Forsker: Velfærdsturisme er en myte

Andelen af EU-borgere, som modtager kontanthjælp, dagpenge eller børnecheck, er faldet fra 2002 til 2013.

Det er misvisende at tale om stigende problemer med borgere fra andre EU-lande, der søger mod Danmark for at få del i danske velfærdsydelser. 

Det mener forskeren bag et studie fra Københavns Universitet og Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Studiet viser, at andre EU-landes borgeres forbrug af danske velfærdsydelser ligger på et stabilt niveau, skriver Politiken.

Om P.I.A.

Political Ideas and Analysis (P.I.A) er Institut for Statkundskabs offentlige policy platform. P.I.A. har som ambition at afkorte afstand fra forskning til forandring i samfundet.

Det får professoren bag til at komme med en opfordring til de politikere, der problematiserer såkaldt "velfærdsturisme":

- Vi anbefaler, at man helt dropper det begreb i debatten, siger professor Dorte Sindbjerg Martinsen fra Københavns Universitet til Politiken.

Studiet viser, at der er sket en markant stigning i antallet af borgere fra andre EU-lande, der modtager dagpenge, kontanthjælp eller børnecheck i Danmark, fra 2002 til 2013.

Tager man højde for, at antallet af EU-borgere på dansk jord er steget fra 54.000 i 2002 til 160.000 i 2013, er andelen, som modtager velfærdsydelser, dog faldet.

Forskerne har ligeledes undersøgt, hvor lang tid EU-borgere på kontanthjælp, dagpenge, eller som modtager børnecheck, har været bosat i landet.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Under 10 procent har modtaget en ydelse inden for deres første 2 år i landet.

- Der er ikke belæg for den antagelse, at mange får ydelserne efter et kort ophold i Danmark. 

- Det er kun de færreste, der gør det, når man ser hen over de 12 år. Og den lange periode giver et godt indblik, siger Dorte Sindbjerg Martinsen til Politiken.

/ritzau/

 

Political Ideas and Analysis, som står bag undersøgelsen, er Institut for Statskundskabs nylancerede offentlige policy platform. P.I.A. Arbejder for at afkorte afstanden fra forskning til forandring i samfundet ved at bidrage med viden der er pålidelig, involverende og anvendelig. Viden som samfund, borgere og beslutningstagere kan både tro, nå og  bruge. ´Puzzle Pieces er korte, overskuelige og digitale policy briefs, der giver læseren én "brik" forskningsbaseret viden.

 

Emneord: 230218, Velfærdsturisme, Dorte Sindbjerg Martinsen, Københavns Universitet, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Eu-borgere, Indvandring, Politiken, P.I.A., Political Ideas and Analysis
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6584

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 19.04.17 Velfærd
  Millioner til forskning i ulighed: Nu skal årsager til din adfærd undersøges

  Økonomi-professor Claus Thustrup Kreiner skal stå i spidsen for nyt grundforskningscenter, som fokuserer på menneskers adfærd og dets betydning for økonomisk ulighed.

 • 22.04.15 Velfærd
  Hver 7. akademiker er stressramt: Offentlige arbejdspladser de værste

  Hver syvende akademiker - eller 14 procent - oplever, at der er et dårligt psykisk arbejdsmiljø på deres arbejdsplads. Det fremgår af Akademikernes nye undersøgelse.

 • 14.01.15 Velfærd
  Indvandrere lærer dansk på helt ny måde

  ”Gastro-dansk” er vejen frem. Tal fra Hotel- og Restaurationsskolen viser, at 70% af de kursister, der har været i fare for at ryge ud men som har gennemført det nye kursus ”Branchedansk” er tilbage på skolen og stadig i gang med uddannelsen.

 • 11.03.14 Velfærd
  Skarpere kontrol med EU-borgere på danske ydelser

  Ledige EU-borgere skal ikke stilles bedre end danskere, der er på kontanthjælp og dagpenge. De skal stå til rådighed fra dag ét – og det skal i endnu højere grad end i dag sikres, at de lever op til de klare jobsøgnings-, uddannelses- og bopælskrav, der følger med.

 • 29.05.12 Ledelse
  Universiteter slår to fluer med ét smæk

  Nyt projekt skal både skabe vækst i erhvervslivet og nedbringe ledigheden blandt akademikere. Virksomhedsdating og caselaboratorier skal reducere frafaldet og sænke ledigheden blandt studerende på Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet med 15 %. Det er en del af indsatsen ”Viden i udvikling,” som universiteterne og Region Hovedstaden nu går sammen om for at udbygge samarbejdet med regionens virksomheder.