Forsker: Velfærdsturisme er en myte

Andelen af EU-borgere, som modtager kontanthjælp, dagpenge eller børnecheck, er faldet fra 2002 til 2013.

Det er misvisende at tale om stigende problemer med borgere fra andre EU-lande, der søger mod Danmark for at få del i danske velfærdsydelser. 

Det mener forskeren bag et studie fra Københavns Universitet og Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Studiet viser, at andre EU-landes borgeres forbrug af danske velfærdsydelser ligger på et stabilt niveau, skriver Politiken.

Om P.I.A.

Political Ideas and Analysis (P.I.A) er Institut for Statkundskabs offentlige policy platform. P.I.A. har som ambition at afkorte afstand fra forskning til forandring i samfundet.

Det får professoren bag til at komme med en opfordring til de politikere, der problematiserer såkaldt "velfærdsturisme":

- Vi anbefaler, at man helt dropper det begreb i debatten, siger professor Dorte Sindbjerg Martinsen fra Københavns Universitet til Politiken.

Studiet viser, at der er sket en markant stigning i antallet af borgere fra andre EU-lande, der modtager dagpenge, kontanthjælp eller børnecheck i Danmark, fra 2002 til 2013.

Tager man højde for, at antallet af EU-borgere på dansk jord er steget fra 54.000 i 2002 til 160.000 i 2013, er andelen, som modtager velfærdsydelser, dog faldet.

Forskerne har ligeledes undersøgt, hvor lang tid EU-borgere på kontanthjælp, dagpenge, eller som modtager børnecheck, har været bosat i landet.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Under 10 procent har modtaget en ydelse inden for deres første 2 år i landet.

- Der er ikke belæg for den antagelse, at mange får ydelserne efter et kort ophold i Danmark. 

- Det er kun de færreste, der gør det, når man ser hen over de 12 år. Og den lange periode giver et godt indblik, siger Dorte Sindbjerg Martinsen til Politiken.

/ritzau/

 

Political Ideas and Analysis, som står bag undersøgelsen, er Institut for Statskundskabs nylancerede offentlige policy platform. P.I.A. Arbejder for at afkorte afstanden fra forskning til forandring i samfundet ved at bidrage med viden der er pålidelig, involverende og anvendelig. Viden som samfund, borgere og beslutningstagere kan både tro, nå og  bruge. ´Puzzle Pieces er korte, overskuelige og digitale policy briefs, der giver læseren én "brik" forskningsbaseret viden.

 

Emneord: 230218, Velfærdsturisme, Dorte Sindbjerg Martinsen, Københavns Universitet, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Eu-borgere, Indvandring, Politiken, P.I.A., Political Ideas and Analysis
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også