Forsker: Politikere kan rykke vælgerne i EU-slutspurt

Det kan godt betale sig for politikerne at gøre en sidste indsats for folkeafstemningen, mener valgforsker.

Torsdag morgen er politikere fra både ja- og nej-siden på gaden i et sidste forsøg på at overtale vælgerne til at stemme ved folkeafstemningen om EU-retsforbeholdet.

Og fordi der at dømme ud fra meningsmålingerne er lagt op til et tæt løb, hvor de mange tvivlere bliver afgørende, er det bestemt værd for politikerne at kæmpe til det sidste.

Det vurderer valgforsker Kasper Møller Hansen.

- Fordi det er så tæt, og vi stadigvæk har den relativt store tvivlergruppe, så står vi i en situation, hvor der faktisk godt kan flyttes noget, siger han.

Politikerne har efter hans opfattelse gode chancer for både at overbevise sofavælgere og tvivlere og for at hive vælgere, der ellers havde tænkt sig at stemme anderledes, over på deres side.

- Det er et så kompliceret spørgsmål, at hvis man lige akkurat får et argument derind, hvor det er vigtigt for den enkelte borger, så kan man godt flytte noget, siger Kasper Møller Hansen. 

- Danskerne er ikke så faste i kødet på det her spørgsmål, som de er i forhold til et partivalg, hvor man måske har stemt på det samme parti flere gange i træk. Her er det 15 år siden, vi har stemt om noget stort, siger han med henvisning til euroafstemningen i 2000.

Den seneste måling, Voxmeter har foretaget for Ritzau op til afstemningen, viser at 33,8 procent vil stemme ja, 40,1 procent svarer, at de vil stemme nej, mens 26,1 procent svarer "ved ikke".

Men målingerne varierer meget på tværs af meningsmålingsinstitutter, og i og med at den statiske usikkerhed på Voxmeters data er næsten tre procentpoint, skal der ikke meget til for at rykke flertallet.

- Selv om målingerne peger i en nej-retning, så vil der være rigtig mange, som kan lade sig overtale, hvis de lige møder den rigtige politiker på det rigtige tidspunkt, siger Kasper Møller Hansen.

/ritzau/

 

 

Emneord: Folkeafstemning, Afstemning om retsforbehold, Valgkamp, Kasper Møller Hansen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.03.21 Politik
  FN holder topmøde i New York. Verdens børn holder topmøde i Billund

  Børn og unge fra hele verden inviteres til at deltage i Children’s General Assembly i Billund. Resultatet overleveres til statslederne i New York.

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 30.03.16 Velfærd
  Sådan vil Struer videre efter nej til sammenlægning

  Siden borgerne gav klar besked om selvstændighed har Struer forberedt flere strategiske indsatser, som skal bidrage til at sikre og udvikle kommunen i samspillet mellem en stærk organisation, et visionært byråd og de engagerede borgere, virksomheder og institutioner, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

 • 08.12.15 Politik
  Fusion afvist af vælgerne i Struer Kommune

  Et flertal i Struer Kommune har sagt nej til en sammenlægning med Holstebro Kommune og dermed bliver det politiske forslag om kommunesammenlægning ikke til virkelighed.