Ny PET-lov skal have lov at virke

Forståeligt, at der ikke efter 10 års PET-kulegravning er opbakning til overvågningskommission, siger forsker.

Der er god grund til at holde tæt øje med og være kritisk overfor både privates og myndigheders omfattende overvågning af danskerne.

Men det er forståeligt, når partier som Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti ikke støtter et forslag om en overvågningskommission, der skal kulegrave området.

Det siger ph.d., cand.jur. Emil Bock Greve fra Aarhus Universitet, som for nylig forsvarede sin afhandling om Politiets Efterretningstjeneste (PET), der for første gang granskes med danske forskerbriller.

Ifølge SF er masseovervågningen af danskerne løbet løbsk både fra officiel og privat side og bør derfor kulegraves. Idéen støttes af Enhedslisten og Liberal Alliance, mens hverken regeringen, Venstre og Dansk Folkeparti mener, der er brug for en kommission.

- Vi har lige brugt små 12-13 år på kommissionsarbejde omkring PET og FE, og det er der så kommet en helt ny og kun fire måneder gammel lov ud af. Jeg kan derfor godt forstå, at de bærende politiske partier ikke er vildt ivrige efter at nedsætte flere kommissioner lige nu, men tænker: Lad os nu lige få set, om det virker, siger han.

Effekten af den nye PET-lov er svær at spå om, vurderer han.

- Da vi fik ombudsmanden i 1950'erne, så var der ikke noget i loven, der viste, at han skulle få nogen stor rolle at spille, fordi han ikke var tillagt reelle magtbeføjelser. Men i dag har han jo kæmpebetydning for kontrollen med forvaltningen.

- Med det retsgrundlag, der ligger nu for PET-området, kan det gå begge veje. Det kan blive et tilsyn, der forsvinder ud i glemslen, eller også blive et stærkt kontrolorgan hvis man bruger de beføjelser, der er.

- Det handler jo netop om personoplysninger og udvekslingen af oplysninger. Det kerneområde er rimeligt godt dækket af det nye tilsyn, og så er det et spørgsmål, om man får det til at virke, siger han.

/ritzau/

Emneord: Overvågning, PET, Kulegravning, Erik Bock Greve, Overvågningskommission
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.