Foto: Folketinget, af Anders Hviid

Forslag om afskaffelse af ministerpension skal i Folketinget

Over 50.000 danskere har støttet op om et borgerforslag om at afskaffe ministres fordelagtige pensionsvilkår.

En hyggelig middag i venners lag er endt med et borgerforslag, der nu skal behandles i Folketinget.

38-årige Frederik Mathiasen Nielsens forslag om at afskaffe ministerpension og erstatte den med en almindelig arbejdsmarkedspension rundede således tidlig lørdag morgen 50.000 støtter.

Forslaget blev stillet 23. marts.

- Da vi efter middagen var nået til kaffen, sad vi og snakkede. Der var en del offentligt ansatte i selskabet, og de følte sig tromlet her i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.

- De følte ikke, at forhandlingerne handlede om løn, men om at kæmpe for de goder, de har. Så forslaget er tænkt som en måde at forsvare de offentligt ansatte, siger Frederik Mathiasen Nielsen, der bor i Rødovre og til daglig arbejder med it i en privat virksomhed.

Afskaffelsen af ministerpension er ikke det eneste borgerforslag, Frederik Mathiasen Nielsen har stillet.

Han har også foreslået at afskaffe ministerbiler og sænke folketingsmedlemmernes løn, så den svarer til en gennemsnitlig offentlig ansats løn.

Forslag, der dog indtil videre slet ikke har opnået samme opbakning.

- I den offentlige sektor er der flere steder, hvor der bliver indført systemer og tjeks, der gør, at arbejdsgangen bliver besværet, og at der bliver overladt mindre til den enkelte medarbejder.

- Den slags kan man også overføre til ministrene. De er valgt af borgerne, og minister betyder tjener, så de skal ikke have specielle rettigheder, siger Frederik Mathiasen Nielsen.

Borgerforslaget møder opbakning fra Enhedslisten, der tidligere har præsenteret lignende idéer i Folketingssalen.

- Politikeres løn- og pensionsforhold optager tydeligvis stadig danskerne.

- Vi er tilhængere af, at politikeres pension omlægges til en arbejdsmarkedspension, siger Pelle Dragsted.

Han tror dog ikke, at det nye forslag vil have ret store chancer for at blive vedtaget.

- Vi har prøvet mange gange, og der er jo en aftale mellem de gamle magtpartier om ikke at vedtage denne slags ændringer, så jeg er ganske sikker på, at forslaget bliver stemt ned, siger Dragsted.

En minister har efter ét års funktionstid ret til livslang ministerpension.

Pensionen starter på 78.191 kroner årligt, efter at man er gået på pension, og stiger, for hvert år man forbliver minister.

/ritzau/

Emneord: Ministerpension, Borgerforslag, Folketinget, Ministre, Lønninger
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

  • 20.03.20 Politik
    Lederne: Vigtig hjælpepakke til dansk erhvervsliv

    edernes Hovedorganisation roser den massive hjælpepakke til erhvervslivet, som alle partier i Folketinget er blevet enige om. Det er et meget stærkt signal om, at politikerne vil gøre meget for at hjælpe virksomhederne og lønmodtagerne så skånsomt som muligt gennem corona-krisen.

  • 09.03.20 Politik
    Ny rapport om vejen til 70-procentsmålet i 2030

    I en ny rapport præsenterer Klimarådet en række anbefalinger, der skal få Danmark i mål med 70 procent reduktion i 2030. Omstillingen kræver både hurtige implementeringer af de allerede kendte teknologier og en mere langsigtet, strategisk indsats.

  • 04.03.20 Kommunalt
    Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

    I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

  • 04.10.18 Politik
    Din guide til årets debatter: Her er regeringens lovkatalog for 2018-19

    Flere ministre har udsigt til et travlt folketingsår. Se de væsentlige dele og hent hele lovkataloget her - så har du styr på politikernes årshjul, som også er lobbyisternes menukort.

  • 12.01.18 Ledelse
    Husk de nye takster, når du udbetaler løn i 2018

    Har du ansatte på lønningslisten, er der en række ting, du skal være opmærksom på ved årsskiftet. Som det er tilfældet hvert år, er der en stribe takster, der ændrer sig i det nye år. Du skal også være sikker på at få placeret feriepengene rigtigt.