Fremskridt men ikke i mål med kræftbehandlingen

8 ud af 10 patienter, der henvises til et sygehus i et kræftpakkeforløb, udredes og behandles inden for de tider, som anbefales af Sundhedsstyrelsen. Det viser de seneste kræftmonitoreringstal, som offentliggøres i dag.

Flere patienter med begrundet mistanke om kræft udredes og behandles inden for de faglige forløbstider, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Hvor det i 2. kvartal og 3. kvartal 2013 var henholdsvis 73 og 79 procent af de henviste patienter, der blev behandlet inden for den anbefalede tid, så viser nye tal fra Statens Serum Institut, at det var 80 procent i 4. kvartal 2013.

"Kræftpatienter skal selvfølgelig have en effektiv behandling af høj kvalitet. Og de 32 kræftpakkeforløb er vigtige, fordi de betyder, at patienter, der kan have en kræftsygdom, hurtig bliver udredt og kommer i behandling, hvis de er syge. Det er utrolig vigtigt, både fordi tid ofte kan være afgørende for, om man overlever en kræftsygdom, og fordi det kan være meget belastende for den enkelte at skulle gå og vente på at finde ud af, om man har kræft", siger sundhedsminister Nick Hækkerup og fortsætter:

"Derfor er jeg også tilfreds med, at de nye tal viser, at regionerne er blevet bedre til at få patienter, der henvises til sygehusene i et kræftpakkeforløb, igennem inden for de forløbstider, som Sundhedsstyrelsen angiver som faglig rettesnor. Men tallene viser også, at vi langt fra er i mål, og at der fortsat er plads til forbedringer – ingen tvivl om det", siger sundhedsminister Nick Hækkerup.

De største fremskridt er sket for patienter, der henvises i et pakkeforløb, fordi der er mistanke om, at de har kræft i hjernen eller brystet. 96 procent af de patienter, som udviser symptomer på kræft i hjernen, og 79 procent af patienterne med symptomer på brystkræft behandles inden for tidsangivelserne. For de to pakkeforløb er det en forbedring på henholdsvis 12 og 8 procentpoint i forhold til 3. kvartal 2013.

Det er dog ikke på alle områder, at udviklingen går i den rigtige retning. Eksempelvis er det 72 procent af de henviste patienter, hvor der er mistanke om, at de har kræft i blæren, der kommer igennem kræftpakkeforløbet inden for den anbefalede tid. I forhold til 3. kvartal er det et fald på 10 procentpoint.

Samme tendens ses for patienter, der henvises til sygehusene i et kræftpakkeforløb, fordi der er mistanke om bugspytkirtelkræft. Hvor det i 3. kvartal 2013 var 94 procent af patienterne, som blev udredt og behandlet inden for standardforløbstiden, faldt andelen i 4. kvartal til 83 procent.

"Det er selvfølgelig rigtigt ærgerligt, når tallene går i den forkerte retning. Den udvikling skal stoppes, og jeg ved også, at regionerne arbejder benhårdt på at få rettet op, de steder, hvor der er problemer, så endnu flere patienter kommer igennem inden for de anbefalede tider", siger sundhedsministeren.

Se Sundhedsstyrelsens kommentarer til den nationale monitorering

Se flere tal på esundhed.dk (Statens Serum Instituts hjemmeside)
 

Emneord: Sundhed, Kræft, Sundhedsstyrelsen
Ministeriet for Sundhed og Ældre på DenOffentlige.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
Aktivitet: Artikler: 53 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.