Forsorgshjem for udsatte modtager flere unge

Væresteder og herberger melder om flere socialt marginaliserede unge, skriver Kristeligt Dagblad.

Mange kæmper med hashmisbrug og i en del tilfælde kommer de fra middelklassehjem, oplever de sociale organisationer.

”Min søn er netop fyldt 18 år. Kan han ikke blive indskrevet hos jer?”.
Forstander ved forsorgshjemmet Borgerskolen i Lemvig, Tina Dominicussen, har flere gange oplevet, at magtesløse forældre til teenagere har ønsket at få deres barn indskrevet på forsorgshjemmet, der er en institution for mennesker med tunge sociale problemer. 
På Borgerskolen, der er en del af KFUM’s Sociale Arbejde, er tendensen, at der de seneste fem år er kommet stadig flere unge mellem 18 og 30 år. Samme melding kommer fra en række frivillige sociale organisationer, der driver forsorgshjem og aktivitetstilbud for socialt udsatte.
Tendensen bekræftes af Ankestyrelsens boforms-statistik. Den viser, at antallet af unge mellem 18 og 24 år, der overnatter på forsorgshjem, er vokset fra 750 unge i 2009 til 855 i 2013. De seneste tal fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser, at der er 1138 unge hjemløse, og at tallet er vokset med 80 procent mellem 2009 og 2013.
”Vi ser et stigende antal unge. En af årsagerne er, at det er blevet sværere for den gruppe at klare sig på grund af kontanthjælpsreformen, og at mange slås med ubehandlede psykiske lidelser. Mange er fanget i et hashmisbrug. Hashen er blevet stærkere end tidligere, og det betyder, at mange unge, der ryger hash i en tidlig alder, bliver afhængige og derfor dropper ud af uddannelsen,” siger Tina Dominicussen, som understreger, at de unge på Borgerskolen både kommer fra socialt belastede miljøer og middelklassehjem.
I Aarhus, hvor der i forvejen bor mange unge, er Morten Aagaard, der leder Kirkens Korshærs arbejde i byen, også stødt på flere unge brugere gennem de seneste fem år. I november var hver tiende af de omkring 250 mennesker, der hver dag bruger organisationens værested i Aarhus, under 30 år. Derudover har organisationen i øjeblikket 12 unge misbrugere i beskæftigelse. 
”Vi oplever, at flere unge falder igennem systemet. Vi har oprettet særlige tilbud, hvor vi forsøger at give de unge kærlige puf og for eksempel hjælper unge i misbrugsbehandling,” siger Morten Aagaard. 
Korshærslederen understreger, at de unge ikke nødvendigvis kommer fra socialt belastede familier, men næsten altid er vokset op i dårligt fungerende familier.
”Vi møder mange unge fra skilsmissehjem, og vi kan se, at det ikke er ligegyldigt, om far eller mor er der begge to, eller om man har papfædre og papmødre,” siger Morten Aagaard.
Generalsekretær Christian Bjerre fra Blå Kors møder flere unge hashmisbrugere med ubehandlede psykiske lidelser på organisationens behandlingssteder og botilbud.
”Blandt de 18-24-årige kan vi se, at det især er det stigende forbrug af hash, der slår igennem. De unge bliver hurtigt afhængige og så sløve, at de ikke kan tage en uddannelse,” siger Christian Bjerre.
Lars Benjaminsen, der forsker i social marginalisering ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), vurderer, at der mangler kommunale tilbud til en voksende gruppe unge med komplekse sociale problemer. 
”Det er unge med meget individuelle psykiske og sociale problemer, og mange har et hashmisbrug. For langt de fleste er den bedste løsning, at de får en bolig. Undersøgelser viser, at de unge kan hjælpes med en håndholdt indsats, hvor de får intensiv støtte fra en såkaldt case manager, der systematisk hjælper den unge med både job, uddannelse og behandling,” siger Lars Benjaminsen. 
Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, er enig i, at kommunerne bør intensivere hjælpen til de helt unge med sociale problemer.
”Det er vigtigt med en opsøgende indsats. Vi har selv lavet en rapport, der viser, at socialt udsatte unge er generation ensom, og at de ofte ikke har erkendt deres situation. Det rider vores samfund – og ikke mindst de socialt udsatte – som en mare, at man selv skal klare sine problemer,” siger Jann Sjursen.

