- I løbet af de syv år, hvor jeg har siddet i Folketinget under skiftende regeringer, så er der stadig mindre politik, som bliver udviklet af politikerne i Folketinget, siger Karsten Lauritzen.

Forslag: Folketinget skal have mere magt

Embedsmænd i ministerier og kommissioner med eksperter har for meget politisk magt, mener S- og V-ordfører.

Det er et demokratisk problem, at den politiske magt i en alt for høj grad er flyttet væk fra folkevalgte politikere og over til kommissioner og embedsmænd, mener forskningsordfører Jeppe Bruus Christensen (S) og udlændingeordfører Karsten Lauritzen (V).

Berlingske skriver, at de to politikere derfor konkret foreslår, at de folkevalgte får en plads sammen med eksperterne i regeringsnedsatte kommissioner.

De ønsker også, at udvalgene i Folketinget styrkes. Kameraer skal i højere grad væk fra møderne, og der skal være mere ekspertbistand til de forskellige udvalg.

- I løbet af de syv år, hvor jeg har siddet i Folketinget under skiftende regeringer, så er der stadig mindre politik, som bliver udviklet af politikerne i Folketinget.

- Man overlader initiativretten til eksperter og embedsmænd. Det er ærgerligt for folkestyret, siger Karsten Lauritzen til Berlingske.

Ifølge de to politikere bør Folketinget også fremover nedsætte tværpolitiske arbejdsgrupper, der skal kigge nærmere på problemstillinger.

De nævner som eksempel, at i stedet for en integrationskommission, der fokuserer på ghettoproblemerne, kunne man lige så godt sætte integrationsordførerne sammen på tværs af partierne og lade dem udvikle idéer.

Formand for Folketinget Mogens Lykketoft (S) bakker op om forslagene.

- Skal politikerne have mere magt og indflydelse, er jeg enig i, at en løsning kan være at placere flere politikere i eksterne kommissioner.

- En anden løsning kan være at vende tilbage til tidligere traditioner om, at politikerne bruger en meget større del af deres tid på at behandle lovgivningen, indkalde eksperter og følge op på høringer, siger Lykketoft til Berlingske.

Han nævner Forsvarskommissionen fra 2008 som et godt eksempel på, hvordan man kan indlemme politikerne mere. Kommissionen var bredt sammensat af politikere, embedsfolk, officerer og eksperter.

/ritzau/

 

Emneord: Folketing, Magt, Embedsmænd, Jeppe Bruus Christensen, Karsten Lauritzen, Mogens Lykketoft
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.03.21 Politik
  FN holder topmøde i New York. Verdens børn holder topmøde i Billund

  Børn og unge fra hele verden inviteres til at deltage i Children’s General Assembly i Billund. Resultatet overleveres til statslederne i New York.

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 26.08.16 Politik
  Regeringen vil investere milliarder i flere medarbejdere og ny it til skattevæsenet

  Over de kommende år vil regeringen investere op mod syv milliarder kroner i at modernisere og fremtidssikre det danske skattevæsen. Pengene skal især gå til 2.000 nye medarbejdere og en ny digital infrastruktur. Vi skal løfte skattevæsenet ind i det 21. århundrede, understreger skatteminister Karsten Lauritzen.

 • 09.09.14 Politik
  Ekstremistiske miljøer i Danmark

  SFI’s kortlægning har til formål at skaffe viden om miljøer med holdninger og vilje til handlinger, der kan være i konflikt med demokratiske styreformer. Kortlægningen har identificeret i alt 15 grupper inden for tre ekstremistiske miljøer.