- I løbet af de syv år, hvor jeg har siddet i Folketinget under skiftende regeringer, så er der stadig mindre politik, som bliver udviklet af politikerne i Folketinget, siger Karsten Lauritzen.

Forslag: Folketinget skal have mere magt

Embedsmænd i ministerier og kommissioner med eksperter har for meget politisk magt, mener S- og V-ordfører.

Det er et demokratisk problem, at den politiske magt i en alt for høj grad er flyttet væk fra folkevalgte politikere og over til kommissioner og embedsmænd, mener forskningsordfører Jeppe Bruus Christensen (S) og udlændingeordfører Karsten Lauritzen (V).

Berlingske skriver, at de to politikere derfor konkret foreslår, at de folkevalgte får en plads sammen med eksperterne i regeringsnedsatte kommissioner.

De ønsker også, at udvalgene i Folketinget styrkes. Kameraer skal i højere grad væk fra møderne, og der skal være mere ekspertbistand til de forskellige udvalg.

- I løbet af de syv år, hvor jeg har siddet i Folketinget under skiftende regeringer, så er der stadig mindre politik, som bliver udviklet af politikerne i Folketinget.

- Man overlader initiativretten til eksperter og embedsmænd. Det er ærgerligt for folkestyret, siger Karsten Lauritzen til Berlingske.

Ifølge de to politikere bør Folketinget også fremover nedsætte tværpolitiske arbejdsgrupper, der skal kigge nærmere på problemstillinger.

De nævner som eksempel, at i stedet for en integrationskommission, der fokuserer på ghettoproblemerne, kunne man lige så godt sætte integrationsordførerne sammen på tværs af partierne og lade dem udvikle idéer.

Formand for Folketinget Mogens Lykketoft (S) bakker op om forslagene.

- Skal politikerne have mere magt og indflydelse, er jeg enig i, at en løsning kan være at placere flere politikere i eksterne kommissioner.

- En anden løsning kan være at vende tilbage til tidligere traditioner om, at politikerne bruger en meget større del af deres tid på at behandle lovgivningen, indkalde eksperter og følge op på høringer, siger Lykketoft til Berlingske.

Han nævner Forsvarskommissionen fra 2008 som et godt eksempel på, hvordan man kan indlemme politikerne mere. Kommissionen var bredt sammensat af politikere, embedsfolk, officerer og eksperter.

/ritzau/

 

Emneord: Folketing, Magt, Embedsmænd, Jeppe Bruus Christensen, Karsten Lauritzen, Mogens Lykketoft
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 08.06.20 Politik
  Lønkompensationsordningen skal udfases

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om en udfasning af den midlertidige lønkompensationsordning for lønmodtagere frem til og med 29. august. Herefter ophører ordningen.

 • 02.06.20 Politik
  Så meget har regeringen sparet på konsulenter

  Regeringen, KL og Danske Regioner er som en del af økonomiaftalerne for 2021 blevet enige om, at forbruget af eksterne konsulenter i kommuner og regioner er for højt og skal nedbringes. Dermed er der nu under et år efter regeringens tiltrædelse aftalt eksterne konsulentbesparelser i den offentlige sektor på i alt 2 mia. kr. årligt. To tredjedele af regeringens ambition om årlige konsulentbesparelser på 3 mia. kr. er således nået.

 • 29.05.20 Politik
  Beskæftigelsesministeren: Vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber

  De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser en stigning i ledigheden på 35.500 fuldtidspersoner i april 2020. Ledigheden er på 152.800 fuldtidspersoner svarende til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Stigningen i ledigheden overstiger langt de stigninger, vi så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden steg allermest som følge af finanskrisen. Ledigheden er i alt steget med 49.400 i marts og april.

 • 26.08.16 Politik
  Regeringen vil investere milliarder i flere medarbejdere og ny it til skattevæsenet

  Over de kommende år vil regeringen investere op mod syv milliarder kroner i at modernisere og fremtidssikre det danske skattevæsen. Pengene skal især gå til 2.000 nye medarbejdere og en ny digital infrastruktur. Vi skal løfte skattevæsenet ind i det 21. århundrede, understreger skatteminister Karsten Lauritzen.

 • 09.09.14 Politik
  Ekstremistiske miljøer i Danmark

  SFI’s kortlægning har til formål at skaffe viden om miljøer med holdninger og vilje til handlinger, der kan være i konflikt med demokratiske styreformer. Kortlægningen har identificeret i alt 15 grupper inden for tre ekstremistiske miljøer.