Emneord: Forsorgshjem, Herberg, Udsatte unge, Hjemløse, Unge, Jan Sjursen, Morten Aagaard, SFI, Lars Benjaminsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 16.12.14 Heidi Nielsen
  Cannabis og unge (udsatte??? )

  ”Vi ser et stigende antal unge. En af årsagerne er, at det er blevet sværere for den gruppe at klare sig på grund af kontanthjælpsreformen, og at mange slås med ubehandlede psykiske lidelser. Mange er fanget i et hashmisbrug. Hashen er blevet stærkere end tidligere, og det betyder, at mange unge, der ryger hash i en tidlig alder, bliver afhængige og derfor dropper ud af uddannelsen,”


  Det er i den grad vigtigt at man kigger på helheden, og måske også at vi får en mere åben tilgang til netop rusmidler, det er ikke ukendt at mange med psykiske diagnoser prøver at medicinere sig selv med div rusmidler, bla Hash og så længe hash er et tabu her i landet så længe bliver det svært at gøre noget..

  Jeg er selv ude i et cannabis brug ikke misbrug men forbrug da min læge og hospital er helt klar over det og godtager det da mit syntetiske morfin forbrug er helt væk og det samme er mange andre piller også (sygdom)

  Jeg har selv en 18 årig datter og i hendes omgangskreds er der ikke mindre end 6 piger der får medicin for såkaldte psykiske lidelser.. og en del af hendes venner er også begyndt at bruge cannabis, her i hjemmet søger vi at at oplyse kontra forbyde og med to ud af tre der ikke røre det overhovedet må det kaldes en succes nr 3 bruger det til sklerose attak også med succes og med lægens viden..

  Selv holder jeg på at min datter ikke har psykiske problemer men simpelthen er introvert og det er jo noget nær en forbrydelse i det danske samfund.

  Vi har været en middelklasse familie det meste af livet men i dag vil vi blive betegnet som bunde, grundet sygdom og skilsmisse..

  Og når jeg kigger på de unge som jeg omgiver mig med, så er det en mere end usikker verden de skal vokse op i , og et kæmpe pres og man kan så godt forstå at de tyer til forskellige stimulans, selv kender jeg mange der ikke bruger hash eller andre former for cannabis men som simpelthen drikker hjernen ud hver weekend og det er børn fra de bedre stillet familier og det er som om det er helt ok bare de ikke røre cannabis så mor og far finder ud af det...

  Og når man ser på kontanthjælps reformer og hvad vi byder de unge i dag hvis ikke de passer ind i den firkatente kasse som samfundet stille op til dem så kan man godt forstå dem, jeg gad ved gud ikke være 18-20 år i dag og mon ikke vores kære politikere skal passe på at de unge ikke får nok, selv fatter jeg ikke at de unge hjemløse ikke har gjort det samme som os der var hjemløse i 80erne endnu ..

  Besat nogen huse...

  Og med den større og større thc mængde der kommer i cannabis så lad os droppe forbuddet omkring cannabis og lad os legalisere og oplyse..

  Det ville gøre det meget nemmere og mon ikke vi alle kan se at kriminalisering ikke lige hjælper noget... og så erkende at fordi man drikker hjernen ud for at klare livet og man kommer fra en "finer" familie så er det ikke ensbetydeene med at man klare sig bedre end dem der ryger og kommer fra middelklasse familierne eller de udsatte familier det betyder bare at mor og far har økonomien til at købe hjælpen og derfor behøver deres poder ikke optræde i dårlige statistikker ...

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også