Forskere skaber hybrid mellem får og menneske

Forskere er kommet et skridt nærmere visionen om at dyrke menneskeorganer i dyr. Denne gang er det et får, der har fået menneskelige stamceller.

En amerikansk forskergruppe har puttet menneskelige stamceller ind i et fårs embryon - det tidligste stadie af et foster - og de har vist, at det usædvanlige embryon kan overleve og udvikle sig i mindst 28 dage.

Det skriver videnskab.dk.

På sigt er ideen, at forskerne ønsker at bruge teknikken til at dyrke menneskelige organer i dyr for at afhjælpe manglen på organer til syge mennesker.


- Ideen bag det hele er, at i stedet for at få organer fra mennesker, kan man dyrke det organ, man har brug for, i et dyr, forklarer professor Poul Hyttel, som er stamcelleforsker ved Institut for Veterinær- og Husdyrsvidenskab ved Københavns Universitet.

Blandt forskere bliver blandinger mellem forskellige arter kaldt for kimærer – et udtryk, som er lånt fra den græske mytologi.

De amerikanske forskere, som står bag menneske-får-kimæren, vakte sidste år også store overskrifter verden over, da de lavede en lignende kimær mellem en gris og et menneske.

1 ud af 100.000 celler i grisefostret var menneskeceller.

På en stor videnskabelig konference, som løber af stablen i Texas, USA, i denne uge, annoncerede de samme forskere ifølge flere udenlandske medier, at deres nye menneske-får-kimær indeholder endnu flere menneskeceller.

- Omkring 1 ud af 10.000 celler i disse fåre-embryoner er menneskelige, siger en af forskerne bag menneskefåret, lektor Pablo Ross fra University of California, Davis til avisen The Guardian.

Han tilføjer, at teknikken skal videreudvikles, blandt andet så mængden af menneskeceller kommer op på omkring én procent, før det vil være muligt at dyrke menneskeorganer, som kan bruges i praksis.

Dermed vil der ifølge flere forskere gå lang tid, før vi eventuelt vil se læger, som transplanterer organer fra kimærer til mennesker.

/ritzau/

Emneord: Forskning, Stamceller, Embryon, Organer, 200218
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.