Forsker: Partifæller kæmper om de samme vælgere

De fleste stemmer flytter sig internt i partierne, viser forskning. Det gør kampen mellem partifæller intens.

Dine stærkeste valgkamps-kræfter bør du bruge på at erobre vælgere fra dine egne partikolleger.

Sådan kunne et råd lyde til landets lokalpolitikere forud for kommunalvalget 19. november, skriver Kristeligt Dagblad.

Forskning viser nemlig, at vælgerne ved et kommunalvalg er særdeles partitro, og at den bedste chance for at score mange personlige stemmer derfor er at møve sig ind på partikollegernes vælgere.

- Der er en enorm stabilitet i partivalg, siger Kasper Møller Hansen, som er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, til Kristeligt Dagblad.

- Derfor bliver kampen internt på listerne meget intens. Især længere nede på listerne kæmper kandidaterne fra dør til dør, og det er et kollektivt partiproblem, at kandidaterne ikke tænker på at dele kagen bedre, tilføjer han.

Efter kommunalvalget i 2009 indhentede Kasper Møller Hansen svar fra flere end 2000 opstillede kandidater, og tendensen i vælgernes stemmemønstre var tydelig.

- Det var slående, at langt de fleste stemmer, der flyttede sig, blev flyttet internt i partierne. Det gjaldt for stort set samtlige kandidater, uanset hvilke kampagnemetoder, de benyttede, siger han.

En af årsagerne er selve valgkampen, forklarer Kasper Møller Hansen. For under en valgkamp bliver vælgerne mindet om, hvilket parti de plejer at stemme på, og derfor lytter de overvejende til de politikere, de i forvejen har sympati med.

Dertil kommer, at to tredjedele af vælgerne ved et kommunalvalg allerede før valgkampen har bestemt sig for et parti.

Ved det seneste kommunalvalg var valgdeltagelsen den laveste i 35 år med 65,8 procent, skriver Kristeligt Dagblad.

/ritzau/

 

Emneord: KV13, Intern kamp, Lokalpolitiker, Kasper Møller Hansen, Valgdeltagelse
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 03.01.14 Bæredygtighed
  Stigende valgdeltagelse blandt socialt udsatte

  Valgdeltagelsen i socialt udsatte boligområder steg markant under kommunalvalget i november sidste år. Dermed ser valgkampagner som Stemmer på Kanten ud til at have haft effekt. Lisbeth Zornig Andersen glæder sig over resultaterne.

 • 17.11.13 Politik
  Folkelig opbakning til Stemmer på Kanten

  Den landsdækkende demokratikampagne Stemmer på Kanten, som stræber efter at få socialt udsatte til at stemme, får bred opbakning fra vælgerne. Det viser en meningsmåling gennemført af analyseinstituttet InFact. Hver anden dansker har hørt om kampagnen, og to ud af tre synes det er et godt initiativ.

 • 03.10.13 Politik
  Valgkonkurrencer skal skabe større engagement i nærdemokratiet

  Ved seneste kommunalvalg i 2009 havde vi på landsplan den laveste stemmeprocent i 35 år. Kun 65,8 procent af alle stemmeberettigede i landet afleverede deres stemmeseddel. På Stevns lå stemmeprocenten på 71, men ved det kommende kommunalvalg tirsdag den 19. november er barren sat endnu højere, oplyser borgmester Poul Arne Nielsen.

 • 27.09.13 Politik
  Tilkald kavaleriet. Og find ud af, hvorfor du skal stemme.

  Ansatte i Greve Kommune har dannet Kommunekavaleriet. Kavaleriet rykker ud og fortæller, hvad kommunen egentlig laver. Og hvorfor det er vigtigt at stemme til kommunalvalget og dermed være med til at bestemme, hvordan det skal være at bo i Greve.

 • 11.09.13
  Følg kommunalvalget på facebook

  Valget i Greve har fået sin egen facebook-profil. Her laver unge fra den lokale produktionsskole film om at stemme for første gang. Og her får borgerne i Greve besked om konkurrencer og aktiviteter op til valget den 19. november.