Forsker: Politikere kan rykke vælgerne i EU-slutspurt

Det kan godt betale sig for politikerne at gøre en sidste indsats for folkeafstemningen, mener valgforsker.

Torsdag morgen er politikere fra både ja- og nej-siden på gaden i et sidste forsøg på at overtale vælgerne til at stemme ved folkeafstemningen om EU-retsforbeholdet.

Og fordi der at dømme ud fra meningsmålingerne er lagt op til et tæt løb, hvor de mange tvivlere bliver afgørende, er det bestemt værd for politikerne at kæmpe til det sidste.

Det vurderer valgforsker Kasper Møller Hansen.

- Fordi det er så tæt, og vi stadigvæk har den relativt store tvivlergruppe, så står vi i en situation, hvor der faktisk godt kan flyttes noget, siger han.

Politikerne har efter hans opfattelse gode chancer for både at overbevise sofavælgere og tvivlere og for at hive vælgere, der ellers havde tænkt sig at stemme anderledes, over på deres side.

- Det er et så kompliceret spørgsmål, at hvis man lige akkurat får et argument derind, hvor det er vigtigt for den enkelte borger, så kan man godt flytte noget, siger Kasper Møller Hansen. 

- Danskerne er ikke så faste i kødet på det her spørgsmål, som de er i forhold til et partivalg, hvor man måske har stemt på det samme parti flere gange i træk. Her er det 15 år siden, vi har stemt om noget stort, siger han med henvisning til euroafstemningen i 2000.

Den seneste måling, Voxmeter har foretaget for Ritzau op til afstemningen, viser at 33,8 procent vil stemme ja, 40,1 procent svarer, at de vil stemme nej, mens 26,1 procent svarer "ved ikke".

Men målingerne varierer meget på tværs af meningsmålingsinstitutter, og i og med at den statiske usikkerhed på Voxmeters data er næsten tre procentpoint, skal der ikke meget til for at rykke flertallet.

- Selv om målingerne peger i en nej-retning, så vil der være rigtig mange, som kan lade sig overtale, hvis de lige møder den rigtige politiker på det rigtige tidspunkt, siger Kasper Møller Hansen.

/ritzau/

 

 

Emneord: Folkeafstemning, Afstemning om retsforbehold, Valgkamp, Kasper Møller Hansen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 30.03.16 Velfærd
  Sådan vil Struer videre efter nej til sammenlægning

  Siden borgerne gav klar besked om selvstændighed har Struer forberedt flere strategiske indsatser, som skal bidrage til at sikre og udvikle kommunen i samspillet mellem en stærk organisation, et visionært byråd og de engagerede borgere, virksomheder og institutioner, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

 • 08.12.15 Politik
  Fusion afvist af vælgerne i Struer Kommune

  Et flertal i Struer Kommune har sagt nej til en sammenlægning med Holstebro Kommune og dermed bliver det politiske forslag om kommunesammenlægning ikke til virkelighed.