Forsker om børnepakke: Ulogisk uden minimumnormering

Det taler imod al forskning at fremlægge børnepakke uden minimumnormering, siger Grethe Kragh-Müller.

Regeringens længe ventede børnepakke blev præsenteret torsdag, og som ventet indeholdt den ikke minimumnormeringer, hvilket en række eksperter og Bupl - pædagogernes fagforening - ellers har anbefalet som det vigtigste. 

Grethe Kragh-Müller, der er autoriseret børnepsykolog, lektor og specialist i børnepsykologi ved Aarhus Universitet, undrer sig over, at minimumnormeringer ikke er taget med.

- Al forskning viser, at en ordentlig normering er en forudsætning for, at der er en ordentlig kvalitet i daginstitutionerne, siger hun til Ritzau.

Regeringen afsætter i perioden 2016-2019 i alt 2,5 milliarder kroner til et samlet løft af dagtilbudsområdet.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udtalte i forbindelse med præsentationen, at minimumnormeringer ikke er det eneste, der er vigtigt.

- Der er ingen tvivl om, at normeringer er vigtige. Man behøver bare være et minut i en daginstitution for at vide det. Selvfølgelig betyder det noget.

- Men det gør de fysiske rammer også. Og de kompetencer, som de ansatte har. Også støj og åbningstider er vigtige. Det at have minimumnormeringer er ikke det eneste, der er vigtigt, sagde Helle Thorning-Schmidt blandt andet.


Grethe Kragh-Müller understreger, at netop minimumnormeringer er fundamentet for god kvalitet.

- Der er mange forhold, som er vigtige for en god pædagogisk kvalitet, men minimumnormeringer er et meget centralt punkt, fordi alt, der handler om småbørns udvikling, trivsel og læring, indebærer noget relationelt, siger hun og tilføjer: 

- Vi skal huske, at små børn er overladt til voksne i forhold til, hvilke udviklingsmuligheder de har. 

- Børn kan ikke selv skaffe sig deres fysiske omgivelser, og de kan ikke selv skaffe sig de sociale relationer uden at få hjælp fra de voksne. 

- Der er andre ting, som er vigtige, men grundlæggende, i næsten lige meget hvad du finder på, er, at der er nok voksne til at være sammen med børnene.

Grethe Kragh-Müller siger desuden, at det er "ulogisk at tale om sprogstimulering af børnene uden minimumnormeringer".

Emneord: Børnepakke, Normering, Forskningsbaseret viden, Grethe Kragh-Müller
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 21.05.15 Politik
  Børneudspil på 2,5 mia. skal give alle børn en god start

  Regeringens børneudspil skal gøre gode dagtilbud endnu bedre med et historisk løft på 2,5 mia. over de næste fire år. Udspillet skal give flere og bedre hænder og styrke børns trivsel, læring og mulighed for social mobilitet.

 • 13.11.14 Velfærd
  Inddragelse af elever giver bedre undervisning

  Det viser erfaringer fra Gribskov Kommune, som nu skal spredes til skoler i resten af Danmark.

 • 24.06.14 Politik
  Alle skal have gratis adgang til forskningsresultater

  Det skal være gratis at læse alle videnskabelige artikler fra danske forskningsinstitutioner. Uddannelses- og forskningsministeren offentliggør i dag en ny strategi for fri adgang til forskningsresultater, der vil styrke kvaliteten af forskningen og den offentlige service.