Forsvarer: Sag om sygehusdrab bygger på mavefornemmelse

Ingen har set drabstiltalt sygeplejerske slå patienter ihjel, og der er intet fældende bevis, siger forsvarer.

En af de mest omtalte drabssager i dansk retshistorie bygger på ondsindet sladder og helt ekstraordinært få beviser.

Derfor bør et nævningeting ved Retten i Nykøbing Falster frifinde en 31-årig sygeplejerske, der er tiltalt for at dræbe patienter på det lokale sygehus.

Det er budskabet fra forsvarsadvokat Jørgen Lange, da han efter 23 retsdage har hele mandagen til at udlægge sagen i sin procedure.

- Der er ikke noget, som kan gå under betegnelsen det fældende bevis. Det foreligger ganske enkelt ikke i den her sag, lyder det fra advokaten.

Sagen om de døde patienter i Nykøbing

Læs om en besynderlig og historisk drabssag fra Nykøbing Sygehus.

Derimod mener han, at hele anklagemyndighedens sag bygger på kollegers jalousi og misundelse. Jørgen Lange henviser til, at både den tiltalte og en række vidner har forklaret, at sygeplejerskerne på sygehusets akutafdeling var splittet i to.

LÆS OGSÅ: Forsvarer: Kronvidnes adfærd er ulogisk

- Den ene gruppe har haft en til tider ganske voldsom antipati mod min klient, mens vi fra den anden gruppe har hørt det stik modsatte. Sidstnævnte gruppe har fortalt, at min klient er omsorgsfuld og fagligt meget dygtig, siger Jørgen Lange.

En række af den drabstiltaltes kritikere har i retten fortalt, at patienter påfaldende ofte fik det dårligt og døde i den tiltaltes selskab, ligesom hun ifølge kollegerne virkede eksalteret og triumferende efter særligt dramatiske vagter.

- Men når de pågældende vidner er blevet spurgt, om de har set, at den tiltalte har givet medicin til patienterne, siger de alle, at det har de ikke. Igen er det den berømte mavefornemmelse, siger forsvareren.

På samme måde er det heller ikke lykkedes at finde dna eller fingeraftryk på den sprøjte, som en tidligere anklager ellers har betegnet som "gerningsvåbnet", da den højst usædvanligt rummede rester af netop de tre stoffer, der blev fundet i et af ofrene.

Hertil kommer, at en ekspert i medicinforgiftninger har sået tvivl om, hvorvidt patienterne overhovedet er ofre for en forbrydelse.

Toksikologen Kim Dalhoff henviste således til, at flere af patienterne i forvejen var tæt på at dø, og at mængderne af medicin i deres kroppe ikke nødvendigvis var dødelige.

På den anden side ventes anklager Michael Boolsen at sætte sin lid til et andet ekspertvidne, professor i retskemi Kristian Linnet, som mener, at mængden af medicin i patienterne er så overvældende, at den næppe er givet ved en fejl, men for at slå ihjel.

I alt er sygeplejersken tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. I alle tilfælde skal ofrene have været ældre patienter, som ifølge anklagemyndigheden blev forgiftet med medicin.

Hvorvidt kvinden er skyldig eller ej, ventes retten at afgøre 24. juni.

/ritzau/

Emneord: Retten i Nykøbing Falster, Nykøbing Falster Sygehus, Anklager, Drab på patienter
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 28.05.21 Ledelse
  Søren Brostrøm indtræder i WHO’s globale bestyrelse

  Sundhedsstyrelsens direktør har i den forløbne uge været i Geneve for at deltage i WHO’s årlige Verdenssundhedsforsamling. Ligesom i 2020 finder den sted virtuelt, men fordi Søren Brostrøm har ledet møder i en af de to hovedkomitéer, har han deltaget i Geneve.