Forsker: Staten vil styrke sin kontrol med medierne

Med ny tv-kanal og radiokanal styrker staten sin kontrol med medierne, mener medieforsker Frands Mortensen.

Statens medier skal spare. Men samtidig skal der være flere af dem. Det er i hvert fald, hvad regeringen lægger op til. 

For at øge public service-udbuddet vil regeringen sende en ny tv-kanal med kulturindhold og folkeoplysning, samt en ny DAB-radiokanal med klassisk musik og kulturformidling, i udbud. 

Det fremgår af regeringen medieudspil, som blev præsenteret torsdag.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Professor emeritus i medievidenskab ved Aarhus Universitet Frands Mortensen kalder det et usædvanligt paradoks, at regeringen både vil føre sparekniven og "styrke sin kontrol med medierne", som han kalder det.

- Staten skærer i de penge, den vil bruge på medierne, men den breder sig meget mere, end den nogensinde har gjort før. Nu går den danske stat ind og skal styre både en ny tv-kanal og en ny radiokanal. Samtidig vil regeringen putte flere penge i public service-puljen, lave en ny filmstøtteordning og give støtte til distriktsblade og neutralisere den digitale nulmoms. 

- Så staten breder sig ud over mediesystemet meget mere, end den nogensinde har gjort, selv om den bruger færre penge, siger Frands Mortensen.

Regeringen har allerede landet en aftale om den fremtidige statslige finansiering af DR, som reduceres med 20 procent med en 5-årig indfasning, der starter i 2019. 

Samtidig vil regeringen med kulturminister Mette Bock (LA) i front have TV2 Regionerne til at spare to procent om året i en femårig periode, og Radio24syvs støtte skal reduceres med 33 procent.

- Det vil samlet set få den betydning, at der bliver færre penge at producere dansk indhold for, og det harmonerer ikke særlig godt med, at regeringen skriver i sit udspil, at det er vigtigt at styrke det danske indhold, dansk kultur, og det danske sprog, siger Frands Mortensen.

Han tvivler på at de nye kanaler, som får adgang til reklameindtægter, vil få held til at tjene penge med et krav om at skulle levere kultur og folkeoplysning. 

- De to nye kanaler bliver en slags "finkultur"-kanaler. Så hverken radio- eller tv-kanalen vil få særligt store seertal. De skal ganske vist både finansieres af en blanding af statsmidler og reklamepenge, men de vil ikke være i stand til at tjene særligt mange reklamepenge. 

- Og så bliver det staten, der kommer til at skulle betale hovedparten, hvis de overhovedet skal overleve.

/ritzau/

Emneord: Medier, Medieudspil, Public service, DR, Frands Mortensen, Mette Bock, Kulturministeriet, Radio24syv, TV2
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 06.04.18 Bente Stenfalk
  Efterlysning af VIDEN på TV og radio

  Jeg SAVNER videnskab og forskning i TV og radio..
  Jeg SAVNER udsendelser om jorden og dens natur.
  Jeg SAVNER udsendelser om universet.

  Jeg er TRÆT af religion, som snart sagt findes på alle programmer og på alle tider.

  Jeg er TRÆT af larmende og fistrede jingler og reklamer for DR selv mellem alle programmer.

  I disse DAB-tider kunne man sagtens have en Videnskabs-kanal og en kanal om religion, så man kan VÆLGE, hvad man vil høre eller se og FRAVÆLGE det, man ikke orker at høre mere om.

  Og det behøver ikke være dyrt. Masser a forsekere vil gerne holde oplæg og små foredrag om deres forskning, som de ofte brænder for, og som de derfor kan fortælle meget medrivende om.

  Når jeg har forelagt det for DR, så svarer de, at de ikke kan honorere mit ønske, fordi så skal journalisten kunne stille spørgsmål til emnet, hvilket kræver research. Men det behøver man ikke, man kan jo bare lade forskeren få taletid om sit emne.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.03.20 Kultur
  Lukning af antenne-tv-signaler udskydes

  Lukningen af antenne-tv-signaler bliver nu udskudt til 2. juni, så ingen risikerer at miste tv-signalet ved udgangen af marts. Bred opbakning fra mobiloperatørerne og tv-distributørerne har gjort udskydelsen mulig.

 • 24.03.20 Kultur
  Kulturministeriet: Spil mere dansk musik i radioen

  Kulturminister Joy Mogensen opfordrer repræsentanter for musik- og radiobranchen til at støtte dansk musikliv i den kommende tid.

 • 02.03.20
  POV relancerer DenOffentlige.dk

  POV International har per 1. marts 2020 overtaget driften af DenOffentlige.dk under navnet POV DenOffentlige. De to digitale medier vil fortsat udkomme på hvert sit site med separate redaktionelle profiler og som selvstændige, åbne platforme uden betalingsmur. Samarbejdet vil åbne muligheder for videndeling og debat på tværs af de to medier, siger POV’s ledelse, der også vil styrke POV DenOffentliges journalistiske indhold.

 • 27.02.20
  Flere børn på landets skoler oplever glæden ved at spille i orkester

  Børn og unge på skoler rundt i landet får bedre mulighed for at dykke ned i musikkens verden, når der i dag udpeges nye OrkesterMester-skoler. Initiativet har allerede sikret, at 1100 børn har fået deres eget musikinstrument, og at orkestersammenspil er blevet et skolefag.

 • 15.08.19 Uddannelse
  Nyt samarbejde mellem COK og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

  COK og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) indgår et nyt samarbejde, der sætter fokus på at styrke kommunikationen i den kommunale sektor.