Fortrolige notater: Statsansatte ønsker lønstigning på 8.2 procent

Fortrolige notater viser, at over 1,3 milliarder kroner skiller parterne i sammenbrudte lønforhandlinger.

De ansatte i staten kræver en samlet lønstigning på 8,2 procent over de næste tre år. Deres arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen, vil kun give dem 6,7 procent. 

Dermed er der lidt over 1,3 milliarder kroner mellem de to parter, skriver Politiken torsdag efter at have set fortrolige forhandlingsnotater.

Tallene dækker over den samlede arbejdsgiverudgift over de næste tre år og inkluderer faste tillæg, lokale lønninger, pensionsbidrag med mere. 

Det betyder, at det reelt er en lønstigning på 1,5 procentpoint, der skiller parterne ad i overenskomstforhandlingerne.

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

Flemming Vinther, der er chefforhandler for de statsansatte, bekræfter tallene over for Politiken. Han kalder Moderniseringsstyrelsens udspil for urealistisk.

- 6,7 procent sender jeg ikke til mine medlemmer. Det kan jeg ikke være bekendt, siger Flemming Vinther til Politiken.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) forklarer modsat, at Moderniseringsstyrelsens udspil baserer sig på lønstigningerne på det private arbejdsmarked, der ifølge beregningerne ligger på 6,9 procent. 

De privatansatte har altid været lønførende, og derfor lægger styrelsen kun op til en lønstigning på 6,7 procent til statens ansatte.

Forsker: Ikke stor forskel
Forskellen mellem lønudspillene fra de statsansatte og staten, der ifølge Politiken lyder på 1,5 procentpoint, er ikke umiddelbart stor historisk set, men de to parter skeler til forskellige beregninger, når de skal sammenligne lønudviklingen i det private og offentlige. Det mener arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen fra Københavns Universitet.

- Det er et princip om, at lønudviklingerne i det private og offentlige relativt skal følge hinanden, så sektorerne ikke konkurrerer med hinanden om arbejdskraft. Men der er uenighed om, hvorvidt det offentlige har fået for meget tidligere, og der skeler de til lidt forskellige beregninger, siger hun.

Hun forklarer, at begge parter kigger på det forlig, der kom i hus på det private område i 2017. En del af løndannelsen på det private område sker dog decentralt efterfølgende. Der mener de statslige lønmodtagere, at lønudviklingen er blevet bedre, end man mente, den ville blive, i 2017.

- Det forholder arbejdsgiverne sig anderledes til. De vil gerne have en større løntilbageholdenhed, da de mener, at lønudviklingen har været for høj i det offentlige, forklarer Nana Wesley Hansen. 

Arbejdsmarkedsforsker Bent Greve siger til Politiken, at de to tal for lønstigninger er så tæt på hinanden, at det burde være muligt at mødes. 

Lønnen er dog kun et af de tre punkter, parterne er uenige om. De andre to er betalt spisepause og kravet om en arbejdstidsaftale til lærerne. De statsansatte kræver enighed om alle tre punkter.

Det har ikke været muligt for de to parter at finde et kompromis og indgå en overenskomst. Den nuværende står til at udløbe 1. april. 

Torsdag mødes de i Forligsinstitutionen - ligesom det også er tilfældet med de forhandlende parter på det regionale og kommunale område.

/ritzau/

Emneord: OK18, Lønstigninger, Overenskomstforhandlinger, Statsansatte
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 01.03.18 willy
  Fortrolige notater: Statsansatte ønsker lønstigning på 8.2 procent

  Tak, jeg vil også gerne have 8% det er jo næsten ti gange mere end det jeg plejer at få.

 • 01.03.18 Steen Ehlers
  ad lønkrav

  Regeringens udspil er i forvejen generøst. Så det bør regeringen stå fast på. Hvis de offentlige ansatte gerne vil have mere i lønposen havde det været rimeligt, at de havde støttet regeringens udspil om skattelettelser. Nu har de offentlige ansatte løbet foran det private arbejdsmarked igennem alle kriseårene og nu mener de sig berettiget til at bevare forspringet.
  Det er helt urimeligt.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.03.18 Politik
  Regeringen: Privat lønudvikling er 8,6 procent

  Det er halve sandheder, når arbejdsgiverne påstår at deres ”tilbud” vil give lønstigninger til offentligt ansatte, der lægger sig op af de privates.

 • 08.03.18 Politik
  Lockout vil ramme almindelige danskere hårdt

  Lønmodtagerne ønsker en løsning for alle – ikke en lammende konflikt ! Med sine voldsomme lockout-varsler ved en kommende storkonflikt risikerer de offentlige arbejdsgivere at sætte hele den danske model på spil.

 • 05.03.18 Politik
  15.000 statsansatte er udtaget til konflikt

  De statslige fagforbund varslede fredag konflikt på op mod 150 statslige arbejdspladser. Det betyder at ca. 15.000 statsligt ansatte nedlægger arbejdet, hvis ikke det lykkes parterne at finde en løsning i Forligsinstitutionen

 • 02.03.18 Politik
  Vores mål er en aftale, men det ser svært ud!

  De statsansattes forhandlere arbejder stadig for en overenskomstaftale efter orienterende møde i Forligsinstitutionen i dag. Men det ser svært ud, siger topforhandler Flemming Vinther.

 • 19.12.17 Politik
  ”Løngab” og julemanden er ens

  Hvis du tror på julemanden, så er der også en chance for, at du tror på et ”løngab” på det statslige arbejdsmarked. Men de er begge illusioner og i denne artikel vil illusionen om et "løngab" briste for dig....