Forskere: Dansk fødevaresektor bedst til innovation

Danmark er det europæiske land, hvor innovation inden for fødevarebranchen har de bedste vilkår. Det konkluderer en ny rapport "Innovation in the food industry" fra LEI-instituttet ved Wageningen Universitet i Holland. Det skriver netmediet foodculture.dk.

En forskergruppe har analyseret fødevaresektorens innovationskraft i otte europæiske lande, og her ender Danmark helt i front foran Tyskland, Holland, Spanien, Storbritannien, Frankrig, Italien og Polen.

"Rapporten dokumenterer, at fødevarebranchen i Danmark går forrest, når det handler om at udvikle fremtidens fødevarer og finde nye og effektive måder at producere på, siger Jan Mousing, direktør i Landbrug & Fødevarer.

Han peger på stærke innovationsmiljøer, som for eksempel virksomhedsparken Agro Food Park i Skejby som en del af forklaringen.

"I Agro Food Park samles virksomheder, forsknings- og uddannelsesinstitutioner samt myndigheder og samarbejder om innovation, opgaver og projekter. Parken er siden åbningen i 2009 blevet en stor succes, der er i gang med sin anden udvidelse på 18 måneder," siger Jan Mousing.

Nyeste initiativ er etableringen af Danish Food Cluster, et klyngesamarbejde på fødevareområdet mellem Landbrug & Fødevarer, Arla, Aarhus Universitet, Region Midtjylland og Aarhus Kommune.

Og det er den helt rette vej at gå for den danske fødevarebranche, vurderer analysechef Glenda Napier fra REG X - Det Danske Klyngeakademi. REG X arbejder med udviklingen af danske erhvervsklynger.

"Fødevaresektoren har en lang værdikæde fra jord til bord, og det er ikke nødvendigvis oplagt, at aktørerne samarbejder på tværs af kæden. En velfungerende klyngeorganisation kan styrke innovationen ved at skabe rammerne for et bredere samarbejde. Det handler for eksempel om at give små virksomheder med innovationskraft og store virksomheder med markedsadgang og økonomiske ressourcer mulighed for at finde sammen," siger Glenda Napier til foodculture.dk.

I hendes øjne er etableringen af Danish Food Cluster rigtigt set af branchen. Ud over at styrke innovationen giver klyngeorganisationen også klyngen et ansigt udadtil igennem en stærk samlet branding og markedsføring af klyngens aktiviteter.

Mens branchen selv i høj grad fremmer innovationen, så scorer Danmark kun middel i den hollandske rapport, når det gælder det offentliges bidrag til forskning og udvikling. Det hæmmer fødevaresektorens konkurrenceevne.

"Der er brug for et stærkere medspil fra det offentlige for at understøtte den indsats, som branchen selv leverer. Lige nu er der tanker fremme fra regeringen om at styrke innovationen gennem etablering af offentligt-private partnerskaber. Det er en spændende vej at gå, og kan bidrage til at lukke det hul i "innovationskæden", som rapporten fra LEI dokumenterer," siger Jan Mousing.

Citat fra Food Culture

Emneord: Food Culture, Fødevaresektor, Innovation, Landbrug & Fødevarer, Danish Food Cluster, Jan Mousing, Glenda Napier
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også