Forurenet byggeaffald under huse er bombe for boligejere

Selvom byggeaffaldet ikke udgør en direkte miljøfare, kan det blive en dyr omgang for husejere.

Kilometervis af danske veje og talrige bygninger dækker over et problem, som myndighederne har ignoreret i 16 år: knust, forurenet byggeaffald brugt som underlag, skriver Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Ifølge tal fra Miljøstyrelsen er der fra 1997 til i dag genbrugt over 20 millioner ton tegl og beton. Og at en stor del af det er forurenet med blandt andet kulbrinter, tjærestoffer og tungmetaller er i samme periode dokumenteret gennem en række undersøgelser.

- Alligevel har myndighederne ikke gjort noget, siger konsulent René Møller Rosendal fra Dansk Affaldsforening til Ingeniøren.

Hvis byggeaffald skal genbruges uden særlig tilladelse må det ifølge Affaldsbekendtgørelsen ikke indeholde forurenende stoffer. Men der er ingen krav om, at byggeaffaldet faktisk skal undersøges.

- Det betyder, at der har udviklet sig den holdning i branchen, at "kan det knuses, kan det også lægges ud".

- Det er lidt ligesom studenterbrød: Det kan sælges, så længe der ikke er nogen, der kender opskriften, siger Niels Trap, der er projektchef i ingeniørfirmaet Golder Associates og medforfatter til flere af de undersøgelser, der har dokumenteret forureningen.

Ifølge Niels Trap kan den udbredte genbrug af byggeaffaldet vise sig at være en tikkende bombe for boligejerne, hvis der som forventet snart kommer grænseværdier for, hvad der kan karakteriseres som rent byggeaffald, og hvad der er forurenet.

I 2010 afgjorde Højesteret, at alle grunde, hvor der er udlagt slagger, kan karakteriseres som forurenede. Det samme kan således blive tilfældet for grunde, hvor der er udlagt forurenet byggeaffald.

En direkte miljøfare udgør byggeaffaldet derimod ikke, vurderer lektor Thomas Fruergaard Astrup fra DTU Miljø, som beskæftiger sig med udvaskning fra byggeaffald.

Regeringen har med sin ressourceplan, der er i høring indtil 28. januar, lagt op til, at der vil blive stillet skrappere krav til nedrivning af bygninger.

De nye krav forventes at tredoble mængden af byggeaffald, der skal deponeres over de kommende fem år, og tilsvarende mindske andelen, der bliver genbrugt.

/ritzau/

 
Emneord: Byggeaffald, Miljøstyrelsen, Dansk Affaldsforening, René Møller Rosendal, Niels Trap, Genbrug, Ressourceplan
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nu får svanemærket nyt fokus

  Mange producenter vil gerne være med til at reducere klimabelastningen og fremme en mere cirkulær økonomi, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen. Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er netop udarbejdet med dette for øje.

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nyt innovationscenter skal fastholde Danmarks økologiske førertrøje

  Der er lang vej til at fordoble det økologiske areal i Danmark igen. Derfor skal fokus rettes på innovation og udvikling, og det skal et nyt innovationscenter hjælpe med. Minister mener, at det kan styrke konkurrenceevnen.

 • 04.02.15 Bæredygtighed
  Nybagte forældre kan spare tusindvis af kroner ved at låne babytøj

  Dele- eller lejeordninger kan gavne både miljøet og danskernes økonomi. Nye tal viser for eksempel, at nybagte forældre alene det første år kan spare op mod 20.000 kroner på at låne babytøj i stedet for at købe nyt. Miljøminister Kirsten Brosbøl vil nu gøre det nemmere for danskerne at dele.

 • 28.01.15 Politik
  Miljøminister: Vi skal bruge vores tøj i længere tid

  Vores tøj ender alt for ofte i skraldespanden uden egentligt at være slidt op, og derfor går mange ressourcer unødigt tabt. Miljøminister Kirsten Brosbøl vil med nyt initiativ have mode- og tekstilbranchen til at finde løsninger, der kan forlænge tøjs levetid.

 • 02.09.14 Bæredygtighed
  Danmarkspremiere: Kaffekapsler får returbillet

  I dag starter den første ordning i Danmark, hvor en virksomhed modtager og genanvender sine egne brugte produkter med dokumenteret gevinst for miljøet. Det kan blive til mange flere, mener miljøminister Kirsten Brosbøl.