Forsker: Udbryder svækker A-kassernes Samvirke

Den fjerdestørste a-kasse har meldt sig ud af fællesorganisationen i protest.

Når et medlem forlader af A-kassernes Samvirke, svækker det fællesorganisationens mulighed for at få indflydelse.

Sådan siger Jesper Due, der er arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet.

- Hvis Akademikernes a-kasse gør alvor af at melde sig ud, så mister a-kasserne et fælles talerør i forhold til de politiske beslutninger. Det må alt andet lige siges at være en svækkelse, siger forskeren.

Mandag har Danmarks fjerdestørste a-kasse - Akademikernes - meddelt, at de melder sig ud af fællesorganisationen. Det sker angiveligt i protest mod for mange politiske udmeldinger fra organisationen.

A-Kassernes Samvirke har særligt markeret sig i forbindelse med halveringen af dagpengeperioden. Her har direktør Verner Sand Kirk flittigt påpeget, at mange flere ledige ville løbe tør for dagpenge, end regeringens egne prognoser lagde op til.

Akademikernes er ikke uenige, men mener, at a-kassernes arbejde overskygges af de politiske udmeldinger.

- Det sender jo et signal om, at de er utilfredse. Man må sige, at jo mere splittede, man står, jo sværere bliver det at få indflydelse, siger Jesper Due.

- Det handler om, hvor repræsentative A-kassernes Samvirke er. Foreningen har jo været repræsentativ, fordi alle a-kasser var med, fortsætter han.

Mens fagforeningerne har samlet sig i tre såkaldte hovedorganisationer - LO, FTF og AC - har arbejdsløshedskasserne kun ét fælles talerør.

Og med 2,1 millioner medlemmer i ryggen har A-Kassernes Samvirke udgjort en vægtig stemme på det danske arbejdsmarked.

- Det er en da en overraskelse, hvis Akademikernes A-kasse melder sig ud, siger Jesper Due.

- A-kassernes Samvirke er sat i verden for at varetage a-kassernes fælles politiske interesser, og det er jo en gammel sandhed, at sammen står man stærkest, fortsætter han.

/ritzau/

 

Emneord: A-kasse, Jesper Due, Akademikernes, Fællesorganisation, A-kassernes Samvirke, Verner Sand Kirk
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 28.05.21 Ledelse
  Søren Brostrøm indtræder i WHO’s globale bestyrelse

  Sundhedsstyrelsens direktør har i den forløbne uge været i Geneve for at deltage i WHO’s årlige Verdenssundhedsforsamling. Ligesom i 2020 finder den sted virtuelt, men fordi Søren Brostrøm har ledet møder i en af de to hovedkomitéer, har han deltaget i Geneve.