- I løbet af de syv år, hvor jeg har siddet i Folketinget under skiftende regeringer, så er der stadig mindre politik, som bliver udviklet af politikerne i Folketinget, siger Karsten Lauritzen.

Forslag: Folketinget skal have mere magt

Politik

19/04/2014 06:09

Embedsmænd i ministerier og kommissioner med eksperter har for meget politisk magt, mener S- og V-ordfører.

Det er et demokratisk problem, at den politiske magt i en alt for høj grad er flyttet væk fra folkevalgte politikere og over til kommissioner og embedsmænd, mener forskningsordfører Jeppe Bruus Christensen (S) og udlændingeordfører Karsten Lauritzen (V).

Berlingske skriver, at de to politikere derfor konkret foreslår, at de folkevalgte får en plads sammen med eksperterne i regeringsnedsatte kommissioner.

De ønsker også, at udvalgene i Folketinget styrkes. Kameraer skal i højere grad væk fra møderne, og der skal være mere ekspertbistand til de forskellige udvalg.

- I løbet af de syv år, hvor jeg har siddet i Folketinget under skiftende regeringer, så er der stadig mindre politik, som bliver udviklet af politikerne i Folketinget.

- Man overlader initiativretten til eksperter og embedsmænd. Det er ærgerligt for folkestyret, siger Karsten Lauritzen til Berlingske.

Ifølge de to politikere bør Folketinget også fremover nedsætte tværpolitiske arbejdsgrupper, der skal kigge nærmere på problemstillinger.

De nævner som eksempel, at i stedet for en integrationskommission, der fokuserer på ghettoproblemerne, kunne man lige så godt sætte integrationsordførerne sammen på tværs af partierne og lade dem udvikle idéer.

Formand for Folketinget Mogens Lykketoft (S) bakker op om forslagene.

- Skal politikerne have mere magt og indflydelse, er jeg enig i, at en løsning kan være at placere flere politikere i eksterne kommissioner.

- En anden løsning kan være at vende tilbage til tidligere traditioner om, at politikerne bruger en meget større del af deres tid på at behandle lovgivningen, indkalde eksperter og følge op på høringer, siger Lykketoft til Berlingske.

Han nævner Forsvarskommissionen fra 2008 som et godt eksempel på, hvordan man kan indlemme politikerne mere. Kommissionen var bredt sammensat af politikere, embedsfolk, officerer og eksperter.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce