Forskere rynker brynene over ministers adoptionsrapport

En SFI-rapport om at bortadoptere børn er kernen i socialministers lovforslag, men den kritiseres kraftigt.

Socialminister Manu Sareen (R) argumenterer for, at kommunerne skal have mere magt til at tvangsbortadoptere børn uden forældrenes tilladelse, men det sker på baggrund af en rapport, der møder hård kritik fra forskere, skriver Berlingske.

I regeringens lovforslag om at bortadoptere børn skriver ministeren, at lovændringen skal "ses på baggrund af udenlandske erfaringer med adoption", der viser, at adopterede børn "klarer sig bedre end anbragte børn og unge".

Den pågældende rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) "Adoption som indsats" fra 2007 bygger på årtier gamle undersøgelser fra blandt andet Indien og konkluderer, at adoptivbørn har færre mentale problemer og generel bedre trivsel, men konklusionerne kan ikke overføres til danske børn, siger en af forskerne bag rapporten.

- Man kan ikke bare direkte overføre resultaterne fra vores undersøgelse til en dansk kontekst. Det afhænger helt af omstændighederne, siger rapportforfatter Mogens Nygaard Christoffersen til Berlingske.


SFI-rapporten gennemgår tidligere internationale undersøgelser fra 60'erne og frem til 2005 og bliver mødt af skarp kritik fra eksperter.

Særligt fordi det står klart i rapporten, at den slet ikke forholder sig til effekten af "tvangsforanstaltninger", hvor man har tvunget børn i adoption, som er præcis det, regeringen lægger op til.

Professor ved Roskilde Universitet Bent Greve forstår ikke, hvordan regeringen kan bruge SFI-rapporten som løftestang.

- I Danmark har vi jo nogle andre hjælpeinstrumenter og nogle andre tilgange til udsatte børn. Det andet er, at man ikke kan forvente, at de folkevalgte på Christiansborg tjekker det bagvedliggende kildemateriale. Det her lægger ikke op til et godt og solidt beslutningsgrundlag, siger han til Berlingske.

Sten Bønsing, lektor på Juridisk Institut på Aalborg Universitet, mener, at der er tale om decideret vildledning af Folketinget.

En række socialordførere, heriblandt Enhedslistens Pernille Skipper, SF's Trine Pertou Mach og DF's Karina Adsbøl, er kritiske over for at udbrede brugen af tvangsbortadoptioner og føler sig snydt og sendt på vildspor af regeringen.

Emneord: Manu Sareen, Adoption, Anbringelser, Tvangsanbringelser, SFI
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 19.03.15 Agnethe Svendsen
  Morfar

  Det skal ikke undre om den morfar der skød advokat og sårede svigersøn, var udsat for en spykopatisk svigersøn, for datteren ville ikke til samvær hos ham, hvis hun fik traumaer ved samvær, og alligevel blev fjernet hjemmefra med magt, måske hentede fogede hende, det er da overgreb der vil noget mod et stakkels lille barn, jeg tror ikke en almindelig far kunne holde til, at se sin datter så ulykkelig, så havde han ventet til hun blev større, så hvis han er psykopat, så er han uden følelser. Man kan gisne meget i den sag, men morfar var åbenbart parat til at ofre sit liv, for at barnebarnet skulle føle sig tryg.
  Tror ikke han under mormale omstændighederhavde begået drab, han var så glad for den lille, og legede meget med hende.
  Det er min persolige mening, jeg tror han blev drevet til det pga.en lov der fuldstændig tilsidesætter, at børn skal vokse op i trygge forhold,
  i dag bliver mange både børn og mødre traumatiseret, med den lov.!!!!

 • 19.03.15 Agnethe Svendsen
  Adoption

  Den er helt ude i hampen hvad angår både adpption og forældreansvarslove
  forstår ikke politikere kan udsætte børn for det de bliver udsatfor i dag. I loven tages overhovedet ikke højde for at der er en del pædofile og psykopater, 7000 børn udsættes for overgreb hvert år af far under samvær, kun 800 tages ud, hvor samvær stoppes.en hel del tvinges til samvær mod deres vilje, det er så grotesk.
  Børnene mangler personer der kan skære igennem, og tale deres sag.
  En del børn skal flytte hver uge, frem og tilbage mellem mor og far, det kan vi ikke byde børn, de skal have lov til at være der hvor de selv ønsker, og nogle har det bedst, ved ikke at se den ene forælder, man bliver syg om hjertet, når man læser deres historier.Børn bliver er ofret på ligestillingens alter.!!!!!
  Er glad for ovenstående eksperter, viser lidt om galskaben.!!!!!

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også