Forvaltning i København bøjede sig for kinesisk pres

Politik

25/10/2018 07:35

Nick Allentoft

Teknik- og Miljøforvaltningen bøjede sig for den kinesiske ambassades pres og beklager nu hele sagen.

Efter kinesisk pres bad embedsmænd i Københavns Kommune en borger om at fjerne et Tibet-flag, og bagefter glædede forvaltningen sig over, at episoden ikke blev omtalt i et TV-indslag.

Det viser mails fra Teknik– og Miljøforvaltningen, som Radio24syv har fået aktindsigt i, og politikere i Borgerrepræsentation kalder sagen ”skræmmende” og ”fuldstændig uacceptabel.”

Enhedslistens teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, beklager nu forløbet.

”Det var en forkert praksis, og det er ikke forvaltningens ansvar at føre udenrigspolitik på den måde her,” siger hun til Radio24syv om sagen, der fandt sted i november sidste år, da Morten Kabell var teknik- og miljøborgmester.

Under et arrangement på Tåsinge Plads på Østerbro den. 8. november 2017 skulle nogle særlige kinesiske træer plantes, og tilstede var også den kinesiske ambassadør i Danmark, Deng Ying.

Nyhedsbrev 2

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Kort inde i arrangementet lagde den kinesiske delegation pres på forvaltningens embedsmænd og truede med at forlade arrangementet, fordi en borger til arrangementet, Marie Asmussen (foto), havde hægtet et lille Tibet-flag på sit halstørklæde.

Forvaltningens embedsmænd bad derfor venligt Marie Asmussen om at fjerne sit Tibet-flag, og det gjorde hun.

”Jeg blev venligt bedt om at tage det af, ellers ville ambassadøren ikke deltage,” udtalte Marie Asmussen efter arrangementet til lokalmediet Østerbro Avis sidste år.

Teknik- og Miljøforvaltningen bekræfter overfor Radio24syv, at man bad Marie Asmussen fjerne flaget af hensyn til den kinesiske ambassade.

”Udmeldingen fra den kinesiske ambassades repræsentant var, at ambassadøren ikke ville deltage, hvis ikke flaget blev fjernet,” skriver forvaltningen i en mail.

Ekspert i forvaltningsret, Bente Hagelund, får mindelser om Tibet-sagen, når hun hører om forløbet og undrer sig over, at forvaltningen var så optaget af ikke at fornærme ambassaden.

”Jeg forstår ikke, hvorfor det er så vigtigt for kommunen ikke at fornærme den kinesiske ambassadør. Hun kunne jo bare været gået hjem, og alle ville have været glade alligevel, tænker jeg.”

Få timer efter arrangementet på Østerbro bragte regionalstationen TV 2 Lorry et indslag om de kinesiske træer på Tåsinge Plads, men episoden om Tibet-flaget indgik ikke i indslaget, og det glædede forvaltningens embedsmænd.

Det viser mails, Radio24syv har fået indsigt i.

”Der har lige været et fint indslag på Lorry om vores event i dag,” skrev en medarbejder til tre kolleger fra forvaltningen, og få minutter senere lød svaret:

”Ja, fint indslag uden Tibet-flag. Tusind tak for et super professionelt arrangement.”

Dagen efter delte en embedsmand et link til TV 2 Lorrys indslag med otte ansatte i mail, hvor hun skrev:

”Lidt lækker omtale om de kinesiske træer i Lorry.”

En kollega svarede bekræftende tilbage, at ”alt flaskede sig”, og at det var ”dejligt, at Lorry ikke tog den potentielle konflikt med.”

”Ja vi havde et super arrangement på Tåsinge Plads – alt flaskede sig, trods spænding op til det sidste, da en borger stillede op med et tibetflag. Vi fik det hele landet og dejligt at Lorry ikke tog den potentielle konflikt med. Nu er det bare spændende at se, hvad Østerbro Avis fik ud af det,” skrev hun.

På rådhuset i København er både Dansk Folkeparti og Liberal Alliances medlemmer af teknik- og miljøudvalget rystet over sagen, og Alex Vanopslagh (LA) kalder det skræmmende, at kinesisk pres også foregår på kommunalt niveau, og at der tilmed jubles i administrationen, når det ikke tager fokus.

”Det er lidt skræmmende, at der selv ved en mindre kommunal begivenhed er pres fra de kinesiske myndigheder og de kinesiske diplomater, og at det virker. Det er ikke kun på højpolitisk niveau, at det virker. Det er også nede på lokalpolitisk niveau, at man giver efter og ligefrem jubler over, at der ikke er fokus på en konflikt,” siger han til Radio24syv og får opbakning af sin udvalgskollega fra Dansk Folkeparti, Finn Rudaizky.

”Det er fuldstændig uacceptabelt at forvaltningen på den måde begynder at blande sig i udenrigspolitik, og blande sig i, hvordan en privatperson, som står til et arrangement, klæder sig. Det tyder jo på, at man helt tydeligt danser efter kinesernes ønsker,” siger Finn Rudaizky.

Enhedslistens teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, er enig i kritikken

”Man skal selvfølgelig ikke henvende sig til borgere og bede dem fjerne nogle flag, og de skal ikke blandes ind i nogle diplomatiske overvejelser. Jeg er selvfølgelig helt enig i, at det var en forkert praksis, og derfor er jeg også glad for, at forvaltningen er kommet frem til, at det skulle de selvfølgelig ikke have gjort,” siger hun.

Tidligere borgmester i forvaltningen, Morten Kabell, har tidligere oplyst til Østerbro Avis, at han ikke var involveret i beslutningen om at få Marie Asmussens flag fjernet, men at han blev orienteret om forløbet efter træ-plantningen.

Den kinesiske ambassade er ikke vendt tilbage på Radio24syvs henvendelse i sagen.

Mere hos Radio24syv

Mest Læste

Annonce